Отидете към основна версия

2 194 68

Съюзниците на САЩ са притеснени, че Америка става все по-ненадеждна

  • сащ-
  • съюзници-
  • избори

Победа на Байдън или Тръмп на изборите нямало да промени драстично посоката

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С нарастването на шансовете за реванш между Джо Байдън и Доналд Тръмп в САЩ. президентска изборна надпревара, съюзниците на Америка се подготвят за неравномерно пътуване.

Мнозина се притесняват, че вторият мандат на Тръмп ще бъде земетресение, но трусовете вече изобилстват — и нарастват опасенията, че САЩ могат да станат по-малко надеждни, независимо кой ще спечели. С разделен електорат и засядане в Конгреса, следващият американски президент може лесно да бъде погълнат от множество предизвикателства у дома, преди дори да започне да се занимава с горещи точки по света от Украйна до Близкия изток.

Неотдавнашната присъда на френския президент Еманюел Макрон беше пряма: „Първият приоритет на Америка е самата тя“.

Първата администрация на Тръмп подложи на стрес връзките между САЩ и техните съюзници, особено в Европа. Тръмп осмиваше лидерите на някои приятелски нации, включително германската Ангела Меркел и британската Тереза Мей, като същевременно възхвалява авторитаристи като турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския лидер Владимир Путин. Той нарече китайския Си Дзинпин "брилянтен" и унгарецът Виктор Орбан "велик лидер".

В предизборните речи Тръмп остава скептичен към организации като НАТО, като често оплаква милиардите, които САЩ харчат за военния съюз, чиято подкрепа е от решаващо значение за борбата на Украйна срещу инвазията на Русия.

Байдън, напротив, превърна подкрепата за Украйна в ключов приоритет и морален императив. Но твърдението на Байдън след избирането му през 2020 г., че “Америка се завръща” на световната сцена не е напълно потвърдено. Републиканците в Конгреса спряха допълнителното пращане на военна помощ за Украйна, докато влиянието на Америка не успя да овладее конфликта в Близкия изток

Томас Гифт, директор на Центъра за политика на САЩ към Университетския колеж в Лондон, каза, че който и да спечели президентската надпревара, посоката на движение ще бъде същата – към многополюсна планета, на която Съединените щати вече не са “безспорната световна суперсила.”

Повечето съюзнически лидери се въздържат от директен коментар относно изборите в САЩ, придържайки се към линията, че американците трябва да избират своя лидер.

Те съзнават, че ще трябва да работят с крайния победител, който и да е той — и зад кулисите правителствата ще вършат „задкулисната работа” за тихо установяване на връзки с конкурентните политически екипи, каза Ричард Далтън, бивш високопоставен британски дипломат.

Но много от европейските съюзници на Америка в НАТО се притесняват, че със или без Тръмп, САЩ стават по-малко надеждни. Някои започнаха да говорят открито за необходимостта да увеличат военните си разходи и да планират съюз без Съединените щати.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че “в момента разговаря много по телефона със своите колеги и ги моли да направят повече” за подкрепа на Украйна. Германия е вторият по големина донор на военна помощ за Киев след САЩ, но Шолц наскоро каза пред Die Zeit, че страната не би могла да запълни никаква празнина сама, ако „САЩ престанат да бъдат поддръжник”

Междувременно Русия е заета да укрепва връзките си с Китай, Иран и Северна Корея и се опитва да намали международната подкрепа на Украйна.

Макрон предположи, че американското внимание е насочено далеч от Европа. Ако основният приоритет на Вашингтон са САЩ, той каза, че вторият му приоритет е Китай.

„Това е и причината, поради която искам по-силна Европа, която знае как да се защити и не е зависима от другите“, каза Макрон на пресконференция през януари.

Тръмп наистина има поддръжници в Европа, по-специално проруските популисти като унгарския Орбан. Но бившият британски министър-председател Борис Джонсън наскоро каза, че “президентството на Тръмп може да бъде точно това, от което светът има нужда.”

Джонсън е силен поддръжник на Украйна в нейната борба срещу руската инвазия, докато Тръмп често е хвалел Путин и е казвал, че ще прекрати войната в рамките на 24 часа. Въпреки това, Джонсън каза в колона в Daily Mail, че не вярва, че Тръмп ще „зареже украинците” а вместо това ще помогне на Украйна да спечели войната, оставяйки Запада по-силен “и света по-стабилен.”

Бронуен Мадокс, директор на мозъчния тръст Chatham House по международни въпроси, каза, че аргументи като този подценяват “колко дестабилизиращ” беше Тръмп и вероятно ще продължи да бъде, ако бъде преизбран.

“За онези, които казват, че първият му мандат не е нанесъл големи щети на международния ред, един отговор е, че той извади САЩ от сделката за ограничаване на ядрената програма на Иран. Ускоряването на работата на Иран оттогава го превърна в прагова държава с ядрено оръжие”, каза Мадокс по време на скорошна реч за предстоящата година.

Байдън беше критик на политиката на Тръмп спрямо Иран, но не успя да възстанови мостовете с Техеран, който продължава да показва мускули в региона.

Далтън, бивш посланик на Обединеното кралство в Иран, каза, че перспективите за Близкия изток ще бъдат “малко по-лоши” при Тръмп, отколкото при Байдън. Но той каза, че разминаванията по основните напрежения в региона — израелско-палестинският конфликт и амбициите на Иран — ще бъдат ограничени.

„Никоя администрация на САЩ няма да положи сериозни усилия за разрешаване на различията с Иран чрез дипломация“, каза Далтън пред Асошиейтед прес.

Междувременно палестинците и техните поддръжници умоляват Байдън да смекчи подкрепата на САЩ за Израел, докато броят на цивилните жертви от войната в Газа нараства. Но хардлайнерите в Израел твърдят, че САЩ вече ограничават твърде много офанзивата срещу Хамас.

Итамар Бен-Гвир, крайнодесният министър на националната сигурност на Израел, наскоро каза, че Байдън не оказва своята “пълна подкрепа” и че “ако Тръмп беше на власт, поведението на САЩ би било напълно различно.”

Подобно на нейните съюзници, съперниците на Америка не изразяват открито предпочитания за резултата от изборите.

Тръмп разви силна връзка с турския президент Ердоган, определяйки него и себе си като „много добри приятели“ по време на среща през 2019 г. в Белия дом.

И все пак отношенията Турция-САЩ бяха напрегнати по време на неговия мандат. Администрацията на Тръмп отстрани Турция от нейния проект за изтребител F-35 заради решението на Анкара да закупи произведени в Русия системи за противоракетна отбрана, докато самият Тръмп заплаши да съсипе икономиката на Турция.

Руският външен министър Сергей Лавров каза пред CBS през януари, че не ’вярва, че ще има някаква разлика между президентството на Тръмп и Байдън. Той твърди, че отношенията Русия-САЩ вървят надолу след управлението на Джордж У. Буш.

Китай, където първоначалната топлота към Тръмп се влоши в нарастващо напрежение, малко променено при Байдън, който продължи твърдата позиция на своя предшественик спрямо Съединените щати като стратегически съперник.

Джао Минхао, професор по международни отношения в университета Фудан в Шанхай, каза, че за Китай двамата кандидати са като „две „купи с отрова“.

Гифт от Университетския колеж в Лондон каза, че преминаването към един по-раздробен свят „ще се случи независимо дали Доналд Тръмп или Джо Байдън ще бъде избран“.

“Това е просто нещо като реалност” каза той.

Превод: ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини