Отидете към основна версия

6 316 121

Пъзелът на Радев… или как и защо нямаме посланик в Украйна

  • румен радев-
  • президент-
  • дипломати-
  • рокади

Визитата на президента Володимир Заленски легитимира страната ни пред света, но…

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Визитата на президента на Украйна Володимир Заленски легитимира страната ни пред света, когато говорим за „конфликта“ - нали така българският президент Румен Радев се опита да прокара тезата си за войната, и как им помагаме. Даваме оръжие, приемаме бежанци, изпращаме хуманитарна помощ.

Какво се случи на срещата миналата седмица се видя. Горд и търсещ помощ Зеленски, приемливо тактичен Радев (според неговото си виждане).

Но бяхме ли равнопоставени на дипломатическо ниво?

В края на миналата година стана ясно, че украинският посланик Виталий Москаленко ще бъде сменен, защото му изтича мандатът. В България пристигна Олеся Илашчук. Видяхме я да посреща Володомир Зеленски на летището. Без да се набива на очи, дипломатично присъствие.

Във ФАКТИ написахме няколко материала за дипломатическите рокади, които предприе служебният кабинет на Гълъб Донев. Бяха сменени ръководителите на 14 дипломатически мисии. На едни им изтичаха мандатите съвсем скоро, на други не.

Първо бе взето решение за смяна на посланиците ни в НАТО, Ватикана, Молдова, Словения и Норвегия, а след това имаше и нова партида от неочаквани рокади, които засягат Хърватия, Швеция, Ирландия, Виетнам, Индия, Германия, Йордания, Ливан и Израел. Това стана буквално часове преди изборите на 2 април - 31 март (петък).

Да виждате сред страните Украйна? А дали имаме посланик в Украйна?

Герман Ванчев - съветник, временно управляващ посолството на Република България в Украйна. Това се вижда на сайта на Външно министерство. От лятото на миналата година нямаме официален ръководител на посолството ни в Украйна, защото назначеният през март 2019-а Костадин Кождабашев бе изтеглен в София и стана заместник-министър във Външно министерство.

Назначен 1 година преди войната, отзован 4 месеца след началото на войната – 24 февруари 2022-а Русия нахлу в Украйна, на 8 август 2022-а Коджабашев става заместник-министър. Външен министър в служебния кабинет е Николай Милков. Разбира се, говорим за служебния кабинет на Гълъб Донев, за да не стане объркване кой, кога и защо.

България има посланик в Русия – Атанас Кръстин. Той е там от 2018 година. И си върши задачите. Със сигурност работата му от 2018-а до 24 февруари 2022-а е била една, а след това друга. Но той е там.

В същото време посолството ни в Украйна е с временно изпълняващ длъжността? А служебният кабинет на Румен Радев направи, припомняме, 14 рокади, но без Украйна… Някак май е малко интересно. Дали показваме отношение…

Какво се случва след това

Все пак говорим за смяна на посланиците ни в НАТО, Ватикана, Молдова, Словения, Норвегия, Хърватия, Швеция, Ирландия, Виетнам, Индия, Германия, Йордания, Ливан и Израел (скоро предстои смяна на посланика на Израел у нас – в средата на август).

С въпросните рокади на служебния кабинет Николай Милков става нов постоянен представител на България в НАТО, а заместникът му Костадин Коджабашев е назначен за посланик на страната ни във Ватикана, където заменя Богдан Паташев.

Пъзелът на Радев…, в който май няма грешни ходове. Дано само да останем от „светлата страна“ на събитията. А въпросът защо нямаме посланик в Украйна остава отворен... Също остава и отворен въпросът как Мария Габриел – в качеството си на външен министър, ще работи с посланиците, назначени от Румен Радев. Чия външна политика ще обслужват те?

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 75 гласа.

Свързани новини