Last news in Fakti

8 Септември, 2023 10:00 5 925 87

Наближава радиоактивната опасност

  • наближаване-
  • радиоактивна опасност

Зеленски видимо си изпуска нервите, защото на фронта нещата са зле. И не само там. Самолетът на Антъни Блинкен едва не пострада при кацане, на летището в Киев, след конференцията в Букурещ. Десетки руски ракети посрещнаха знайният пратеник на президента Байдън, за да го информират конкретно за съотношението на силите

Наближава радиоактивната опасност  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Радев добре направи, че не се яви на конференцията на „Трите морета“, която се състоя в Букурещ. По този начин той си спести унижението да слуша „Конското евангелие“, което дръпна Зеленски на присъстващите. Украинският президент, видимо разгневен, предупреди България, Румъния, Полша и Молдавия, че никога няма да приеме техния отказ за складиране и превоз на украинското жито.
Зеленски видимо си изпуска нервите, защото на фронта нещата са зле. И не само там. Самолетът на Антъни Блинкен едва не пострада при кацане, на летището в Киев, след конференцията в Букурещ. Десетки руски ракети посрещнаха знайният пратеник на президента Байдън, за да го информират конкретно за съотношението на силите.
Държавният секретар носеше добри новини за наследниците от „Майдана“. Първата беше, че Съединените щати отпускат нов един милиард и втората, че с тези пари Украйна ще закупи американски боеприпаси от 120см с обеднен уран, за танковете АБРАМС.
Обедненият уран е страничен продукт, който се получава при обработка на урана. Той е с около 60% по-слабо токсичен от първоначалната суровина. По-твърд от всички други метали този вид уран пробива всички други метали, дори и броните на танковете.
Въпреки, че САЩ, Русия и Англия го ползват за военни цели, протестите и контрапротестите относно употребата му не са спирали от времето, когато американският президент Айзенхауер оповести програмата „Атом за Мир“. Огромният бюджет, който изследователската работа по програмата изискваше, привидно бе оправдан с перспективата за спад на цените на тока в полза на американските данъкоплатци. Всъщност той позволи на военната американска промишленост да разработи боеприпаси с обеднен уран. От тогава до днес, всички организации на ООН, отговарящи за здравето и околната среда на човечеството, отказват да изследват и да оповестят последствията от употребата на токсичния материал.
През 1959 година AIEA – Международната Агенция за Атомна Енергия забранява на OMS – Световната Организация по Здравеопазване, да изследва последствията от радиацията без нейно разрешение.
В първата войната срещу Ирак през 1990 година американската авиация използва бомби с обеднен уран в операцията „Пустинна буря“. ООН мълчи, но местното население помни. През 1999 година, крясъците на Мадлин Олбрайт „Бомбинг, Бомбинг“ в салоните на замъка „Рамбуйе“, предхождат бомбардировките на Югославия, със същите бомби,заредени с токсична материя.
2003 година е годината на „Голямата лъжа“. За да оправдаят новата си агресия срещу Ирак, американците измислиха претекста за наличието на „Средства за масово унищожение“. По това време Франция разполагаше с един президент - Жак Ширак, със самочувствието на генерал Де Гол, който чрез своя министър на външните работи Доминик дьо Вилпен, разобличи американците в лъжа от трибуната на ООН!
Някои лаборатории, свързани с международните организации, наблюдаващи замърсяването на околната среда, започнаха да публикуват лаконични изследвания свързани с последствията от употреба на американските оръжия. Имало рискове, но те не били радиоактивни, а химически. Засягали само бомбардираното население и военните?! Възможни били бъбречни увреждания, заболяване от рак на белите дробове и левкемия на кръвта. Всички тези здравословни „дреболии“, заставиха хиляди жени в бомбардираните региони да абортират, а тези които не го направиха – родиха деца с увреждания. Земята в Косово, Босна и Сърбия, както и около Видин никога не бе изследвана сериозно.
Какво спечелиха американците от употребата на боеприпаси с обеднен уран? Най-големият им „успех“ е загубата на целия арабски свят и то завинаги! Символ на този „успех“ е сближаването на вековните врагове - Саудитска арабия с Иран. На обединението на всички развиващи се страни, за сега 100, във нова финансова институция БРИНКС, по инициатива на Русия. Килим с милиарди се дръпва под краката на Световната банка и Международния валутен фонд.
За сега Русия официално заявява, че няма да ползва ракети с обеднен уран. В продължение на година и половина, руските ракети разрушаваха украински погреби с внушителна точност. Ако след време новите американски боеприпаси заместят житото в силозите на Украйна, руското разузнаване само с протести ли ще се задоволи?
Друга важна подробност, която подчинените на ООН наблюдатели пропускат са радиоактивните облаци. Същите тези, които прелетяха над България и стигнаха до Франция, след катастрофата в Чернобил.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 89 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    49 111 Отговор
    няма по-смешни от БГ копейките

    Коментиран от #84

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    117 17 Отговор
    Само според англосаксите урана не е вреден

    Коментиран от #22

  • 7 Дядото

    30 74 Отговор
    Този писател кой го е чувал?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Артилерист

    107 19 Отговор
    Отлично описана американската варварщина! Четете платени атлантици и заблудени симпатизанти. Вчера ви писах, че цялата планета е отровена от американския обеднен уран, десетките хиляди тонове химикали и наполи.

    Коментиран от #14, #20, #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бегай пий

    5 42 Отговор

    До коментар #12 от "Артилерист":

    кислол да са упокоиш

    Коментиран от #23

  • 15 БСП на Бунището

    20 77 Отговор
    Борислав Чеков е Дисидент...Бяга от България и живее във Франция...Няма лошо....Прави се на писател,а сега на политически аналитик...Пак няма лошо,обаче е сътворил голяма Каша...Няма Поанта..Няма Идея...Поради грешна информация и грешни Изводи....Ракети с обеднен уран Няма.Има противотанкови снаряди с обеднен уран,понеже е свръх плътен и унищожава танкове без проблем,но употребата им е само в участъка на бойните действия и няма да достигне до Айфеловата му кула в Париж..На всичкото отгоре и не е радиоактивен,обеднения уран...Токсичен е колкото и другите бойни заряди...Глей си пенсията,бе Чеков...Води се Война......Великата Украинска Отечествена Война!!!!!

    Коментиран от #27

  • 16 Ихтиандър

    16 66 Отговор
    Тази злъчна проруска статия да не е препечатана от Поглед.инфо????

    Коментиран от #25, #28

  • 17 Ддд

    58 4 Отговор
    Няма по прости от кр ава ските изчадия.
  • 18 Фанфан

    9 53 Отговор
    Накрая тази статия може да завърши така - Земята е плоска и не вярвайте на империалистическите приказки че е кръгла. АБЕ НЕНОРМАЛНИЦИ ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ВАШИТЕ ХОРА КАКВО НАПРАВИХА СЛЕД ВЗРИВА В АЕЦ ЧЕРНОБИЛ? ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ ИЗЧАДИЯ АДОВИ!!!

    Коментиран от #79

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Азззззззз

    40 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    С едно уточнение. Според англосаксите урана ме е вреден само за враговете им, които са все повече...
  • 23 Бай Митко

    20 0 Отговор

    До коментар #14 от "бегай пий":

    От опит ли я знаеш тази рецепта?
  • 24 Танкист

    27 2 Отговор

    До коментар #12 от "Артилерист":

    Адмирации за коментара!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 реру

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Явно е бил и доста дефектен...
  • 27 Мунчо

    39 3 Отговор

    До коментар #15 от "БСП на Бунището":

    Всъщност се води война за нов световен ред, за който западните либерасти отдавна говорят, но ще получат не това за което мечтаят.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ,,,

