Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 16:00 3 815 30

Д-р Събина Петканска-Вълева: Ваня Григорова: Лице на задкулисието!

  • ваня григорова-
  • сос-
  • софия-
  • общински съветници

В ръцете на всички български граждани са отговорните решения за общото ни бъдеще

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случи в ОС на София?

Случилото се в края на миналата седмица в ОС в София е от голямо значение за развитието на политическата ситуация в България и ще се опитам да споделя изводите си за случилото се, които не са достатъчно ясно видими, още повече, че основните участници се опитват да скрият мотивите си за решения и действия. Това припомня д-р Събина Петканска-Вълева.

Изборът на Председател на софийския ОС е направено на практика чрез общо единно гласуване на всички политически представители в СОС – ПП – ДБ – СС, БСП, ГЕРБ, Синя София, част от Възраждане. Не са гласували за избрания временен Председател на СОС само ОС от ИТН.

Явно е имало допълнителна скрита договорка на общинските съветници на ГЕРБ, БСП ръководени от Ваня Григорова и Таков, Синя София, част от Възраждане и ВМРО за овладяване и разпределението на комисиите в ОС без участието на ПП -ДБ – СС. Които след като са разбрали, че е налице сглобка в столичния общински съвет на всички срещу тях, ПП -ДБ – СС са напуснали заседанието на столичния общински съвет, за да не легитимират избора.

На следващия ден Възраждане изключи общинските си съветници гласували с ГЕРБ, а БСП се разграничи от общинските си съветници, гласували заедно с ГЕРБ .

Какво е обяснението за случилото се от Председателя на Общинската организация на БСП София, Таков и Ваня Григорова:

Защо Ваня Григорова, Таков и общинските съветници на БСП гласуват точно обратно на решение на националното ръководство на БСП. Защо са направили колаборация с ГЕРБ , Дясна София, ВМРО и други малки партии. Защо изтриват безотговорно и с лекота с поведението си политиката и дейността на БСП в продължение на 15 година като единствена последователна опозиция на ГЕРБ и статуквото, наложено от ГЕРБ:

Таков се опитва да неглижира случилото се, включително и колаборацията на общинските съветници на БСП София с ГЕРБ и да го представи като нормално легитимно решение на общинските съветници на БСП София.

Ваня Григорова явно разбрала, че няма бъдеще в БСП, явно разбира че амбициите и за овладяване на БСП се провалят и обвинява безпринципно, хаотично и неясно в какво националното ръководство на БСП и конкретно Председателя Корнелия Нинова за предателството си към БСП и най -вече към левия избирател в София .

- Борбата била за кой да ръководи оредяваща бащина дружина, явно самоопределяйки се като алтернатива на Нинова.

- Защо Нинова ги обвинявала че са направили скрита договорка с ГЕРБ, след като тя преди това е участвала в коалиция с ПП – ДБ . Явно не разбирайки ,че коалицията на БСП с ПП-ДБ и ИТН беше за да смени модела на статуквото наложен от ГЕРБ от 2009 година . Цел, която не можа да бъде изпълнена най -вече заради активирането на ИТН , които свалиха правителството на четворната коалиция и хвърлиха България в поредица от избори и еднолично управление на Президента Радев . С което протестната енергия за промяна в голяма степен беше убита .

- Обяснява предателството към политиките на БСП и към левите избиратели за направената сглобка на Общинските съветници на БСП София с ГЕРБ с това ,че на на ПП – ДБ -СС така им се полагало да нямат ръководни позиции в общинския съвет в София . Явно не разбирайки или по- скоро надявайки се да остане неразбрано съглашателството и с ГЕРБ и унищожаването на възможностите за промяна на статуквото в София .

- Оповести, че е отворена да получи предложение за включване в Трети март ,ако Трети Март било ляв проект защитаващ работниците . С което явно показа, че няма нищо общо с БСП , има само лични амбиции и търси нов пристан за политически изяви .

- И накрая ясно заяви,  че на България и е нужна още една лява алтернатива, за която тя била готова да работи. Навярно, ако Трети Март не я поканят за присъединяване към тях или ако ролята, която и предложат не я удовлетворява . Нова лява алтернатива, която явно Ваня Григорова си представя, че може да яхне и да и бъде лидер. Въпреки, че досега се опита да се асоциира с БСП, че се предлага на Трети Март, че беше в коалиция и с Левицата на общинските избори в София.

Какво е логичното обяснение за действията на Ваня Григорова и Таков:

Първият извод, който се налага още от предизборната кампания на Григорова е, че тя не само като личност не е член на БСП ,но сякаш и градската организация на БСП София, ръководена от Таков не е част от БСП . Силно се наложи извода ,че те са част от някаква друга структура ,която може да бъде наречена задкулисие ,която е различна от БСП . Която не се съобразява нито с политиката на БСП, нито с решенията на БСП ,а дори води политика на противопоставяне на БСП и дискредитиране на националното ръководство на Партията..

