Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Май, 2023 11:25 2 903 45

Оставете на мира децата на войната

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • деца-
  • съдба

В резултат на конфликта около 700 000 украински деца са били принудително отведени в Русия

Оставете на мира децата на войната - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Втора година в Украйна продължава опустошителен военно-политически конфликт и в тази връзка хуманитарните проблеми, свързани със защитата на цивилните, блокирани в зоната на бойните действия, заслужават най-голямо внимание от страна на международната общност. Тези хора се нуждаят както от храна и медицински грижи, така и от безопасно настаняване и всяка от воюващите страни трябва да им осигури подобна подкрепа. Най-чувствителната категория са, разбира се, децата.

Киев изчислява, че в резултат на конфликта около 700 000 украински деца са били принудително отведени в Русия и днес властите в Киев предприемат всички възможни стъпки за връщането им. Руската страна твърди, че броят на децата, преместени в Русия от съображения за тяхната лична безопасност, е умишлено завишен от украинските власти. Москва също аргументира действията си с това, че движенията са извършени със съгласието на родителите.

Още новини от Украйна

С тези въпроси се занимават омбудсманите по правата на детето както в Украйна, така и в Русия, но има какво още да се иска по отношение на нивото на взаимодействие между представителите на тези две страни. При тези условия основната тежест поема т.нар. „Доброволчески мост“, сформиран от представители на украински и руски неправителствени организации. Чрез обединените усилия на този вид дипломация между хората, разселените деца намират своите родители и се събират отново.

В тази връзка според мен политизирането на толкова чувствителна тема е напълно недопустимо. Недопустимо е върнатите в родината им украински деца да стават обект на държавна пропаганда. И днес в медиите от време на време се появяват материали за опитите на Киев да принуди украинските деца да отправят публични призиви, че са били насилствено държани от руските власти, че уж им е забранено да се свързват с роднините си в Украйна и им е забранено да се връщат в своите роден край.

Децата на войната в младостта си вече са преминали през огромни изпитания и опитите да се използва съдбата им в политически игри е сериозно престъпление срещу човечеството. При цялата трагедия, която се оформя в Украйна, властите нямат морално право да прехвърлят проблемите си върху плещите и главите на децата, страдащи от войната. В такива случаи международната общност, преди всичко Европа, трябва да реагира бързо и остро.

Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Реалист

    59 10 Отговор
    Тези деца са с майки си в Русия на сигурно докато бащите им защитават родината си от окраинските фашисти спонсорирани от ФАЩ и Брюксел.
  • 10 Само да питам

    54 7 Отговор
    Окраинските фашисти и западните педофили какви претенции имат към руските деца от Донбас???

    Коментиран от #11, #20

  • 11 Подкрепяш Путин

    8 46 Отговор

    До коментар #10 от "Само да питам":

    Подкpeпяш yбийството на ykpaински деца, тяхната кръв ще бъде по ръцете ти! Подкpeпяш Русия, подкрепяш държава агресор и терорист, чияmо армия върши геноцид и военни престъпления! Оm mеб зависи дали ще сmанеш съyчасmниk на агресори и yбийци!
  • 12 Тази война ще продължи 150 години

    6 19 Отговор
    защото тези деца ще пораснат и ще хванат също пушките!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Последния Софиянец

    10 38 Отговор
    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти една година след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 500 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.

    Коментиран от #17

  • 15 Сандо

    36 3 Отговор
    Девета година продължава войната на Украинскати нацистка власт срещу рускоговорящото население на Украйна.Без милост и с ужасяващо постоянство укронацистите избиваха и лишаваха от нормален живот децата на Донбас.Родените в началото на Гражданската война в Украйна вече са ученици,а няма сила,която да накара тези чудовища да спрат.Но Историята учи:Възмездието винаги идва,понякога в неочакван вид.Чакайте,То е на път!

    Коментиран от #22

  • 16 БПФ

    32 2 Отговор
    700 000 деца вие знаете ли колко са? Руснаците да не са превзели Бангладеш, бе?