    31 1 Отговор
    ЩОМ УРАНЪТ НЕ Е ВРЕДЕН РУСИЯ ДА ПРАТИ МАЛКО НА УКРАЙНА
  • 30 Пошьол

    6 31 Отговор
    Що не си гледа пенсията този прокремълски автор, а Заработва копейки
  • 31 Чочо

    27 1 Отговор
    И каква стана тя....Байдън,а сега и ЗИленски,иска да управлява света.
    Каквото каже,това да бъде.
    Зеления да си продаде имотите из чужбината и парите да ги вкара в Украина.
  • 32 Иван

    5 26 Отговор
    Другарю писател, явно си голям специалист по ядрена физика. Като за писател, почти нищо не разбираш.
  • 33 Свободен

    7 27 Отговор
    Не съм чувал за този писател - автора на статията, но виждам, че е на години.
    Разбирам, че свободата не е нещо, от което се нуждае.
    Вероятно в соца се е изхранвал с някакви хонорари към измислени писателски съюзи.
    С идването на свободата се е лишил от хранилката, но и не е успял и да създаде нещо продаваемо.
    Останала му е само надеждата, че може да спечели работейки за Путин.
    Доста жалка ситуация, но не го виня човека, всеки трябва да се прехранва.
    Желая му здраве и някой ден да успее в реализацията си по почтен начин!
  • 34 Сандо

    28 5 Отговор
    Прави впечатление абсолютната безотговорност на козячетата.Нека ги предупредим,за да не казват после,че не са знаели:Заразяването от обеднения уран няма да ви пита колко вярно и глупаво сте слугували на Господаря си,той направо ще ви разболее - вас и вашето семейство!Продължавайте да гълтате грантове,не след дълго ще гълтате радиоактивни частици - безплатно.
  • 35 лили

    29 9 Отговор
    Това ,че не сте чули за този писател не означава ,че го няма.Четете литература драги.
    Написаното от него е много,много вярно-помните ли зеленчуците по време на войната в Югославия -мутанти ,а след тях и ние мутани ,болести и .................
    Драги коменатори помислете за идното поколение..........

    Коментиран от #53

  • 36 Русофил

    7 15 Отговор
    Тази статия е препечатка на опорката на Кокошинков
  • 37 На сенилния Чеков

    6 17 Отговор
    глупостта отдавна му е дошла...Ракети с обеднен уран... Хахахах
    Тоя наистина е с IQ, съизмеримо с температурата в хладилник!

    Коментиран от #70

  • 38 ТТТ

    6 14 Отговор
    То вече всеки може да пише всякакви небивалици като този Чеков. Сигурно много, много му се иска да го бяха кръстили Чехов ама нейсе.

    Коментиран от #40, #61

  • 39 Урюрвкос

    14 2 Отговор
    досега видяхме само един танков дуел когато екипажа "Альоша" като на стрелбище на селски сбор потроши една камара танкове. Украинците разглобяват касетните снаряди вадят малките лимонки и с малки дрончета отлитат към целта. Старите боеприпаси колкото и да се яки отстъпват пред новите бойни стратегии. Целта не е крайния резултат а да изпразним мухлясалите складове.

    Коментиран от #42

  • 40 Точно

    7 15 Отговор

    До коментар #38 от "ТТТ":

    ЧЕКов си е - ама взема само в долари, щот живее в Париж!
    С невероятен когнитивен дисонанс щеше да е, ако не беше обикновен рускоробски дeбuл!
  • 41 Българин

    7 14 Отговор
    Това все едно го е писал Медведев или агент "Майстора" от Държавна сигурност (Маринов от кабинета на Румен Радев).

    Руските драскачи и техните прозрачни опорки предизвикват само насмешка вече.
  • 42 Руски плач

    3 17 Отговор

    До коментар #39 от "Урюрвкос":

    Затова досега има 6 унищожени западни танка и 4800 руски.

    Коментиран от #47

  • 43 666

    6 16 Отговор
    Като чета този рубладжия все едно укрите и САЩ са нападнали вкупом путинстан....Болен мозАк....
    Обаче живее в Париж,що не е в Краснодар или Магадан-не знам...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Военен

    13 2 Отговор

    До коментар #42 от "Руски плач":

    Те унищожените 6 западни танка са само на една снимка. Та щом са толкова малко според теб унищожените къде са другите над 100.

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Руски плач

    2 10 Отговор

    До коментар #47 от "Военен":

    Как къде - млатят ватенките.

    Ако са повече "унищожените", защо нямате техни снимки? Имате "снимки" (и видео) на 4 унищожени западни танка. Още два са докладвани каот унищожени. 15 са повредени и се ремонтират. Язък за приказките за "Альоша".
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Безумие

    1 1 Отговор
    Гледайте по Диема, "Слуга на народа" 😄
  • 52 Пешо

    11 0 Отговор
    Крясъци те на урода Олбрайт - добре казано, дано гори в ада изчадието.
  • 53 БСП на Бунището

    5 10 Отговор

    До коментар #35 от "лили":

    Що не го кажеш това на Путин??? Да се изтегли от Украйна,заради Идните поколения??? 500 хиляди убити руснаци и украинци...Хиляди отвлечени украински деца живеят без Родители в Русия...Шест МИЛИОНА са в емиграция....

    Коментиран от #56, #81

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Наблюдател

    4 11 Отговор
    Поредната руска подлога, която всява паника и разпространява руски фейкове.

    Коментиран от #58

  • 56 Военен

    20 2 Отговор

    До коментар #53 от "БСП на Бунището":

    Ти каза ли на господарите ти да не нападат Ирак, Либия, Югославия. Защо не им кажеш да се изтеглят от Сирия и да не точат петрола им. Защо не им каза да не правят кървав преврат в Украйна и да не избиват руснаци в Донбас и протестиращи в Одеса.
  • 57 Българин

    4 11 Отговор
    Не си спомням Чеков да е ревал когато руските терористи поставиха мини в завзетите атомни централи. Не си спомням са е ревал и при руските заплахи за употреба на ядрени ракети.

    Коментиран от #60

  • 58 Антитрол

    10 1 Отговор

    До коментар #55 от "Наблюдател":

    Да бе сигурно и Мария Кюри е разпространявала "руски фейкове" когато е доказала че урана е радиоактивен - но сегашния е "демократичен" защото предизвиква рак от господарите ви.

    Коментиран от #64

  • 59 Така така

    8 1 Отговор
    Точно така истината е една браво!
  • 60 Енергетик

    15 2 Отговор

    До коментар #57 от "Българин":

    Да бе руснаците били поставили мини в централите за да се гръмнат сами и даже и се самообстрелваха - хайде измислете нещо по-умно или не можете.

    Коментиран от #65, #69, #83

  • 61 Фон дер Миндер

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "ТТТ":

    Или пък като дзъмбазов - майстора на тъпия разказ ,който се взима за журналист .
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Наблюдател

    7 10 Отговор

    До коментар #58 от "Антитрол":

    Чеков е руски хибридник приятелю. В една уранова мина има по-голяма радиация в сравнение с тази от снарядите.
  • 65 Българин

    3 10 Отговор

    До коментар #60 от "Енергетик":

    Продължавай да вярваш на руските лъжи.
  • 66 Перо

    9 2 Отговор
    Най-много оня с белото да получи в замяна от Русия обогатен уран! После нека да плямпа за помощ от Запада и правата на човека! Не може един унтерменш на феодална, измислена държава и нация да дава ултиматуми, предупреждения и заплахи към други страни! Той провокира войната и си получи заслуженото. Жалко за убъркания народ!
  • 67 Къде

