Отидете към основна версия

1 548 40

Путин се надява, че Вашингтон ще отклони към Израел вниманието си от Украйна

  • владимир путин-
  • пусия-
  • хамас-
  • украйна-
  • израел-
  • сащ

Геополитическата турбуленция, произтичаща от поредния палестинско-израелски конфликт, е логично и несъмнено благоприятна за Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на infodnes.sk

Сутринта на 7 октомври бойци на Хамас навлязоха на израелска територия, граничеща с ивицата Газа, и атакуваха части на израелските отбранителни сили. Повече от 800 израелци бяха убити, а приблизително 2 500 са в болниците в страната. Продължават ожесточените боеве между екстремистите и редовната израелска армия. Повече от 3 000 ракети бяха изстреляни от Ивицата Газа, но бойците на Хамас в Израел извършиха много военни престъпления: те стреляха по превозни средства с израелски цивилни, евакуиращи се от Ивицата Газа, убиха израелски войници, които се предадоха, малтретираха жени и се опитаха да заловят колкото се може повече цивилни, които са били завлечени в Газа. Израел не е преживявал подобно нахлуване и щети от 1973 г. насам - призракът на предстояща война в Близкия изток е изключително благоприятен за Русия, която е пряко замесена в започналото кръвопролитие. Путин се надява, че американската военна помощ за Израел ще принуди Вашингтон да отклони вниманието си от Украйна.

Русия и Палестина имат близки отношения още от времето на Съветския съюз. СССР, който искаше да укрепи влиянието си сред страните от арабския свят, изрично етикетира Израел като „партньор на западния империализъм“, а дейността на палестинците като "народоосвободителна борба". Но сегашната Русия, която се обявява за наследник на СССР, е пряко заинтересована от дестабилизирането на Израел, което може да бъде провокирано от Хамас, който в Русия не се смята за терористична организация. Между 2015 и 2020 г. се състояха 7 официални срещи на руското министерство на външните работи с Хамас. Освен това Русия буквално наводнява Ивицата Газа с различни видове оръжия, доставяйки ги през Сирия и Иран чрез Хизбула. Трябва да се отбележи, че Путин пряко подкрепя Хамас от началото на 2000 г., като предава пистолети и хеликоптери. Според него сътрудничество с тази организация има конкретна цел: укрепване на геополитическата позиция на Русия в Близкия изток, като същевременно отслабва подобните позиции на САЩ. Насищането на ивицата Газа с руски оръжия рано или късно трябваше да доведе до конфликта, който започна на 7 октомври - Путин предизвиква мащабен конфликт в Близкия изток, за да отклони вниманието на международната общност от войната в Украйна.

Очертанията на възникващия конфликт са по-ясни, ако осъзнаем важността на Близкия изток от гледна точка на глобалната политика и икономика. В този регион се покриват интересите на САЩ, Китай, Иран, Руската федерация, Турция и няколко страни от Арабския полуостров. Локалният конфликт между Израел и Палестина е в състояние да предизвика война, която има всички възможности да се превърне в Трета световна война. Особено като се има предвид наличието на ядрени оръжия в много от споменатите страни. Сериозен конфликт в Близкия изток може също така да предизвика геополитически „ефект на доминото“, което би изострило въпроса с нахлуването на Китай в Тайван и заплахата на Русия за балтийските държави и Кавказ. Подобно развитие може да навреди на стратегическите интереси на САЩ и Запада на световната сцена. От друга страна, Израел рискува война, която заплашва запазването на държавата му – няколко съседни държави, враждебни на Ерусалим, могат да предприемат агресивни стъпки в случай на пълен провал на израелската отбрана. Ето как ливанската Хизбула обяви, че дори и в случай на сухопътно нахлуване на израелската армия в ивицата Газа, тя ще предприеме нахлуване в северните райони на Израел. Не забравяйте фактора Иран, който е традиционен съюзник на шиитската Хизбула и вероятното му участие в този конфликт.

Геополитическата турбуленция, произтичаща от поредния палестинско-израелски конфликт, е логично несъмнено благоприятна за Русия. Не е изненадващо, че руските медии вече следят отблизо хода на боевете и не крият симпатиите си към Хамас и неговите съюзници.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.

Свързани новини