    Нз кой може да е толкова малoyмен, че да вярва на уkpoпитeшките лъжи? Тия нулите за нищо ги нямат, бе?
  • 17 БПФ

    28 3 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Да си затваряш очите пред продължилото 8 години изтрeбление на децата на Донбас от укpoпoчовеците е тотална липса на морал !!!

    Коментиран от #23

  • 18 Ивелина

    29 3 Отговор
    Абе глупендери спрете да обвинявате руснаците, че да Ви взели децата.
    Видяхме украинките какво представляват, така че спрете най- после!
    Като не харесвате България, отидете в друга страна- без това от Вас излизат само проститу...!
  • 19 Слушай

    2 18 Отговор
    Кажи на Путин да ги остави на мира, не на нас или на украинските власти, които се борятбда запазят живота и свободата им ! Кажи му го..... - не, извикай му го гръмко и ясно, Андрейчо !!!
  • 20 Само да питам

    3 19 Отговор

    До коментар #10 от "Само да питам":

    руските фашисти и източните педофили какви претенции имат към украинските деца от Украйна???
  • 21 ТаУмВзе

    1 8 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    Луд%????????
  • 22 Мандо

    1 25 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    Девета година продължава войната на
    Руската нацистка власт срещу
    украинския народ в Украйна. Без
    милост и с ужасяващо постоянство
    кремълонацистите избиваха и лишаваха от
    нормален живот украинските деца на Донбас.
    Родените в началото на Руската агресия срещу Украйна вече са ученици, а няма сила, която да накара тези кремълски чудовища да спрат.
    Но Историята учи: Възмездието винаги идва, понягога в неочакван вид.Чакайте, То е на път!

    Коментиран от #28

  • 23 ФПБ

    3 22 Отговор

    До коментар #17 от "БПФ":

    Да си затваряш очите пред продължилото 8
    години изтребление на украински деца в цяла Украйна от кремълопитеците е тотална липса на морал !!!
  • 24 СЛОНА

    9 0 Отговор
    ТАКА ЩЕ СТАНЕ И В ЕС!!!
  • 25 КЪСмек Копейкин

    2 19 Отговор
    Копейките още не могат да осъзнаят какво се случва. За разлика от нашите, продънени от московците, МВР ДАНС, Президенство, Прокуратура .... на Запад им писна от нас и вече правят списъци на нашенски рашисти и почитатели на сибирския военнопрестъпник Путлер и тихичко им посочват врата към безработните. Няма никъде да ги вземат. Вече има много такива случаи. Единствения им шанс е да се върнат или пък да се отзоват на поканата на Путлер и станат московски граждани.
  • 26 абе мани

    16 1 Отговор
    Скоро може да четем пропаганда и за 700 милиона отвлечени украинчета от Путлер. Украинците явно са по многочислени от мравките на планетата.
  • 27 питанката..

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Пита,защо,зелен бандер доведе чвк моцарт,начело с Андрю Милър и хирурзите от косово- Джон Уесли и Хенри Розенфелд и техните екипи в бандерско,питам защо масово изчезват здрави деца и тези с нулева група-ами покрай короната-запада и краварите,имат нужда от чаркове,и с благословията на зелен шмъркач,нещата стават-и сега путин е виновен,оти децата в бандерско намалеват..
  • 28 Сандо

    17 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мандо":

    Нямаш ли акъл да измислиш нещо ново?Типичен козяк - каквото му дадат,такова повтаря;не човек,а ретранслатор.

    Коментиран от #31

  • 29 Украинец

    17 1 Отговор
    "700 000 украински деца са били принудително отведени в Русия"

    Лошо - бандерите останаха без жив щит и какво ще правят сега - те не са свикнали така. Друго си беше когато държаха децата в училищата и детските градини а те се разполагаха на покрива или в двора на училището и знаеха че руснаците няма да стрелят. Пък сега "лошите" руснаци отвели децата на безопасно място и бандерите стават уязвими - руснаците могат да ги думнат по всяко време. Та сега със западните им господари дайте да ревем - че и троловете на хранилка на Козяк пригласят. Ама никой не казва защо ли тези деца предварително не са били евакуирани от укрите от зоната на бойни действия за да са в безопасност че след това са попаднали при руснаците - как така са се озовали при тях че да бъдат "принудително отведени в Русия". Защо ли западната пропаганда и соросоидите не отговорят на този въпрос.
  • 30 Спрете да лъжете

    14 1 Отговор
    Никой не ви вярва. Тия деца са живи благодарение на Русия!

