Отидете към основна версия

3 214 28

Яница Петкова пред ФАКТИ: ГЕРБ реално управляват, но без да понасят негативи

  • яница-
  • петкова-
  • галъп-
  • избори-
  • герб-
  • дпс-
  • борисов-
  • пеевски

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е този, който ръководи парада и определял правилата на играта, казва политологът

Снимка: Евронюз България
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли водещата коалиция в правителството да се преформатира. Реално нито ПП-ДБ, нито ГЕРБ, нито ДПС имат интерес от свалянето на кабинета. Нито една от тези три партии, на които се крепи парламентарното мнозинство, няма интерес от промени. Но какво ще е след местния вот… Пред ФАКТИ говори политологът Яница Петкова от „Галъп интернешънъл“.

- Г-жо Петкова, кой с кого в неакоалицията си играе на управление. Всяко изказване на Бойко Борисов предизвиква полемика?
- Всяко изказване на Бойко Борисов предизвиква реакция. Това прави впечатление. Факт е, че тези, които са в момента лицето на управлението, реагират на неговите изказвания. Ако някой си играе с някого, то изглежда, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е този, който ръководи парада и определя правилата на играта. Виждаме, че с наближаването на местните избори, с всяко наближаване на определената дата за ротация Борисов става по-активен от своите коалиционни партньори. Така той успява да изиграе картите си, а политическият негатив да се поеме от ПП-ДБ. И вярвам, че това ще е така, докато Борисов не усети подходящия момент, за да осребри тези свои действия.

- ДПС в коалицията ли е… Според Борисов – да, според Пеевски – не…
- Борисов каза, че ДПС е част от коалицията, но след това малко промени словореда си в това изречение. Видно е, че решение в парламента без ДПС не може да бъде прието, не може да бъде взето - дали става въпрос за Конституцията, дали става въпрос за нещо друго от текущия дневен политически ред в страната. Решение без ДПС не може да мине, а това го чухме и от „Демократична България“ в лицето на Христо Иванов. Той призна това и каза, че ДПС е фактор, но допълни - за да бъде постигната стабилност. Независимо дали са в колекция, или не, без ДПС решение не може да се вземе. Те са основен партньор.

- Зърнари на протест, енергетици на протест. Някак случайно ли съвпадна това?
- Това със сигурност не е случайно, но има много условия как в един предизборен момент да има протести. Хората обичат да казват своите искания в момент, в който вече се организира един даден протест. Обществената енергия, която може да се оползотвори в такъв момент, за да реализират различни сектори своите искания, е голяма. Плюс това трябва да се работи и по бюджета на страната за следващата година, а в такъв момент всеки иска да бъдат взети предвид и неговите искания. Така че е логично да излязат различни сектори от икономиката на протести. Не мога да кажа твърдо, че такива протести са уговорени или някоя политическа формация седи зад тях.

- Ще стигнем ли до ротация след местния вот, или може да очакваме предсрочни избори?
- По-скоро ми се струва, че ще се върви към ротация и то както беше планирана.

- Но след ротацията идват изборите за европейски парламент…
- Така е, те са през пролетта на следващата година. Според мен се изчаква да се видят резултатите от местните избори. Ако преди 2-3 години имаше една доста сериозна обществена умора от управлението на ГЕРБ по места и по-скоро се очакваше, че в големите градове може би хората ще поискат промяна, то към днешна дата не е съвсем така. ГЕРБ може да затвърдят своята власт по места. Тук е интересно това, което се случи през последните години, и урокът, който научи партията на Борисов. А урокът е - когато партия държи цялата власт твърде дълго време, се натрупва умора, те пропадат и така се създават условия за възникването на други партии - както беше в случая с появяването на „Продължаваме промяната“. Ако ГЕРБ решат да си вземат властта преди да е дошъл точният момент, това отново ще подейства като стимул за техния политически опонент. Затова сега изчакват - може би дават време на ПП-ДБ да "стъпят накриво". По-скоро си мисля, че ще се върви към ротация. Ако след това се появи удобен момент да се вземе властта, със сигурност може да се тръгне и към предсрочни избори, но най-вероятно ще се изчакат и европейските да минат. В момента ГЕРБ фактически са основната сила при вземането на политическите решения в кабинета. Това буквално ги прави управляващи, макар че лицето на кабинета е друго. Всички негативи от управлението са за ПП-ДБ, а изпълнителната власт реално е в ръцете на ГЕРБ и ДПС, защото без тях не може да бъде взето решение. ГЕРБ реално управляват, но не с техни лица и така негативите не падат върху тях, не понасят негативи. Предполагам и очаквам, че тази ситуация ще е удобна за ГЕРБ и ДПС до пролетта.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини