Last news in Fakti

15 Юни, 2023 15:02 1 900 11

Ердоган: Трябва ни нова конституция

  • реджеп ердоган-
  • конституция-
  • анкара-
  • истанбул-
  • турци-
  • турция

Искаме да продължим напред с гражданска, всеобхватна и либерална конституция, каза той

Ердоган: Трябва ни нова конституция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция трябва да се отърве от конституцията, изготвена в епохата на военен преврат, и да я замени с нова, по-гражданска и по-демократична конституция, съобщава в. "Дейли сабах", цитиран от БТА.

"Искаме да продължим напред с гражданска, всеобхватна и либерална конституция", заяви президентът пред репортери след осемчасово заседание на кабинета в столицата Анкара снощи. Той подчерта, че е важно да бъде сменена действащата конституция, създадена от военната хунта след преврата през 1980 г.

От 1982 г. насам действащата конституция, изготвена след военния преврат, е претърпяла няколко изменения. Кървавият преврат от 1980 г., довел до задържането на стотици хиляди хора, както и до масови съдебни процеси, изтезания и екзекуции, все още представлява мрачен период в турската политическа история, отбелязва изданието.

Предложените промени се фокусират върху темите за свободата, правото на сигурност, правото на справедлив съдебен процес, свободата на словото, както и върху правата на жените и хората с увреждания. Планът е изготвен в съответствие с наблюденията и докладите на международните механизми, които наблюдават правата на човека, и в сътрудничество с няколко правозащитни организации.

Някои от другите принципи на проекта визират еднакво, безпристрастно и честно предоставяне на обществени услуги на всички, укрепване на върховенството на закона във всички области като гаранция за правата и свободите, както и това, че никой не може да бъде лишен от свобода поради критика или изразяване на мисъл.

Ердоган също така приветства президентската система, като заяви: "Нашата нация отхвърли предложенията за връщане към старата система със своята воля на изборите на 14 и 28 май. Дискусиите за парламентарната система са прекратени за неопределено време". Той отбеляза, че президентската система е позволила гладък и бърз преход след изборите, което е доказало ефективността на системата. Турция прие президентска система на управление след обществен референдум през 2017 г. и я приложи на практика година по-късно, напомня изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеевски

    17 1 Отговор
    И на вас ще направя само да приключа с българската.
  • 2 Хихихи..

    17 6 Отговор
    Соросите не успяха.Ердо им каза да си махнат мръсните ръце от Турция,засега се кротнаха.Обаче усещам - в близките години борбата ще е - НПО или Държава! Иначе сорослячките стават за хайбани..
  • 3 Българин

    11 1 Отговор
    Вземи Пеевски за консултант.Той ще ви оправи конституцията, след нашата разбира се.
  • 4 Марешки

    6 1 Отговор
    Дайте ми я на мене да я прочета първо..
  • 5 Речков

    2 0 Отговор
    Щом е рекъл и това ще стори.
  • 6 А-ха

    2 4 Отговор
    Значи при всеки последен мандат - нова конституция, която да позволи още 1-2 следващи мандата.
    Всеки народ си заслужава властта!
  • 7 Българските турци

    11 3 Отговор
    Религите наричат човека раб божий ! Правата на раба божий в съвревенното законодателство се наричат човешки права ! В шериата на исляма правата на раба божий е върховен закон ! Който мюслюманин наруши този закон на шериата , си гарантира мястото в ада на отвъдния свят и подлежи на накзанието предвидено в параграфите на шериата !
    Това не са измишльотини на този или онзи... а е фундаментът на ислямския шериат, който всячески е злепоставян и оплюван от западната пропаганда !...Всеки човек с най елементарно съзнание и чувство на справедливост при допир до такава истина не може да остане в безразличие !
    Затова ислямът се обявява за радикален и опасен за човечеството ! Защото този закон забранява експлоатацията на човек от човека ! А колониализмът и капитализмът са именно експлоатация на човек от човека и са в нарушение на фундаменталния закон на ислямския шериат !
  • 8 Българските турци

    10 3 Отговор
    Основатели на НАТО са Сащ , съюзник е Бъкингъм а всички останали са членове по предназначение !... Васали няма ...всички са колонии !... Ердоган е неудобен , защото не иска Турция вече да е колония !... Не е ли просто и ясно ?!...Ердоган спечели и на балотажа !... И до изборите през 2028 г новата система ще се доразвие и ще бъде подплатена с нова конституция , която ще направи невъзможна намесата на всякакви външни маши в изборния процес в Турция и Ердоган ще довърши възродителната си мисия и вече няма да кандидатства да управлява Турция !... Следващата му мисия ще е да наложи доктрината си "Светът е по голям от пет" и вероятно ще играе ключева роля за прекрояването на ООН и пак на янките и другите "партньори" ще им боли глава !...
    Най големите шарани са ония , които си вярват че турците са прости и неграмотни !...
    "ДелиОрманския и там народа прост, иска си лъжливия диктатор" и с простия си акъл гласуваха за "диктатор" с визия за 2023 , визия за 2053 , визия за 2071, с визия за Туран и нова епоха за Турция за да изградят "Векът на Турция" !!!...Чудно ?! ...Щом простите гласуваха за такива фантазии ...умните и интелигентните за какво ли гласуваха ?!...

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: