Отидете към основна версия

2 917 45

Оставете на мира децата на войната

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • деца-
  • съдба

В резултат на конфликта около 700 000 украински деца са били принудително отведени в Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Втора година в Украйна продължава опустошителен военно-политически конфликт и в тази връзка хуманитарните проблеми, свързани със защитата на цивилните, блокирани в зоната на бойните действия, заслужават най-голямо внимание от страна на международната общност. Тези хора се нуждаят както от храна и медицински грижи, така и от безопасно настаняване и всяка от воюващите страни трябва да им осигури подобна подкрепа. Най-чувствителната категория са, разбира се, децата.

Киев изчислява, че в резултат на конфликта около 700 000 украински деца са били принудително отведени в Русия и днес властите в Киев предприемат всички възможни стъпки за връщането им. Руската страна твърди, че броят на децата, преместени в Русия от съображения за тяхната лична безопасност, е умишлено завишен от украинските власти. Москва също аргументира действията си с това, че движенията са извършени със съгласието на родителите.

С тези въпроси се занимават омбудсманите по правата на детето както в Украйна, така и в Русия, но има какво още да се иска по отношение на нивото на взаимодействие между представителите на тези две страни. При тези условия основната тежест поема т.нар. „Доброволчески мост“, сформиран от представители на украински и руски неправителствени организации. Чрез обединените усилия на този вид дипломация между хората, разселените деца намират своите родители и се събират отново.

В тази връзка според мен политизирането на толкова чувствителна тема е напълно недопустимо. Недопустимо е върнатите в родината им украински деца да стават обект на държавна пропаганда. И днес в медиите от време на време се появяват материали за опитите на Киев да принуди украинските деца да отправят публични призиви, че са били насилствено държани от руските власти, че уж им е забранено да се свързват с роднините си в Украйна и им е забранено да се връщат в своите роден край.

Децата на войната в младостта си вече са преминали през огромни изпитания и опитите да се използва съдбата им в политически игри е сериозно престъпление срещу човечеството. При цялата трагедия, която се оформя в Украйна, властите нямат морално право да прехвърлят проблемите си върху плещите и главите на децата, страдащи от войната. В такива случаи международната общност, преди всичко Европа, трябва да реагира бързо и остро.

Андрей Исмагамбетов

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 35 гласа.

Свързани новини