Целите на Григорова и структурата стояща зад нея в началото бяха на основата на доброто представяне на изборите в София , да започне поетапно овладяване на БСП и Григорова да стане Председател на БСП .

Но впоследствие явно целите се промениха и миналата седмица явно Григорова и Таков бяха активирани и използвани от задкулисието за създаването на колаборация между общинските съветници на ГЕРБ и БСП със Синя София и други малки партии ,най- вече с цел за запазването на статуквото в София . Като на ПП -ДБ – СС не бяха предоставени никакви председатели на общински комисии ,а на БСП бе предоставено само здравеопазването и то на Григорова .

Както преди две години ИТН и Слави Трифонов бяха използвани за сваляне на коалиционното правителство, в което участваше и БСП ,което имаше за основна задача промяна на тринадесет годишното статукво наложено от ГЕРБ , така сега беше използвана Ваня Григорова и градската организация на БСП ръководена от Таков , да не се случи смяна на статуквото в София .

Явно зависимостите на Григорова и Таков са значими , след като си позволиха не само да пренебрегнат решение на националните органи на БСП да не правят коалиции и колаборации с партии от сглобката , но и на практика проведоха политика и решения напълно противоречащи на досегашната петнадесет годишна политика на БСП , да са последователна , принципна и твърда опозиция на статуквото, наложено от ГЕРБ .

Какви са правилните решения за БСП :

Националния съвет на БСП своевременно взе навярно единствено принципно правилното решение . Да се разграничи от решенията на общинските съветници на БСП София за колаборация с ГЕРБ , Синя София и другите малки партии за запазване на статуквото в София и да обяви, че това са лични техни решения .

С досегашните си действия Ваня Григорова и Таков постоянно доказваха ,че сякаш не са градска организация на ПП БСП ,а все едно са някаква друга организация вземаща независими решения или по- скоро решения ,които се определят от някакъв друг център, различен от БСП . При създадената ситуация Националният съвет на БСП не само ,че няма друго решение , но е и длъжен да си върне софийската партийна организация към БСП, като отстрани досегашното ръководство и ако се наложи да се направи пълен цикъл от избори в София .

Поради постоянните упреци от вътрешни опозиционери в БСП , на представители на Левицата , на Президентството , на Ваня Григорова и кой ли не , че Нинова налага авторитаризъм в БСП , се обръщам към журналистите , социолозите , политолозите и всички общественици , защо не се запознаят с уставите и практиките на всички политически партии в България . И да стигнат до изводи -има ли по- демократична партия от БСП и дали БСП не е вече единствената демократична партия в България !

Предлагам за обсъждане и един интересен въпрос ,който от години очаквам някой изявен и мастит журналист , социолог , политолог , антрополог или политик да постави – възможно ли е в една държава да има демокрация ,ако политическите партии имат тоталитарни устави и са авторитарни структури . Дали не е дошло време в името на борбата със статуквото и корупцията да се преразгледа законодателството за политическата дейност и политическите партии в България . Да бъде подложено на обществено обсъждане и да бъде актуализирано ,с цел да не може политическите партии да се превръщат в авторитарни структури ,в които всичко да зависи от лидера и .

Какво ни предстои:

- Слави Трифонов и ИТН ликвидираха протестната енергия в България , сглобката защити статуквото , модернизацията на България се отлага .

- Ваня Григорова и Таков се сглобиха с ГЕРБ ,въпреки точно обратните решения на БСП и запазиха статуквото и в София .

Но животът продължава , предстоят избори за Европейски парламент , сглобката скърца на национално ниво и навярно предстоят и национални избори . БСП е единствената значима лява партия ,останала принципна опозиция на статуквото и сглобката в продължение на 15 години . БСП е на крачка от възстановяване на авторитета и доверието в обществото, с последователната си политика на единствена опозиция на статуквото и сглобката , от възстановяване на ефективните си структури след излизането от тях на кариеристи и пришълци и излизане от петнадесет годишния негативен тренд на развитие .

В ръцете на всички български граждани са отговорните решения за общото ни бъдеще .

 

Д-р Събина Петканска-Вълева

11.02.2024г

Сливен


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    29 29 Отговор
    На челото на Ванчето пише - гербаджийка.

    Коментиран от #29

  • 2 Ваня

    36 26 Отговор
    Успя много бързо да бъде намразена от много хора и май ще победи чалгаря по този показател.
  • 3 Град Симитли

    21 18 Отговор
    Вярно до последната точка.
    ... Няма ли да им дойде акъла да не издигат на избори с л у ч а й н и ц и!?

    Коментиран от #7, #16

  • 4 Фалшива ,

    35 24 Отговор
    самонадеяна , злобна и с много негативна енергия е въпросната Ваня ! Нито едно едничко положително качество не виждам у нея !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Циганката

    23 13 Отговор
    гащи няма , баджанак , баджанак ! И да има файда няма , баджанак , баджанак !

