Отидете към основна версия

3 830 37

Очертава се убедителна победа на мъжката Фандъкова

  • тихомир чергов-
  • софия-
  • избори-
  • йорданка фандъкова-
  • насил терзиев

Победителят ще носи всичките "характеристики" на бившата кметица - корупция, безхаберие, клиентелизъм, непотизъм, некадърност...

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тихомир ЧЕРГОВ

Очакванията ми са Васил Терзийски да спечели убедително и да си имаме мъжка Фандъкова с всичките "характеристики" на бившата кметица - корупция, безхаберие, клиентелизъм, непотизъм, некадърност - но с една основна разлика: това ще бъде Фандъкова, която е харесвана и подкрепяна от Икономедия и кръга Капитал.

Некачествените ремонти, парите под масата, лошата инфраструктура, презастрояването и задръстванията, липсата на места в детските градини - всичко това ще си продължава по старому, само че за него няма да се говори в медиите, поне не и в големите и влиятелни. Вместо това ще ни заливат с новини как кметът отишъл на работа с колело или с метро, как инсталирал фотоволтаици на покрива на общината, сменил антивирусните защити на общинската администрация и въвел електронни административни услуги, как пуснали експериментални електрически маршрутки в няколко квартала - и други такива информационни залъгалки за отегчената градска офисно-фирмена класа. Денонощно ще ни облъчват и с характерните пластмасови и нищо не означаващи вече прилагателни от корпоративно-бюрократичния жаргон, с които да описват кмета Васил: проактивен, иновативен, визионерски, лидерски, "млад и амбициозен", технократски....

Повече хора дори си нямат на идея до каква степен медийното отразяване им предопределя оценката и мнението. Образно казано, София досега беше като един дом с огромна купчина лайна в средата на всекидневната. Сега ще е съвсем същото, обаче разликата е, че преди медийните прожектори се съсредоточаваха в тая купчина лайна, а сега умишлено ще я скриват в сянка и ще осветяват малките декоративни вазички с бонсай растения в ъгъла и дизайнерските настолни лампички и ще те убеждават, че ужасната смрад, която усещаш в този дом, идва някъде отвънка (вероятно от Москва).

Представете си след няколко години средностатистическата гласоподавателка на Терзийски пътуваща рано сутрин в кола към бизнес парка в километрично задръстване заради продължаващ вече две години ремонт (който е трябвало да стане за четири месеца), търсеща отчаяно място за паркиране в близост до частната детска градина, където трябва да остави детето си, което е била принудена да там поради липса на свободни места другаде - и в този сюблимен момент на напрежение, светофари, клаксони на коли, отчаяно чакане някой паркирал да тръгне, от радиото в колата съобщават, че "кметът Терзийски като истински европейски лидер, загрижен за опазването на околната среда, отиде на работа с колело" - и гласоподавателката на Васко Гестапото моментално се успокоява и огромна усмивка озарява лицето ѝ: "Ех, какъв готин и европейски кмет си избрахме".

Текстът е публикуван във Фейбсук

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 36 гласа.

Свързани новини