    Коментиран от #45

  • 31 Мандо

    1 7 Отговор

    До коментар #28 от "Сандо":

    Нямаш ли акъл да измислиш нещо ново?
    Типичен путлероид - каквото му дадат,такова
    повтаря;не човек,а ретранслатор.

    😆

    Коментиран от #38

  • 32 Ваксиниран срещу простокостя

    2 6 Отговор
    руската пропаганда удари дъното!
  • 33 Цикличност

    2 7 Отговор
    От време на време бесове обсебват някоя нация!
    В момента бесовете виреят у руснаците!
    Погледнете им пропагандистите - имат нужда от екзорцист!
  • 34 Истината

    2 10 Отговор
    Руските нацисти отвличат украински деца и ги пращат в Иран на педофили, а Иран във замяна дава дронове на кремълския педофил!
  • 35 Лагрестин

    1 2 Отговор
    Падна, падна Вавилон - великата блудница, и стана жилище на бесове и свърталище на всякакъв нечист дух, свърталище на всички нечисти и омразни птици; защото от виното на яростното блудство пиха всички народи, и царете земни блудствуваха с нея, а търговците земни разбогатяха от големия й разкош.И чух друг глас от небето да казва: излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й, и да се не заразите от язвите й:защото нейните грехове стигнаха до небето, и Бог си спомни неправдите й.
    Отвърнете й тъй, както ви и тя отвърна; отвърнете й двойно за делата й; с чашата, с която ви черпеше, почерпете я двойно.Колкото се е прославила и живяла разкошно, толкова мъка и скръб й върнете; понеже тя казва в сърцето си: седя като царица, вдовица не съм и скръб няма да видя.Затова в един ден ще й се струпат поразите: смърт, жалост и глад, и ще бъде изгорена в огън, защото силен е Господ Бог, Който я съди.Ще я оплачат и ще ридаят за нея земните царе, които са блудствували с нея и живели разкошно, кога видят дима от изгарянето й,като стоят надалеч от страх пред нейните мъки и казват: горко ти, горко ти, великий граде Вавилоне, граде силни, защото в един час дойде твоята осъда!

    Коментиран от #42

  • 36 ИВАН

    4 1 Отговор
    По хубаво в Русия, отколкото да им сменят пола и да им промиват мозъците в омраза към всичко руско и славянско.

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Малко логика

    2 1 Отговор
    Войната стещу украински граждани върви от 2014 година, с много убити деца в Донбас - от украинската армия и разни платени от Запада нацисти.
    Крокодилските сълзи на автора са жалък театър за късопаметни.

    Коментиран от #41

  • 40 Драган

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "ИВАН":

    По хубаво в Украйна отколкото в русия да ги "женят" за козичката Маруся или мама и кака, и да им промиват мозъците в омраза към всичко украинско и славянско.

    (руската империя втора в Европа
    декрим инализира зо о.филията още през ранната 1902 г.
    съветска русия втора в Европа
    декри минализира през 1922 г.
    също така и ин ц еста!)

    😆
  • 41 Малко логика

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Малко логика":

    Войната срещу украински граждани върви о 2014 година, с много убити украински деца в Донбас - от руските терористи и разни платени от Русия нацисти.
    Крокодилските сълзи на автора са жалък театър за късопаметни.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Вирус

    0 1 Отговор
    Хахаха бяха 30 40 Хил сега 700 Хил пропаганда гнусна

    Коментиран от #44

  • 44 А бе тъ п.ак

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Вирус":

    Никъде Украйна не е казвала че децата са 700 хиляди! Твърди го някакъв си кремълски пропагандатор Андрей с циганско име Исмагамбетов!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.