    Коментиран от #14

  • 7 Грешен ми е К.!

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Град Симитли":

    "-1"-- прав си, да,не е случайник! :))
    Тя е синдикалист от "подкрепа" и то от висшия етаж!
  • 8 честен ционист

    11 20 Отговор
    Копейките реват на умрело!

    Коментиран от #10

  • 9 ТаУмВзе

    9 21 Отговор
    Най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!

    Коментиран от #11

  • 10 Хохо Бохо

    11 7 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Пък центаджиите крадат никове, както винаги!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 РуZко българска мафия

    19 18 Отговор
    Ваня безспорно е лице на задкулисието .
    Зад нея стоят откровенни комунисти и крайнодесни нацисти. Тя е проводник на интересите на фашистки режим. Винаги и навсякъде в човешката история нацисти и комунисти са се избивали, пращали в лагери и така нататък. А сега дружно се подкрепят?
    Вярността им към Русия е по-силна от всякакви идеологически противоречия, които могат да имат.
    Ваня е „агент на хаоса“, а руснаците точно това търсят. Те искат хаос и дестабилизация на техните геополитически опоненти. А България, както знаете, е обявена за неприятелска държава. А местните комунисти и нацисти винаги са поставяли Русия пред Родината ни.

    Коментиран от #23, #30

  • 13 Гришо

    7 1 Отговор
    Не знам защо, но всичко ми прилича на това филмче или добре изигран театър по Български.

  • 14 Тахумба

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Циганката":

    Златка Русева гащи нема....
    А къде е тя сега? И тия ще ги запомним толкова.
  • 15 4КА към пасоЛЯ

    18 3 Отговор
    Правилно, тя къщата в Равно поле не е настроена със заплата на училищна чистачка.
  • 16 Другарю,

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "Град Симитли":

    Да хващаме гората и да ставаме шумкари. Има още мандри не превзети. "ЮМРУКА" е нашата пътеводна звезда !
  • 17 Илиева

    22 11 Отговор
    Д-р Събина Петканска от къде изплува толкова веща?Световно неизвестна в партията дава акъл та пушек се вдига.Ако някои още не са разбрали става дума за позиция на “Позитано”скромно поднесена от някаква редова,но вярна социалистка.Номерата на Нинова са толкова прозрачни,че е даже е неудобно да ги обсъждаме…Ваня и Таков били задкулисие,а Събина,каква е? Манда поща на Нинова….Страхотна позиция😩
  • 18 ха ха

    11 5 Отговор
    при всяко изричане на " партията " мед им капе от устата , значи григорова е от задкулисието ,а терезийски не е ? аре бегайте у искаро
  • 19 гост

    13 8 Отговор
    Да уточним: Ваня Григорова НЕ Е УЧАСТВАЛА В ГЛАСУВАНЕТО за председател на СОС-а !
  • 20 Тая ван Григорова накара съда да

    13 5 Отговор
    ...да ревизира резултатите от изборите, разкриха се купища злоупотреби при изборите - липса на флашки и т.н
    ...и тая п@@т--и--ца кво направи накрая!?! гласува за избор на председател на общинския съвет и легитима дефакто резултатите от изборите.....има ли мозък тая Ваня Григорова!?!
  • 21 морския

    15 7 Отговор
    Д-р Събина Петканска-Вълева , консултирайте се с д-р Гълъбова !
  • 22 3.14К

    17 6 Отговор
    Цялата работа на Григорова уж беше хубава, но излезе ромска. Излизайки на околовръстното политическо шосе, Григорова започна да обслужва традиционните пътници по него. Само не разбрах, като каква взема отношение по въпроси в партия, в която не е член, а се предлага на всички, които искат да я унищожат.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ежко

    10 4 Отговор
    Доктор Събина да знае,че следващите избори ПП-ДБ отиват в канала!Няма задкулисие -има политики!Никой нищо не е откраднал,а това,че ПП-ДБ отичат в канала -сами са си виновни!С Атанасовци,Кирчовци и Кокорчевци -толкова!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ами да

    4 0 Отговор
    На първо време трябва да се въведе крайна мандатност в ръководните органи на партиите! До два поредни четири годишни мандати! Също, премахване на влиянието на партийните върхушки върху държавните власти и институции!
  • 27 Фен

    4 0 Отговор
    На челото но Ванчето пише , фурнаджийска лопатка
  • 28 истината

    4 0 Отговор
    Тая освен голяма уста друго няма...Червен гербаджийски боклук подвизавалсе на топло в профсъюзите докато видя ,че може и повече да открадне.Лакомията и алчноста са в основата й.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тинтири

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "РуZко българска мафия":

    Тинтири-минтири. Не ми продавай пържен въздх и кюфтета от мъгла - Ванчето е шорошки запартък и прокси на Тримореца.