Отидете към основна версия

5 939 87

Наближава радиоактивната опасност

  • наближаване-
  • радиоактивна опасност

Зеленски видимо си изпуска нервите, защото на фронта нещата са зле. И не само там. Самолетът на Антъни Блинкен едва не пострада при кацане, на летището в Киев, след конференцията в Букурещ. Десетки руски ракети посрещнаха знайният пратеник на президента Байдън, за да го информират конкретно за съотношението на силите

Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Радев добре направи, че не се яви на конференцията на „Трите морета“, която се състоя в Букурещ. По този начин той си спести унижението да слуша „Конското евангелие“, което дръпна Зеленски на присъстващите. Украинският президент, видимо разгневен, предупреди България, Румъния, Полша и Молдавия, че никога няма да приеме техния отказ за складиране и превоз на украинското жито.
Зеленски видимо си изпуска нервите, защото на фронта нещата са зле. И не само там. Самолетът на Антъни Блинкен едва не пострада при кацане, на летището в Киев, след конференцията в Букурещ. Десетки руски ракети посрещнаха знайният пратеник на президента Байдън, за да го информират конкретно за съотношението на силите.
Държавният секретар носеше добри новини за наследниците от „Майдана“. Първата беше, че Съединените щати отпускат нов един милиард и втората, че с тези пари Украйна ще закупи американски боеприпаси от 120см с обеднен уран, за танковете АБРАМС.
Обедненият уран е страничен продукт, който се получава при обработка на урана. Той е с около 60% по-слабо токсичен от първоначалната суровина. По-твърд от всички други метали този вид уран пробива всички други метали, дори и броните на танковете.
Въпреки, че САЩ, Русия и Англия го ползват за военни цели, протестите и контрапротестите относно употребата му не са спирали от времето, когато американският президент Айзенхауер оповести програмата „Атом за Мир“. Огромният бюджет, който изследователската работа по програмата изискваше, привидно бе оправдан с перспективата за спад на цените на тока в полза на американските данъкоплатци. Всъщност той позволи на военната американска промишленост да разработи боеприпаси с обеднен уран. От тогава до днес, всички организации на ООН, отговарящи за здравето и околната среда на човечеството, отказват да изследват и да оповестят последствията от употребата на токсичния материал.
През 1959 година AIEA – Международната Агенция за Атомна Енергия забранява на OMS – Световната Организация по Здравеопазване, да изследва последствията от радиацията без нейно разрешение.
В първата войната срещу Ирак през 1990 година американската авиация използва бомби с обеднен уран в операцията „Пустинна буря“. ООН мълчи, но местното население помни. През 1999 година, крясъците на Мадлин Олбрайт „Бомбинг, Бомбинг“ в салоните на замъка „Рамбуйе“, предхождат бомбардировките на Югославия, със същите бомби,заредени с токсична материя.
2003 година е годината на „Голямата лъжа“. За да оправдаят новата си агресия срещу Ирак, американците измислиха претекста за наличието на „Средства за масово унищожение“. По това време Франция разполагаше с един президент - Жак Ширак, със самочувствието на генерал Де Гол, който чрез своя министър на външните работи Доминик дьо Вилпен, разобличи американците в лъжа от трибуната на ООН!
Някои лаборатории, свързани с международните организации, наблюдаващи замърсяването на околната среда, започнаха да публикуват лаконични изследвания свързани с последствията от употреба на американските оръжия. Имало рискове, но те не били радиоактивни, а химически. Засягали само бомбардираното население и военните?! Възможни били бъбречни увреждания, заболяване от рак на белите дробове и левкемия на кръвта. Всички тези здравословни „дреболии“, заставиха хиляди жени в бомбардираните региони да абортират, а тези които не го направиха – родиха деца с увреждания. Земята в Косово, Босна и Сърбия, както и около Видин никога не бе изследвана сериозно.
Какво спечелиха американците от употребата на боеприпаси с обеднен уран? Най-големият им „успех“ е загубата на целия арабски свят и то завинаги! Символ на този „успех“ е сближаването на вековните врагове - Саудитска арабия с Иран. На обединението на всички развиващи се страни, за сега 100, във нова финансова институция БРИНКС, по инициатива на Русия. Килим с милиарди се дръпва под краката на Световната банка и Международния валутен фонд.
За сега Русия официално заявява, че няма да ползва ракети с обеднен уран. В продължение на година и половина, руските ракети разрушаваха украински погреби с внушителна точност. Ако след време новите американски боеприпаси заместят житото в силозите на Украйна, руското разузнаване само с протести ли ще се задоволи?
Друга важна подробност, която подчинените на ООН наблюдатели пропускат са радиоактивните облаци. Същите тези, които прелетяха над България и стигнаха до Франция, след катастрофата в Чернобил.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 89 гласа.

Свързани новини