Отидете към основна версия

5 238 105

Хамас, Израел, Русия и Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • хамас-
  • израел-
  • владимир путин

Владимир Путин остава с Хамас, незначителна терористична групировка, която изстреля повечето от боеприпасите си, само за да го поддържа щастлив

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна печели, а Русия губи. Нищо не прави това по-ясно от внезапната и неочаквана атака на Хамас срещу Израел. Хамас пое голям риск и изложи своята организация и хората, които твърди, че представлява, на огромен риск без шанс за победа или за получаване на международна подкрепа.

Причината Хамас да поеме този риск е, че те не могат да оцелеят без руски пари и оръжия. Путин им даде избор, да ударят Израел с всичко, което имат, или да им спрат всякаква подкрепа и финансиране. Изнудването е стандартна оперативна процедура в международната политика, Русия не е уникална в това отношение.

Путин се надява, че войната в Израел ще отвлече вниманието на народа на САЩ от войната в Украйна. Той се надява, че Конгресът ще разпредели средства, изрично посочени (но забавени) далеч от Украйна, за защита на Израел. В политиката на САЩ общественото мнение има повече значение от където и да е другаде по света. Използването на Израел като разсейване може да отклони гласовете от подкрепата за украинското финансиране. Наскоро Путин опита подобен експеримент в Косово, като разпали сръбските антимюсюлмански настроения, но никой не обърна особено внимание.

Путин опита с инвазия, с убийства на цивилни, с ограничаване доставките на храна, бомбардировки на болници, тровене на врагове и обучение на олигарси в свободно падане. Нищо не проработи. Сега той започва малки войни, за да отклони и отвлече вниманието. Разбира се, той ще отрече това.

Украйна печели. Руският черноморски флот напусна Севастопол, зърнената линия е отворена надолу по западния ръб на Румъния и България. Руските сухопътни войски отстъпват позиции в Донбас, Запорожие и Херсон. Руснаците свалят повече свои самолети, отколкото вражески. Крим е узрял за изолация и окупация и естествено руските пари са на изчерпване.

Русия, основен производител на петрол, не може да изнася рафинирани петролни продукти, защото няма гориво за своята армия или за своите фермери, които да събират реколтата. По-лошо за Путин не може да стане. Азербайджан, Казахстан, Молдова и Грузия намират смелостта да кажат „не“ на Путин и на Путин не му остава много с какво да ги заплашва.

Путин остава с Хамас, незначителна терористична групировка, която изстреля повечето от боеприпасите си, само за да го поддържа щастлив.

Украйна печели.

Слава на Украйна!

Който се осмелява споделя

автор: Робин Хорсфол

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 139 гласа.

Свързани новини