Отидете към основна версия

9 947 43

Какви обвинения може да се повдигнат на насилника от Стара Загора? Адвокат Камен Новиков пред ФАКТИ

  • камен-
  • новиков-
  • адвокат-
  • стара загора-
  • момиче-
  • 400 шева-
  • съд-
  • прокуратура

Имаме и причиняване на телесна повреда при домашно насилие, казва юристът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Раните по тялото ѝ лека-полека ще заздравеят. Раната, която е в нейното съзнание, обаче едва ли ще заздравее толкова бързо. Тя е силно момиче и с времето ще съумее да преодолее случилото се. Не иска да говори за преживяното, а и ние не искаме да я връщаме назад. Това каза пред Нова ТВ Красимир, бащата на момичето с 400 шева. Защо съдът пусна насилника Георги Георгиев и определи травмите на жертвата като лека телесна повреда... Пред ФАКТИ по темата говори адвокат Камен Новиков.

- Адвокат Новиков, казусът със съда в Стара Загора, при който той се произнесе относно пострадалото момиче – рязано с макетен нож, като лека телесна повреда, разтърси обществото. Каква е вашата оценка за случая?
- Чисто човешката страна в един такъв казус също трябва да се вземе под внимание. Не можем да проявим търпимост и толерантност към подобни актове на насилие. Това е ясно. Чухме и мнения, че и момичето има някаква вина и т.н. Считам, че такива коментари са абсурдни и обществото ни трябва да покаже абсолютна нетърпимост към подобни актове. При такъв казус се очаква органите на правораздаването – в лицето на прокуратурата и съда, да не се разглеждат по отделно, защото техните функции се преплитат и допълват. И това е така, защото прокуратурата e органът, който повдига обвиненията, а съдът е органът, който разглежда съответните обвинения и се произнася с присъди – виновен или невинен. Тук трябва да поставим въпроса какво обвинение е повдигнала прокуратурата, по кой член на Наказателния кодекс. Защото съдът е длъжен да разгледа делото в рамките на това обвинение. Съдът не е компетентен сам да измени обвинението по една или друга причина. Още по-малко пък на досъдебната фаза, когато говорим за съвсем ранен етап на разкриване на извършителя и обсъждането на мерките за неотклонение.

- В случая говорим обаче за 400 шева. Когато имаме такова последствие, това няма как да е нещо безобидно и да е лека телесна повреда… Това е най-първичният човешки прочит на случая…
- Със сигурност това, което сме чели и сме се запознали по случая, звучи като изключително сериозно посегателство. Но искам да обърна внимание, че самото това престъпление, което е извършено, има освен един акцент, който е здравето и телесната неприкосновеност на това момиче, и друго нещо - говоря за начина на извършването на насилието, каква следа оставя то върху жертвата. Начинът на извършването, продължението на въздействието върху жертвата.

В цялата работа има един много силен унизителен елемент, много сериозна агресия, бих казал даже варварство.

Това е направо учудващо, че в наши дни може да се случи. Съдът, без по никакъв начин да искам да го оправдая или да го защитавам, на този етап гледа медицинските данни - казват се медико-биологичните характеристики, на съответните телесни повреди. Съдът гледа първичната медицинска документация във връзка с обработването раните на момичето и изготвената на база на тях съдебно-медицинска експертиза. Налице са разпоредбите от Наказателния кодекс. Член 128 описва какво е тежка телесна повреда, член 129, който описва какво е средна телесна повреда, член 130 – описва лека телесна повреда. В член 130 имаме определения, че едната лека телесна повреда и свързана с разстройство на здравето, а другата включва само причиняване на болка и страдание. Не сме чели точното описание на травмите на момичето, но е очевидно, че в медицинската документация са описани медико-биологичните характеристики на лека лесна повреда. И така стигаме до на пръв поглед това скандално решение на съда, който, на база документи, разглежда случая като лека телесна повреда. Но можем да кажем така. Въпреки че леката лесна повреда се разглежда като дело от частен характер, без участието на прокурор, в случая при такова тежко посегателство имаме на разположение член 131 от Наказателния кодекс, който утежнява и квалифицира причиняването на различните телесни повреди с оглед начина на извършване.

В случая със сигурност имаме причиняване на телесна повреда по начин особено мъчителен за пострадалия, защото момичето е изпитвало изключително силни болка, а те вече са абсолютно основание за прилагането на този 131-ви член.

Имаме и състав за причиняване на телесна повреда при домашно насилие. Знае се, че двамата са били във връзка, така че деянието може да се квалифицира и по този начин. Аз лично смятам, че в тази насока е допуснат пропуск първично от прокурора, който е повдигнал обвинение, и след това съдът е бил поставен пред ограничени правомощия при произнасянето си от това, което реално трябва да се случи в такава ситуация.

- Изпадал ли сте в друг казус с домашно насилие, защото темата стана много значима в последните години, а този случай е еманация на това…
- Много често съм попадал на подобни казуси с домашно насилие. Факт е, че за този тип престъпления започна да се говори напоследък. Преди години някак си по-малко се говореше, по-малко се признаваше, а, реално погледнато, домашно насилие винаги е имало и, за съжаление, сигурно и занапред ще има. През 2005 година беше приет законът, който за първи път разглежда и дефинира проблема, защото този тип насилие е повод да се образува гражданско дело. Като цяло, делото за домашното насилие е специфично производство, което се гледа в гражданския съд. Законът за защита от домашно насилие дефинира в една доста широка рамка това какво представлява домашното насилие, защото то далеч не е само физическо посегателство, а може да бъде психическо, сексуално, емоционално, икономическо.

Формите на насилие, чрез които един човек може да потъпче своя партньор, може да бъдат безбройни.

При домашното насилие са много характерни действията на жертвата. Понякога в такава ситуация самата жертва или не осъзнава, че е жертва на домашно насилие, или го осъзнава прекалено късно. Когато го осъзнае, започват терзания, свързани с обществените предразсъдъци.

- Какво ще кажат хората…
- Точно така. У жертвата има нежелание да даде гласност, защото по време на съдебно заседание може да се разпитат свидетели. Жертвата има предразсъдъци, изпитва срам, притеснение. Говорим, че по-често жертвите са жени, но не е само така. Жените също така по-лесно прощават. Насилникът предприема агресивни действия, след което се извинява. Тя му прощава. По темата съм говорил с много психолози и те са категорични - пазете се от агресивните хора. Който е ударил веднъж, независимо от всички обещания и извинения, ще удари и втори път.

- Може ли да прогнозирате до каква присъда ще се стигне при този казус в Стара Загора?
- Очаквам на първо място прокуратурата да прецизира обвиненията, които ще повдигне. Вече имаме обвинение за телесните повреди – какви точно по вид са ще се уточни, но имаме и закана за убийство. Това вече е престъпление по член 144 от Наказателния кодекс, а заканата за убийство се наказва с до 6 години лишаване от свобода. Така че извършителят най-вероятно ще стигне до две обвинения – ще има наказание както за причиняване на телесни повреди, така и за закана за убийство. Двете наказания очаквам да се кумулират в едно общо най-тежко наказание. Също така Наказателният кодекс допуска при особено тежки посегателства да се увеличи общото наказание допълнително. Разбрахме, че това не е първо такова провинение на агресора, че е имало и предишни проблеми със закона. В този смисъл очаквам съдът да се насочи към това да определи наказание, което е близко до максималния размер.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 33 гласа.

Свързани новини