Отидете към основна версия

6 166 49

Христо Проданов пред ФАКТИ: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще направят кабинет, защото са в безизходица

  • христо-
  • проданов-
  • бсп-
  • борисов-
  • прокуратура-
  • кабинет-
  • денков-
  • президент-
  • радев

В основата на всичко, което наблюдаваме в момента, е раздорът между Борисов и прокуратурата, казва депутатът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мария Габриел постави ултиматум, за да има коалиционно правителство. Академик Денков получи папката за втория мандат, но бе смъмрен от президента. Прокуратурата иска имунитета на Бойко Борисов… А въпросът е: „Ще имаме ли правителство?“ Пред ФАКТИ говори Христо Проданов, депутат от „БСП за България“.

- Г-н Проданов, как гледате на всичко това, което се случва в държавата. В каква ситуация се намираме?
- За мен няма нищо учудващо в тази ситуация и в това, което виждаме да се случва. Просто излизат наяве неща, но тук искам да подчертая, че това е нещо, което БСП повтаря в последните 7-8 години, че имаме „държава в държавата“, че има връзки между политици и съдебната власт, политици и прокуратурата, които бяха ясни, но никой не казваше на глас. Ще се повторя, но това са нещата, които БСП повтаря през последните години. Просто сега излизат наяве и да – те са шокиращи.

- Какво катализира тези процеси и защо в този момент?
- В основата на всичко това, което наблюдаваме в момента, е раздорът между Борисов и прокуратурата. Знаете, че дружбата, която беше между ГЕРБ, ДПС и прокуратурата, някак се е развалила в последните дни и оттам дойде всичко това.

- По принцип кабинет ГЕРБ-СДС заедно с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ как ви звучи…
- Още в предизборната си кампания ние говорихме, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – чисто като политически формации, нямат никакви разлики.

В предизборната кампания ПП и ГЕРБ се карах единствено по темата кой е откраднал повече - дали едните от пътищата, или другите от посредниците на газовите доставки.

Иначе, ако погледнем платформите на двете коалиции, те са за продължаване на износа на оръжие за Украйна, те са за дефицит под 3%. Тук отварям една скоба, че такъв дефицит означава, че ще минем към намаление на социалните разходи. Двете коалиции искат влизане в Еврозоната, което практически е невъзможно, защото ние не можем да изпълним критериите.

- И сега дилемата е кой ще води кабинета. До това ли се свеждат нещата…
- Мисля, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще направят кабинет, защото са в безизходица. Едните, защото се сринаха чисто политически имиджово през последните дни, а другите си плащат за това, което са направили през последните 12 години. И аз се надявам прокуратурата този път да си свърши работата така, както ние много пъти сме я призовавали през годините.

- Експертен кабинет или политически лица в кабинета. Кое ви звучи по-добре?
- И двете не звучат добре като опция. Нещата са толкова объркани, че не мога да прогнозирам, но като цяло чакам да направят такова нещо, което по-лесно ще го продадат пред хората.

- Видяхме президента Румен Радев в много интересна роля, когато връчи втория мандат на академик Николай Денков. На такова отношение и такъв начин на връчване не сме ставали свидетели. Вашият прочит какъв е…
- Това, което каза президентът при връчването на мандата, изводите, които направи, са много верни. Друг е въпросът, че президентът няма да бъде право морален съдник, защото той сега прави всички тези неща, срещу които се възмущаваше. Ще ви дам пример. Като народен представител съм пуснал писма до всичките министерства с въпроса колко са уволнените служители за последните осем месеца по време на мандата на служебното правителство? Това може да се провери. Говоря за хора от държавната администрация.

Уволненията са хиляди.

Тоест, политическата чистка, срещу която той се възмущаваше преди, я извършва в момента чрез неговото служебно правителство.

- Сложил ли е ръка президентът на службите, както го обвиняват?
- По принцип знаете, че трябва да има редовно правителство, което може да направи промени на шефовете на службите, а президентът след това само да подпише указ. Но в каква ситуация сме? Сега служебното правителство, назначено от президента, предлага на президента хора за шефове на службите. Реално президентът подписва указ за човек, който сам си е предложил. Ще ви дам и пример. Доскорошният служебен външен министър Никола Милков, когото Радев назначи в кабинета на Гълъб Донев, сега стана посланик на България в НАТО. Ето това е пример за абсолютно еднолично решение на Радев и неговото правителство. Нали Румен Радев точно срещу това се възмущаваше. А сега го виждаме да прави точно същото – еднолично управление. Президентът нали казва, че е призван да брани Конституцията. Хайде да си спомним какво се случи, когато назначи Кирил Петков за икономически министър и как го направи точно в разрез с Конституцията, защото Петков имаше двойно гражданство - българско и канадско. Така че Радев се превърна от човек, който се бореше с всички тези лоши практики, в човек, който ги прави. Вече президентът не може да говори и да бъде морален стожер, когато става въпрос за употреба на власт. Иначе самият разговор, който проведе с академик Денков чисто по протокол, не бе приятен. Не трябваше да го отпраща така, а трябваше да седнат нормално на масата и да си поговорят. Все пак той е държавен глава и е призван да обединява нацията, а не да я разделя.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 36 гласа.

Свързани новини