Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 20:45 2 830 26

Тежки преговори! Катар комуникира с "Хамас" и Израел за размяна на заложници

  • катар-
  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

Египет е бил в тесен контакт с Израел и "Хамас", за да се опита да предотврати по-нататъшна ескалация на боевете между тях и да гарантира защитата на израелските заложници

Тежки преговори! Катар комуникира с "Хамас" и Израел за размяна на заложници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Катарски посредници проведоха спешни разговори, в опит да преговарят за освобождаване на израелските жени и деца, заловени от въоръжената групировка и задържани в Газа, в замяна на освобождаването на 36 палестински жени и деца от израелските затвори, съобщи източник, информиран за преговорите, пред Ройтерс.

Министерството на външните работи на Катар потвърди пред Ройтерс участието си в преговори за посредничество с "Хамас" и израелски служители, включително за възможна размяна на затворници.

Продължаващите преговори, които Катар води в координация със Съединените щати от събота вечерта, се "движат положително", каза източникът, който е бил информиран за тях.

"Ние сме в постоянен контакт с всички страни в момента. Нашите приоритети са да прекратим кръвопролитието, да освободим затворниците и да се уверим, че конфликтът ще бъде овладян без регионално разпространение", каза говорителят на външното министерство Маджед Ал-Ансари пред Ройтерс, без да дава подробности.

Но няма признаци за пробив, тъй като и двете страни окопават.

Катар е в контакт с представители на "Хамас" в Доха и Газа, каза източникът, след като ислямистката група нападна Израел от Газа в събота, нахлувайки в градове, убивайки повече от 700 израелци и отвличайки десетки други.

Точният брой на израелските жени и деца, заложници, които "Хамас" предлага при потенциалната размяна на 36 палестински жени и деца, затворници, идентифицирани от ислямистката група, не е ясен, каза източникът.

Подробности за преговорите, фокусирани върху освобождаването на 36 палестинци от израелските затвори, не са съобщавани досега.

Броят на израелските заложници, задържани в Газа, също остава неясен, но се смята, че "Хамас" е заловил жени, деца, възрастни хора и войници в събота.

В коментар за BBC шефът на отдела за международни връзки на "Хамас" Басем Наим обещава да се отнася хуманно със заложниците, но отказва да преговаря.

Наим уверява, че лидерът на "Хамас" Мохамад Дейф е наредил да се отнасят с уважение към възрастните хора, цивилните и децата и "да не убиват никого, който не е пряко замесен в боевете".

Наим обаче отказва да потвърди броя на взетите заложници или броя на убитите цивилни от палестински екстремисти.

"Военната операция все още продължава... така че в момента няма шанс за преговори по въпроса за затворниците или други въпроси", каза Хосам Бадран, говорител на Хамас, базиран в Доха.

Повече от 700 души са загинали в Израел от събота, включително 260 души, застреляни от бойци на Хамас на музикален фестивал. Десетки хора също бяха отвлечени, повечето от които в ивицата Газа.

Палестински служител, запознат с посредническите усилия с "Хамас" и Израел в миналото, каза пред Ройтерс, че Катар и Египет са били в контакт с групировката, но интензивността на сраженията хвърля сянка върху всеки потенциален пробив.

В Газа, контролирана от "Хамас", Израел извърши най-интензивните си ответни удари досега, убивайки повече от 500 души от събота. Министърът на отбраната Йоав Галант каза, че блокадата на Израел ще бъде затегната, за да се предотврати внасянето на храна и гориво в ивицата, където живеят 2,3 милиона души.

Египет е бил в тесен контакт с Израел и "Хамас", за да се опита да предотврати по-нататъшна ескалация на боевете между тях и да гарантира защитата на израелските заложници, казаха два египетски източника по сигурността.

Египет призова Израел да прояви сдържаност и "Хамас" да държи пленниците си в добро състояние, за да запази отворена възможността за скорошна деескалация, въпреки че израелските удари в ивицата Газа затрудниха посредничеството, казаха египетски източници, говорещи при условие за анонимност.

Източникът, който е бил информиран за водените от Катар преговори, също пожелал анонимност, каза на Ройтерс: "Няма споразумение относно логистиката или механизъм за освобождаване".

Няма незабавен отговор на исканията за коментар, изпратени до "Хамас" или Държавния департамент на САЩ. Кабинетът на министър-председателя на Израел заяви, че не желае да коментира.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Късно е

    13 0 Отговор
    е вече за посредници...

    Коментиран от #5

  • 2 Сатана Z

    4 8 Отговор
    Терористите от Хамас и Ислямски Джихад нямат пленници за размяна,защото са ги екзекутирали по особено мъчителен начин.Видео показва как брадатите стрелят по трупове на Израелци и след това се гаврят с тях скачайки върху мъртвите тела с джапанки или маратонки.

    Коментиран от #10

  • 3 Вижте сами

    6 2 Отговор
    Израел ще загуби тази война. Виж видеа в нета. Те унищожават примерно от 10 сгради само една. Другите си стоят прави. Всеки знае,че в другите сгради има яйца на джихадисти. Почти целия град си е здрав.

    Коментиран от #8

  • 4 Побъркаха се,

    5 1 Отговор
    да престават вече
  • 5 Име

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Късно е":

    Израел спря производството в газовото находище Тамар на фона на конфликт с Хамас . Това каза ръководителят на Министерството на енергетиката на страната Израел Кац пред Ройтерс .

