Отидете към основна версия

3 346 15

Милен Желев пред ФАКТИ: ГЕРБ управляват столицата от 2005-а, но нямат работещи кандидати за кмет на София

  • милен-
  • желев-
  • хекимян-
  • терзиев-
  • кмет-
  • софия-
  • избори-
  • герб-
  • борисов

Силно обезпокоен съм за свободата на словото и свободата на медиите, казва политологът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ГЕРБ обяви кандидата си за кмет на София. Номинацията на партията е Антон Хекимян. "Всичко се случи миналата седмица. Получих поканата лично от Бойко Борисов миналата седмица, помолих го за време да помисля. Получил съм уверение, че ще имам възможност да вземам сам решенията. Разбрах, че съм получил номинации от структурите на партията. През целият си път съм бил пред камерите и съм бил публична личност. Няма какво да крия", заяви Хекимян. Какво да очакваме. Пред ФАКТИ говори политологът Милен Желев.

- Г-н Желев, кога да вярваме на Бойко Борисов - когато казва, че София не е учебна кола, или след като от ГЕРБ обвиха кандидатурата на Антон Хекимян за кмет на София?
- На Борисов може вярваме, когато казва, че кандидатурата на ГЕРБ ще е нестандартна. Въпреки че това звучи малко двояко, за съжаление, и малко парадоксално. Борисов и впоследствие неговата партия управляват София от 2005 година, но въпреки това до последния момент те нямат работещи кандидати за кмет на София. Това е някак симптоматично и говори за обратното на това, което Борисов обявява. Чували сме лидерът на ГЕРБ да казва, че неговата партия е безкрайно демократична, че има редица органи, които номинират кандидати, но всъщност, бих казал, че това са кухи структури в условията на една автократична общност, каквато е практически партия ГЕРБ. Така стигнахме и до новата кандидатура за кмет на град София.

- Създава ли се усещането, че ГЕРБ бие малко отбой за София, защото вади популярно лице, но не и с опит в политиката. Все едно, че София вече е прежалена…
- Чуха се такива критики. Не закъсняха и първите конспиративните теории, касаещи отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ в така наречена „сглобка“. Според конспиративните теории има вариант ГЕРБ да сдадат кметското място на Терзиев, а в замяна да получат нещо друго. Без да знаем какво е то на този етап. Аз съм скептичен, защото все пак имаме малко повече от месец до същинските избори и според мен в това време мога да се случат много събития. Тоест, всичко най-интересно предстои.

- Една седмица, доколкото чухме от самия Хекимян, му е било нужно и е обмислял дали да приеме предложението на ГЕРБ. За една седмица ли се става политик?
- Не мога да кажа за колко време се става политик, но това, което ме безпокои сериозно, е дълбоката връзка, която излиза на преден план, между водещите политически партии в България и медиите. България бе демонстрирала някакъв напредък относно свободата на медиите и от 91-во място минахме доста напред – до 71-во, но аз съм до болка скептичен дали това отразява реалната картина. Не е нормално една национална медия, макар и частна, да има толкова дълбоки връзки с партия колкото изглежда в момента. И сега някак се опитват да ни обяснят, че това, което всички виждаме, не се случва. Силно обезпокоен съм за свободата на словото и свободата на медиите.

- Ще има ли сблъсък на тема Държавна сигурност. Васил Терзиев се обяснява за рода си, а срещу него ГЕРБ изправи човек, който се разви пред погледа на хората, но ДС там не играе…
- Всички говорят за този проблем. Разбира се, част от електората на т.н. градска десница и т. н. демократична общност София не е доволна от именно тази биографична справка на Васил Терзиев – за живота и семейството му. Но, според мен, тя не трябва да бъде съществена, защото никой не трябва да бъде съден за делата на неговите роднини, разбира се. Но смятам, че и аргументация на Васил Терзиев не беше достатъчно уверена и той получени заслужени критики, включително и от президента Румен Радев, как точно обясни произхода на своето семейство. С други думи, можеше да каже, че това са неговите родители, но аз съм направил това и това и ще и съм еди какъв си кандидат. Това може би щеше да бъде далеч по-ясно, конкретно и добре възприето като връзката му с един друг режим. А от него чухме неща сякаш се оправдаваше и думите му по темата звучаха някак изкуствено. После и неговите призиви как ще бута Паметника на Съветската армия. Това, според мен, малко или много бе просто залъгалка за избирателите.

- Веднага видяхме реакция на Васил Терзиев към Антон Хекимян, че няма опит. Но досега не сме чули да каже нещо срещу работата на Йорданка Фандъкова като кмет на София?
- И на мен това ми прави впечатление. Според злите езици има вариант, при който настоящите управляващи на град София едва ли не държат компромати за Терзиев. Ако такива съществуват, те ще бъдат извадени в последния момент, защото, отново ще кажа, предизборната надпревара още не е решена. Така че битката тепърва предстои. Някак не върви на кандидата на тази демократична общност от жълтите павета в София просто да се представя като една положителна кандидатура, която казва, че ще има градивна критика, но реално и генерално не посочва подозренията за огромни злоупотреби с обществени средства в София по времето на ГЕРБ, например.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини