Отидете към основна версия

2 975 121

Дезинформацията от Кремъл ни залива, но не може да отмие истината

  • euvsdisinfo-
  • каховка-
  • язовир-
  • война-
  • украйна-
  • руска пропаганда-
  • дезинформация-
  • владимир путин-
  • русия-
  • запорожка област-
  • военни престъпления-
  • херсон

Очаквано Кремъл побърза да обвини Украйна за разрушаването на язовира, въпреки че той се намира в окупираните от Русия територии

Снимка: EUvsDisinfo
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дезинформацията от Кремъл ни залива, но не може да отмие истината (KREMLIN’S TIDE OF DISINFORMATION CAN’T WASH AWAY THE TRUTH)

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

В ранните часове на 6 юни в медиите по цял свят бързо се разпространиха ужасяващи кадри от взривяването на язовир Каховка на река Днепър в окупираните от Русия територии в района на Херсон в Украйна. Разрушаването на огромния язовир отприщи 18 милиарда кубични метра вода, причинявайки хуманитарно и екологично бедствие.

ЕС категорично осъди тази безпрецедентна атака срещу гражданска инфраструктура. Не закъсня обаче и реакцията на прокремълските деятели на манипулирането на информация. Нека да разгледаме как дезинформационна мрежа на Кремъл се опита да извърти това ужасно престъпление и да прехвърли вината за него.

Рефлексът на Кремъл

Очаквано Кремъл побърза да обвини Украйна за разрушаването на язовира, въпреки факта, че той се намира в окупираните от Русия територии. Руските представители почти веднага заклеймиха акта като украински саботаж и часове по-късно призоваха за „международно разследване“, след което лепнаха на Украйна етикета „терорист“ за взривяването на язовира. Всъщност обвиняването на Украйна в тероризъм е все по-ярка отличителна черта на кремълската дезинформация за агресивната война на Русия срещу Украйна. Така че съвсем естествено „рефлексът на Кремъл“ да смесва отричането с обвинения бе задействан максимално бързо. В този хор се включи известният апологет на Кремъл Тъкър Карлсън, който заяви в новото си шоу в Twitter, че „Всеки честен човек би заключил, че украинците вероятно са го взривили“.

Засаждане на семената

Прокремълският дезинформационен апарат разчита обаче не само на рефлексивни реакции. Можем да проследим назад във времето – поне от октомври 2022 г. – как бе подготвяна информационната среда за възможно унищожаване на язовир Каховка. Сега, когато язовирът е разрушен, кремълските говорители всъщност „претоплят“ предишните си опити да манипулират информацията, включително опитите да повлияят върху дневния ред на Съвета за сигурност на ООН чрез „доказателство за истинността“ на сегашния им дезинформационен наратив. Начинът на действие на Кремъл за манипулиране на информационната среда показва една умишлено извратена логика – „преди казвахме, че е това е истина… така че сега, когато пак твърдим същото, вие трябва да го приемете за „доказано“.

Силна струя от лъжи

Различните, понякога противоречиви разкази за това ужасяващо събитие, разпространявани от прокремълски медии, не са случайни, а част от внимателно изработена тактика, определяна понякога като „силна струя от лъжи“, все едно изливани с маркуч. Първоначално, вероятно преди да осъзнае реалния мащаб на щетите, кремълската дезинформационна мрежа се стремеше да омаловажи събитието или да го представи като изгодно за руските военни окупатори.

Очаквано руските коментатори стигнаха до заключението, че „Западът стои зад атаката“ въпреки все повечето доказателства за обратното. Част от кремълските информационни манипулатори дори се опитаха да направят паралели със зверствата в Буча и експлозиите на газопровода „Северен поток“, а други тръгнаха да осмиват Украйна, представяйки атаката срещу язовира като огромна грешка в изчисленията на собствените ѝ въоръжени сили. Други пък твърдяха, че Украйна е атакувала язовира с цел да предизвика нови западни санкции срещу Русия. Някои дори се опитаха да отговорят предварително, т.е. „превантивно“, на страховете за ефекта от разрушаването на язовира върху водоснабдяването на Крим. Прокремълските медии побързаха по същия „превантивен“ начин да етикетират всички потенциални обвинения срещу Русия като западна или украинска дезинформация.

Да, виждали сме и преди тези тактики за манипулиране на информация. Рефлексивното отричане, последвано от пренатрупване на информационната среда с множество дезинформационни наративи е стратегия, използвана от Кремъл многократно, като може би най-забележителният пример е този за свалянето на полет MH17.

„Не искахме войната“

Очернянето на Украйна с неоснователни обвинения в бруталност, видно от кремълските разкази за язовир Каховка и обръщането на ролите агресор/жертва чрез използване на жертвата като оръжие, се превърна в част от по-широкия дезинформационен разказ за екзистенциалния характер на войната на Русия срещу Украйна.

На фона на все по-неблагоприятния за Русия ход на войната, информационните манипулатори на Кремъл се опитват да внушат идеята, че пътят към оцеляването на Русия минава през пълното унищожение на Украйна. И тази коварна идея изглежда е пуснала корени. Meduza, една от малкото независими медии, оцелели от непрестанните репресии от страна на държавата, съобщава, че в днешна Русия на всяко възражение срещу войната вече се гледа през чисто „империалистическа“ призма – „ние не искахме войната; сега обаче нямаме друг ход освен да я спечелим – иначе Русия ще се разпадне“. Това е истинско вцепенение на ума – то е докарало нещата до там, че дори причиняването на сериозни хуманитарни и екологични катастрофи широко се възприема като нещо приемливо.

Няма голяма изненада, че „родните“ нагласи в Русия отразяват желанието на Кремъл. Данни на независимия изследователски институт Левада център доказват това – 68% от хората смятат, че Русия се движи в правилната посока. В крайна сметка обаче истината е, че траен мир може да бъде постигнат само ако Русия се съгласи с мирната формула на Украйна и спре войната.

Още примери за дезинформация:

- Не е изненадващо, че близките до Кремъл медии продължават да бият своя пропаганден барабан на параноя като поддържат напълно необоснованите твърдения, че Западът води необявена война срещу Русия и Беларус. Не, не води. Това е явен пример за мислене „под обсада“ с цел да се оправдае войната на Русия срещу Украйна. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. съюзниците активираха отбранителните планове на НАТО и разположиха допълнителни войски на източния фланг, но това не означава, че НАТО има постоянна армия на границите с Русия и Беларус.

- В очевиден опит да очернят държавата и правителството на Украйна, някои кремълски медии обвиняват сътрудниците на Зеленски в присвояване на всички пари за оръжия – уж ги откраднали, защото вярвали, че Украйна ще престане да съществува. Преувеличаването на мащаба и разпространението на корупцията в Украйна е типична тактика за Кремъл. Разбира се, опасенията за корупция в Украйна са основателни, но твърденията, че 100% от парите, отделени за оръжия, са откраднати, са напълно необосновани и се стремят да подкопаят международната подкрепа за Украйна.

- Като един от най-големите поддръжници и донори на Украйна, Полша също е постоянна мишена на кремълската дезинформация. Обвиняването на Полша в пренаписване на историята е предпочитана тактика на близките да руското управление медии. Срещат се обаче и странни твърдения като това, че полските борци срещу комунизма са били „бандити, убиващи цивилни“: всъщност това отразява въжделенията на самия Кремъл за исторически ревизионизъм. В действителност не малко полски войници и цивилни са отказали да приемат комунистическата окупация на Полша след Втората световна война и са продължили съпротивата срещу комунистическата власт и съветските войски. Тези хора са били обект на най-брутални комунистически репресии.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 92 гласа.

Свързани новини