    Сега Израел е принуден да търси алтернативни горива, за да задоволи енергийните си нужди. Страната също планира да обяви извънредно положение в газовия сектор на икономиката.

    Тамар е основният източник на газ за израелските електроцентрали и промишлеността.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Страшно е !!!!!!!

    1 5 Отговор
    Говори се че американците са изпратили самолетоносач. Защото други талибански държави гребат с дървени лодки на помощ на братята си психопати. Талибаните в афганистан искали коридор да им направят. За да стигнат и те до там. Либералните джендъри отказали. Защото било подло да го минират и залеят с напалм тоя коридор. Братята ни дето могат да направят такова нещо вече били облъчени от русия. Да седят и да викат за джихадистите.

    Коментиран от #25

  • 8 Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вижте сами":

    Няма как Израел да унищожи напълно Хамас, защото той не е само в Ивицата Газа. Така че Нетаняху знае, че това негово твърдение не отговаря на истината. Освен това трябва да избият само в Ивицата 2,5 млн. палестинци, за да спре Хамас, но тогава арабите ще ги обвинят в геноцид. Не става. Могат да избият някаква част от Хамас, но трайно решение няма.

    Коментиран от #11

  • 9 Гориил

    5 0 Отговор
    Египет може да е в екзистенциален контакт с Израел, но египетската полиция убива израелски туристи.
  • 10 В дебелите книги пише

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Израел е изкуствена държава създадена от Великобритания на палестинска земя

    Коментиран от #13

  • 11 Вижте сами

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    И аз това разправям
  • 12 Шабан

    5 1 Отговор
    мисля че, това се случи на Израел, поради две причини! Първата е че избраха отново Натаняху за Президент( откровен фашист в еврейски вариант) Втората е че се взеха твърде на сериозно като велика нация с велик купол! Да ама не, тия с джапанките и мотопедите ги приземиха за два дни! И сега пълнят средиземно море с фекалии, по-често, отколкото преди.

    Коментиран от #14

  • 13 Хихихи

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "В дебелите книги пише":

    То и македония е била българска територия. Ама в дебелите комунистически книги пише друго нали
  • 14 Много е просто

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Шабан":

    Тия просто трябва да се поставят на мястото на джихадистите. И да направят каквото джихадистите биха направили с тях.

    Коментиран от #16

  • 15 Лагрестин

    1 0 Отговор
    Добре би било да се посредничи за размяна на пленници сред мирното население и на двете страни.
  • 16 Шабан

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Много е просто":

    Защо да се поставят???? Те си го правят!!! Само дето не пускат в социалните медии изяви, като другите и не се правят на герои. Забраняват им! Но иначе, що терор и безчинства отнасят мирните палестинци, бедна ти е фантазията. И по-добре, че не знаеш!

    Коментиран от #19

  • 17 Джендър Путинофил в НАТО

    1 3 Отговор
    Ние путинофилите сме плътно зад тия борци за свобода. Запомнете го и си го набиите в главите. Това трябва да ехти в главите ви когато започнат обезглавяването. Ужасените лицата на храта дето ще видите във видеата. Ще са лицата на близките ви гора. А ние путинофилите ще сме тези дето ги обезглавяваме.
  • 18 Глупаци

    1 2 Отговор
    Гледам тая вечер яко ги порят в газа, бамба след бомба , за 700 израелци ще загинат 700000 чалми.
  • 19 Мани мани сте

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шабан":

    А ти къде ги видя бе. Щом не ги пускат хаха

    Коментиран от #23

  • 20 Овце сър

    0 1 Отговор
    Руснаците изравняват градове със земята. Славянчетата си мълчат. А еврейте ако изравнят нещо арабите ще скочат.
  • 21 НАБЛЮДАТЕЛ

    7 1 Отговор
    Що ли дрънкате глупости. Те евреите глупави, нали. Просто много се похристиянчиха и почнаха да гледат на арабите като "чеда божии". Сега войната ще дълга, но след седмица нататък няма да гръмне и една пушка. Спряха им тока, водата, горивата и доставката на храни. Европа и Америка им спря помощите. Колко от арабските държави ще хранят тия дето никога не са произвеждали нищо освен арапчета. Светът е икономика. Поняли?
  • 22 МОЛНИЯ!

    3 1 Отговор
    ГАЗА ПОД ПЪЛНО ОБКРЪЖЕНИЕ! НЯМА ТОК, ВОДА И ХРАНА!
    АД ПОД НЕБЕТО! СТРАХЛИВ , ЖАЛЪК и безпомощен ВОЙ ОТ КРЕМЛЯ , АЯТОЛАСИТЕ и Египет.
  • 23 Шабан

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мани мани сте":

    Разговарях с палестинци и хора който са били на квартира в палестински жилища.

    Коментиран от #24

  • 24 Все по малко са наивните забелязваш ли

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Шабан":

    Като оная дето разправаше за разпънатия малчуган нали
  • 25 Този

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Страшно е !!!!!!!":

    Ударната група на самолетоносача Джералд Форд може да унищожи цяла държава за 24 часа. Да си помислят кой иска да дава коридор на мародерите.
  • 26 Теслата

    0 0 Отговор
    Всички защитават Израел . Аз имам един въпрос/ Какво правят палестински жени и деца в израелски затвори?Колкото и да не им се иска евреите и арабите са на 99% еднакви и като религии и като обичаи и като поведение.