Отидете към основна версия

10 486 62

Защо напускаме Турция. Двама турци разказват

  • реджеп ердоган-
  • турци-
  • турция-
  • мустафа кемал ататюрк-
  • ататюрк

Това вече не е нашата Турция, казват те

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Беркай и съпругата му Деря живеят в луксозен жилищен район в Истанбул. Имат триетажна къща с градина в затворен комплекс с висока ограда. На входа има портиер, който решава дали да пусне гостите вътре. Имотът им прилича на златен кафез. 49-годишният Беркай е фотограф, печели добре. Съпругата му е банкова мениджърка. Разчитат на оградата - но не заради страха от крадци, а защото не са убедени, че държавата може да ги защити в случай на нужда. "Не се чувствам сигурен извън комплекса. Но не искам да живея само зад тези стени, животът се случва навън, в града. Искам и синът ми да живее този живот - отвъд високите стени", казва мъжът.

"Нямам доверие дори на полицията"

"Нямам доверие дори на полицията. Веднъж имах конфликт с други хора на улицата, след като ме блъснаха с колата им. Дойде полицията", разказва Беркай. "Ние поздравихме полицаите с обикновеното "Здравейте!", но другите казаха "Салам алейкум!" и вече беше ясно на коя страна е полицаят. Беше на страната на другия. Нямахме шанс", допълва съпругата му.

"Преди управлението на Ердоган имаше много добри учители и училища. Децата учеха там модерни предмети: физика, биология, а и история - такава, каквато е била в действителност, включително за основателя на държавата Ататюрк. От Ердоган насам училищата са се превърнали в религиозни школи", казва Деря. Двамата със съпруга ѝ плащат скъпо, за да може осемгодишният им син Дерин да ходи в частно училище. Желанието им е той да учи там за промените в климата и за защитата на околната среда, а не да учи наизуст Корана.

Преди втория тур на президентските избори синът им написал писмо до кмета на Истанбул Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия, която издигна Кемал Кълъчдароглу за кандидат за президентския пост. В писмото си момчето отправил молба към кмета да се погрижи партията му да победи, за да могат Дерин и семейството му да останат в Турция. Майката Деря обаче казва, че те отдавна са взели решението да напуснат Турция - дори и Кълъчдароглу да беше победил, нямаше да променят решението си, уверява тя. Жената не смята, че родината ѝ би могла да се върне отново към ценностите си за кратък период от време. Въпреки това те силно се надявали, че опозицията може да победи и останали разочаровани от загубата.

След речта на Ердоган, изнесена на балкона малко след обявяването на победата му, малкият Дерин изпратил следното съобщение на баща си по телефона: "Ердоган говори толкова лошо". Майка му Деря е притеснена: "Ние му казваме да не говори такива неща. Това е опасно. Когато е навън, трябва да говори с уважение към Ердоган."

Деря и Беркай са тъжни - политиката вече играе роля и в живота на сина им. Но няма и как да е иначе - той вижда и слуша как реагират и говорят родителите му.

В кабинета на Беркай виси голям портрет на основателя на турската държава Ататюрк, вписал навремето в конституцията разделението на държавата и църквата. А сега Ердоган иска да промени тази конституция. През последните 20 години Турция се е променила много, споделя Деря, която е на мнението, че турското общество е дълбоко разделено.

Феновете на Ердоган се чувстват все по-силни

"След всеки следващ избор поддръжниците на Ердоган се чувстват все по-силни. В речите си той се обръща винаги първо към тях, едва след това - презрително и към другите. Ако например една жена се движи по улиците с модерна рокля - ясно, че не е от "нашите". Но тя би трябвало сама да вземе решението какво да облече", казва гневно Деря.

И двамата със съпруга ѝ отдавна се чувстват чужди в Турция. Това вече не е тяхната страна - нито хората, нито ценностите. "Надявам се, че Германия ще ни приеме. Проблемът е, че след изборите турците, които искат да заминат, станаха много - затова се притеснявам, че шансовете ни намаляват", казва Беркай. Той е кандидатствал за работа в много германски фирми и се надява все някъде да го одобрят. Семейството няма план Б, ако новото начало в Германия не се получи.

Автор: Карин Зенц

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 72 гласа.

Свързани новини