Отидете към основна версия

2 443 79

10 януари – повторението не е майка на знанието ВИДЕО+СНИМКИ

  • нина дюлгерова-
  • бомбардировки-
  • софия-
  • история

Отдавна не се използва фразата “историята е учителка на народите”, твърдението непрекъснато се опровергава през последните месеци

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отдавна не се използва фразата “историята е учителка на народите”. През последните месеци това непрекъснато се опровергава и вероятно затова не се използва. Още повече, че историческите факти се елиминират и фалшифицират на принципи “лъжецът вика дръжте лъжеца”.

10 януари е известен в най-новата българска история с три събития. Първото е, че на тази дата преди 80 години английски и американски самолети осъществяват едни от най-разрушителните и смъртоносни бомбардировки над българската столица София и околностите ѝ. Общо над града са хвърлени 1784 бомби. Загиват 750 души, ранени са 710, разрушени са 93 държавни и 3211 частни сгради, включително е засегнат Народният театър "Иван Вазов". Този смъртоносен удар е част от поредица бомбардировки от военновъздушните сили на САЩ и Великобритания. По този повод новият ни съюзник САЩ издигна в двора на посолството си в София паметник на американските летци, загинали през войната в България.

Второто събитие е 10 януари 1997 г., когато организирано и добре финансирано, чрез поредица от протести и демонстрации се постави на сериозно изпитание парламентарната демокрация. С това устойчиво се утвърдиха политическите и икономическите процеси в посока на евроатлантическата ориентация на България. Последователно и упорито започна да се реализира планът „Ран-Ът“.

На 10 януари 2024 г. бе вандалски разрушен паметникът на създателя на Санстефанска България граф Игнатиев във Варна. Няма значение, че този паметник е построен много преди сатанинската за неолибералите дата 9 септември 1944 г. Същият ден двама общински съветници от ПП-ДБ в общинския съвет в гр. Пловдив внасят предложение да бъде преместен паметника на Альоша в “митичния” музей на социалистическото изкуство, където обещаваха да бъде преместен и паметникът на Съветската армия. Известно е, че отрязаните части на паметника са в калта край с. Лозен.

Разрушителните действия от 10 януари 2024 година, свързани със знакови събития и личности от руско-българската история, логично станаха съществена част от деня. Общината във Варна декларира, че за кратък срок ще възстанови паметника на граф Игнатиев, а въпрос на време е да се разбере какво ще се случи с паметника на Альоша в Пловдив. Впечатляващи са бруталността, лъжите и псеводоморалната дидактика, с които политическият и административен елит внушава измислици, оправдаващи действията им. Установената от съвременния елит практика на агресивна некомпетентност, въпиеща некадърност и номенклатурен ентусиазъм, припомня сентенцията, че всяко ново нещо е добре забравено старо. Следва се принципът, приложен към разрушаването на паметника на Съветската армия. Разрушават се културно-исторически паметници, за да се забравят, и инициаторите на тази кампания безпроблемно да повторят политиките на тези, които заклеймяват.

Заличаването на исторически доказателства и памет чрез унищожение и цензура, създава подходящи условия за страх, омраза и контрол. Освен това историята е доказала, че новите господари, където и да отидат, не създават, а задължително рушат и унищожават. Световното задкулисие действа винаги на принципа “след мен и потоп”. Факт е, че англоамериканските колонии, сред които вече е и България, не се славят с икономически просперитет, политическа сигурност и обществен прогрес. Задачата е друга – бъдещето на империята да е гарантирано чрез елиминиране на реална или измислена конкуренция..

Въпросът е дали в динамично променящият се свят тази политика гарантира постигане на преследваните цели? Въпрос за милиони!

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 46 гласа.

Свързани новини