Отидете към основна версия

4 256 30

Д-р Събина Петканска-Вълева: Ваня Григорова: Лице на задкулисието!

  • ваня григорова-
  • сос-
  • софия-
  • общински съветници

В ръцете на всички български граждани са отговорните решения за общото ни бъдеще

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случи в ОС на София?

Случилото се в края на миналата седмица в ОС в София е от голямо значение за развитието на политическата ситуация в България и ще се опитам да споделя изводите си за случилото се, които не са достатъчно ясно видими, още повече, че основните участници се опитват да скрият мотивите си за решения и действия. Това припомня д-р Събина Петканска-Вълева.

Изборът на Председател на софийския ОС е направено на практика чрез общо единно гласуване на всички политически представители в СОС – ПП – ДБ – СС, БСП, ГЕРБ, Синя София, част от Възраждане. Не са гласували за избрания временен Председател на СОС само ОС от ИТН.

Явно е имало допълнителна скрита договорка на общинските съветници на ГЕРБ, БСП ръководени от Ваня Григорова и Таков, Синя София, част от Възраждане и ВМРО за овладяване и разпределението на комисиите в ОС без участието на ПП -ДБ – СС. Които след като са разбрали, че е налице сглобка в столичния общински съвет на всички срещу тях, ПП -ДБ – СС са напуснали заседанието на столичния общински съвет, за да не легитимират избора.

На следващия ден Възраждане изключи общинските си съветници гласували с ГЕРБ, а БСП се разграничи от общинските си съветници, гласували заедно с ГЕРБ .

Какво е обяснението за случилото се от Председателя на Общинската организация на БСП София, Таков и Ваня Григорова:

Защо Ваня Григорова, Таков и общинските съветници на БСП гласуват точно обратно на решение на националното ръководство на БСП. Защо са направили колаборация с ГЕРБ , Дясна София, ВМРО и други малки партии. Защо изтриват безотговорно и с лекота с поведението си политиката и дейността на БСП в продължение на 15 година като единствена последователна опозиция на ГЕРБ и статуквото, наложено от ГЕРБ:

Таков се опитва да неглижира случилото се, включително и колаборацията на общинските съветници на БСП София с ГЕРБ и да го представи като нормално легитимно решение на общинските съветници на БСП София.

Ваня Григорова явно разбрала, че няма бъдеще в БСП, явно разбира че амбициите и за овладяване на БСП се провалят и обвинява безпринципно, хаотично и неясно в какво националното ръководство на БСП и конкретно Председателя Корнелия Нинова за предателството си към БСП и най -вече към левия избирател в София .

- Борбата била за кой да ръководи оредяваща бащина дружина, явно самоопределяйки се като алтернатива на Нинова.

- Защо Нинова ги обвинявала че са направили скрита договорка с ГЕРБ, след като тя преди това е участвала в коалиция с ПП – ДБ . Явно не разбирайки ,че коалицията на БСП с ПП-ДБ и ИТН беше за да смени модела на статуквото наложен от ГЕРБ от 2009 година . Цел, която не можа да бъде изпълнена най -вече заради активирането на ИТН , които свалиха правителството на четворната коалиция и хвърлиха България в поредица от избори и еднолично управление на Президента Радев . С което протестната енергия за промяна в голяма степен беше убита .

- Обяснява предателството към политиките на БСП и към левите избиратели за направената сглобка на Общинските съветници на БСП София с ГЕРБ с това ,че на на ПП – ДБ -СС така им се полагало да нямат ръководни позиции в общинския съвет в София . Явно не разбирайки или по- скоро надявайки се да остане неразбрано съглашателството и с ГЕРБ и унищожаването на възможностите за промяна на статуквото в София .

- Оповести, че е отворена да получи предложение за включване в Трети март ,ако Трети Март било ляв проект защитаващ работниците . С което явно показа, че няма нищо общо с БСП , има само лични амбиции и търси нов пристан за политически изяви .

- И накрая ясно заяви,  че на България и е нужна още една лява алтернатива, за която тя била готова да работи. Навярно, ако Трети Март не я поканят за присъединяване към тях или ако ролята, която и предложат не я удовлетворява . Нова лява алтернатива, която явно Ваня Григорова си представя, че може да яхне и да и бъде лидер. Въпреки, че досега се опита да се асоциира с БСП, че се предлага на Трети Март, че беше в коалиция и с Левицата на общинските избори в София.

