Отидете към основна версия

1 943 82

Христо Христев: София удържа на косъм срещу новата хибридна политическа операция на Кремъл

  • христо христев-
  • софия-
  • местни избори-
  • васил терзиев-
  • кмет-
  • ваня григорова-
  • русия-
  • българия

Резултатите от местните избори показват дълбоката криза на демокрацията у нас

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

София удържа на косъм, въпреки неимоверните усилия на всякакви фактори на регреса да хвърлят най-големия български град, а оттам и страната, в бездната на нова хибридна политическа операция, обслужваща руските интереси и влияние в страната.

Това коментира във "Фейсбук" Христо Христев.

София ще има нов кмет, който независимо от всичко, което се изприказва за неговия семеен произход, има много сериозен потенциал да развива града.

Да го променя към по-добро. Има и шанс да формира силен екип от съмишленици,

между млади, образовани и прогресивно мислещи хора, които години наред са ангажирани с развитието на София и с промяната на България като кауза. Няма обаче да му бъде никак лесно, защото Общинският съвет е шарен, а ефективно управление на общината без мнозинство в Общинския съвет в крайна сметка не е възможно.

Резултатите, както в София, така и в цялата страна обаче не са повод за особена радост, независимо от неочакваните пробиви над феодалното статукво на няколко места, като Благоевград, Пазарджик и Варна, те показват дълбока криза на демокрацията у нас.

Показват, че

политическото представителство на това, което наричаме демократична общност е крехко,

а на много места не може да консолидира осезаема подкрепа. Показват и значението на това, кандидатите за политическа роля и отговорност, да не са извадени в последния момент по някой план от някой шкаф, а да са хора с преход на публичен терен, с доказани качества и ангажимент към обществото.

Трябва да си дадем сметка, че много неща в начина, по който работи политическото представителство на демократичната общност не са наред. Налице са редица структурни слабости, които не са предпоставка да успяваме и крият много рискове за провал в дългосрочен план.

Силно се надявам, че тези резултати ще бъдат осмислени трезво и няма да бъдат повод за самодоволна самозаблуда и още от същото.

За задълбочаване на пожелателното и сектантско отношение към политическата действителност. За лоша кадрова политика, в която най-важното нещо не са качествата и способностите на тези, които избираме за една или друга роля, а личната лоялност и способността да са винаги близко до ръководството. За липсата на чуваемост отвъд своята гледна точка. За задълбочаването в комуникация, обърната към самите нас, а не към обществото.

Накрая, резултатът на Ваня Григорова, крие сериозен потенциал за прегрупиране и нова атака в спектъра, на това, което имаме като проруска, лява, народняшка част от българското общество.

Дали е в ход такава маневра предстои да видим. Но при този резултат зад подобен образ и подход на политическо действие, може да бъде консолидирана голяма част от това, което имаме като симпатизанти на Радев и компания, на БСП, на Възраждане, а дори и на някаква немалка част от ГЕРБ, както се видя от изборите в София.

Доколко сценаристите, режисьорите и изпълнителите на хибридната операция Ваня Григорова кмет на София ще успеят да изиграят тези карти, е друг въпрос. Но Нинова и Костадинов трябва да са силно притеснени...

Поводи за нови притеснения и безсънни нощи,

ще имаме и ние, ако не разчетем правилно резултатите от тези избори. Защото 4500 гласа в 2,5 млн. София са шанс, но не са гаранция за нищо.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 54 гласа.

Свързани новини

  • Пука ли му на Джо Байдън за европейската сигурност?

    САЩ ангажирани ли са с европейската сигурност? В европейските столици този въпрос вече не се смята за риторичен или хипотетичен. Освен това се простир ...
    днес в 16:16 ч.
    1 411
    26
  • Кеворк Кеворкян: Клоуни в действие

    В началото си мислехме, че само ще ни забавляват, че ще наблюдаваме несръчните действия на някакви клоуни. Всъщност, това не е съвсем подходящ израз з ...
    днес в 13:00 ч.
    2 822
    75
  • Как Грузия върви по пътя на Украйна

    Случващото се в Грузия много напомня за пътя на Украйна. Ще преживее ли Тбилиси втора прозападна революция? Едно е ясно: това силно ще зависи от хода ...
    днес в 09:56 ч.
    1 768
    27
  • Това лято Путин може да нахлуе в още една държава

    Напълно възможно е това лято Русия да нападне Грузия. Защото Путин обича да нахлува в други държави по време на Олимпиади. А в Грузия вече тече повтор ...
    вчера в 23:00 ч.
    3 664
    81
  • За наше добро

    Отдавна живеем в безумието, че всичко се прави за наше добро. Ядем ГМО храни за наше добро, нямаме болници, да не казвам адекватна медицина, за наше д ...
    вчера в 16:01 ч.
    1 738
    28