    4 8 Отговор
    го намерихте този измислен писател? Аман от мърморещи нелепици дъртофелници. Няма ли млади хора като Зеленски, които милеят за родината и народа си?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Смех в блатото

    1 9 Отговор

    До коментар #60 от "Енергетик":

    Има доказатества, че руснаците са минирали определени части на ЗАЕЦ, че са държали в централата тежка военна техника (неща, които отричаха) както и снимки, на които си личат поставените огневи точки директно на покривите на атомните блокове (нещо, което показва колко ги интересува "ядрената безопаност").
  • 70 Вярно си от село,

    11 0 Отговор

    До коментар #37 от "На сенилния Чеков":

    За твое сведение лично съм участвал в събирането и прибирането на отломки и цели невзривени ракети въздух земя- американски през 1999г. И не в Югославия, а България! Има едни села Еловдол,Габровдол , а колегите прибраха една и от покрив на къща в Горна Баня. Това е кв.на София, групи. Като не знаеш не се обаждай
    И да обединеният уран е причина 1 за левкемия и други мелформации. Питай сърбите....

    Коментиран от #71

  • 71 Смех в блатото

    2 7 Отговор

    До коментар #70 от "Вярно си от село,":

    "И да обединеният уран е причина 1 за левкемия и други мелформации. Питай сърбите..."

    Я дай изследването, което го показва. Единствения източник, който е надежден да се "пита".

    Коментиран от #73, #76

  • 72 Сандо

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "Запознат":

    Козячетата изпитват страх само от Чернобил,забравяйки,че той е украински.А за изпуснатата радиоактивна вода от Фукушима дори не са и чували.

    Коментиран от #74

  • 73 Сандо

    9 0 Отговор

    До коментар #71 от "Смех в блатото":

    Добре,питай за италианските войници,които са били в Сърбия.Там поне всичко е официално и доказано.А можеш да се информираш и от какво е умрял сина на Байдън.

    Коментиран от #75

  • 74 Опааа

    0 6 Отговор

    До коментар #72 от "Сандо":

    Е как, украински, бе другарю, като това е била територия на СССР? Сега последно, имало ли е държава Украйна по времето на СССР или не?
  • 75 Смех в блатото

    1 5 Отговор

    До коментар #73 от "Сандо":

    Къде е изследването, с което доказваш това, кеото твърдиш? Има ли такова?

    Коментиран от #77

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Смех в блатото

    2 4 Отговор

    До коментар #77 от "Шинел/бг":

    Няма нужда да имам такова нещо.

    Който прави твърдението, че има такива последици от употребата на боеприпаси с обеднен уран, трябва да го докаже. Елементарно логическо правило.
  • 79 А ПО ЛЕКО

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Фанфан":

    ЧЕТА ТИ ПРОСТО ТИЙТЕ СЕ ЧУДЯ НАИСТИНА ЛИ СИ ТОЛКО ТъП, ИЛИ САМО ЗА ДА ЗАСЛУЖИШ ЕДИН ЦЕНТ............??????????
  • 80 Меди

    7 0 Отговор
    САЩ се подиграва с европа,Европа, е сляпа.... здрасти
  • 81 Моряка

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "БСП на Бунището":

    От къде да се изтегли Путин?От открадната му територия Украйна?Ами че той каза, че чуждото не иска , по своето не дава.
  • 82 Иванов

    5 1 Отговор
    Да си враг на САЩ е опасно , а да си приятел на САЩ смъртоносно опасно - Дуайънт Айзенхауер
    мандат 1953 - 1961 години.
  • 83 простото куче

    1 2 Отговор

    До коментар #60 от "Енергетик":

    Да бе , да ! Те и язовира не взривиха и Украйна не нападнаха !
  • 84 Сипиро

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Има ! По смешни са евроатлантическите жълтопаветни лгбти недоразумения като тебе
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Да питам...

    2 0 Отговор
    Ха..Чеков май си намери партийния билет..от къде ги вадите тия клоуни бе...