Какво е логичното обяснение за действията на Ваня Григорова и Таков:

Първият извод, който се налага още от предизборната кампания на Григорова е, че тя не само като личност не е член на БСП ,но сякаш и градската организация на БСП София, ръководена от Таков не е част от БСП . Силно се наложи извода ,че те са част от някаква друга структура ,която може да бъде наречена задкулисие ,която е различна от БСП . Която не се съобразява нито с политиката на БСП, нито с решенията на БСП ,а дори води политика на противопоставяне на БСП и дискредитиране на националното ръководство на Партията..

Целите на Григорова и структурата стояща зад нея в началото бяха на основата на доброто представяне на изборите в София , да започне поетапно овладяване на БСП и Григорова да стане Председател на БСП .

Но впоследствие явно целите се промениха и миналата седмица явно Григорова и Таков бяха активирани и използвани от задкулисието за създаването на колаборация между общинските съветници на ГЕРБ и БСП със Синя София и други малки партии ,най- вече с цел за запазването на статуквото в София . Като на ПП -ДБ – СС не бяха предоставени никакви председатели на общински комисии ,а на БСП бе предоставено само здравеопазването и то на Григорова .

Както преди две години ИТН и Слави Трифонов бяха използвани за сваляне на коалиционното правителство, в което участваше и БСП ,което имаше за основна задача промяна на тринадесет годишното статукво наложено от ГЕРБ , така сега беше използвана Ваня Григорова и градската организация на БСП ръководена от Таков , да не се случи смяна на статуквото в София .

Явно зависимостите на Григорова и Таков са значими , след като си позволиха не само да пренебрегнат решение на националните органи на БСП да не правят коалиции и колаборации с партии от сглобката , но и на практика проведоха политика и решения напълно противоречащи на досегашната петнадесет годишна политика на БСП , да са последователна , принципна и твърда опозиция на статуквото, наложено от ГЕРБ .

Какви са правилните решения за БСП :

Националния съвет на БСП своевременно взе навярно единствено принципно правилното решение . Да се разграничи от решенията на общинските съветници на БСП София за колаборация с ГЕРБ , Синя София и другите малки партии за запазване на статуквото в София и да обяви, че това са лични техни решения .

С досегашните си действия Ваня Григорова и Таков постоянно доказваха ,че сякаш не са градска организация на ПП БСП ,а все едно са някаква друга организация вземаща независими решения или по- скоро решения ,които се определят от някакъв друг център, различен от БСП . При създадената ситуация Националният съвет на БСП не само ,че няма друго решение , но е и длъжен да си върне софийската партийна организация към БСП, като отстрани досегашното ръководство и ако се наложи да се направи пълен цикъл от избори в София .

Поради постоянните упреци от вътрешни опозиционери в БСП , на представители на Левицата , на Президентството , на Ваня Григорова и кой ли не , че Нинова налага авторитаризъм в БСП , се обръщам към журналистите , социолозите , политолозите и всички общественици , защо не се запознаят с уставите и практиките на всички политически партии в България . И да стигнат до изводи -има ли по- демократична партия от БСП и дали БСП не е вече единствената демократична партия в България !

Предлагам за обсъждане и един интересен въпрос ,който от години очаквам някой изявен и мастит журналист , социолог , политолог , антрополог или политик да постави – възможно ли е в една държава да има демокрация ,ако политическите партии имат тоталитарни устави и са авторитарни структури . Дали не е дошло време в името на борбата със статуквото и корупцията да се преразгледа законодателството за политическата дейност и политическите партии в България . Да бъде подложено на обществено обсъждане и да бъде актуализирано ,с цел да не може политическите партии да се превръщат в авторитарни структури ,в които всичко да зависи от лидера и .

Какво ни предстои:

- Слави Трифонов и ИТН ликвидираха протестната енергия в България , сглобката защити статуквото , модернизацията на България се отлага .

- Ваня Григорова и Таков се сглобиха с ГЕРБ ,въпреки точно обратните решения на БСП и запазиха статуквото и в София .

Но животът продължава , предстоят избори за Европейски парламент , сглобката скърца на национално ниво и навярно предстоят и национални избори . БСП е единствената значима лява партия ,останала принципна опозиция на статуквото и сглобката в продължение на 15 години . БСП е на крачка от възстановяване на авторитета и доверието в обществото, с последователната си политика на единствена опозиция на статуквото и сглобката , от възстановяване на ефективните си структури след излизането от тях на кариеристи и пришълци и излизане от петнадесет годишния негативен тренд на развитие .

В ръцете на всички български граждани са отговорните решения за общото ни бъдеще .

 

Д-р Събина Петканска-Вълева

11.02.2024г

Сливен

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 32 гласа.

Свързани новини