Отидете към основна версия

3 021 170

Велизар Шаламанов пред ФАКТИ: Трябва да има свобода на украинците да поразяват военни цели в Русия

  • велизар шаламанов-
  • франция-
  • германия-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • румен-
  • радев-
  • президент

Президентът Радев трябва да се съобразява с Конституцията и да не бъде рупор на руска пропаганда, казва бившият военен министър

Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Френският президент Еманюел Макрон заяви преди дни, че на Киев трябва да бъде позволено да „неутрализира“ военните бази, от които Русия изстрелва ракетите си към украинска територия. Това стана в разгара на дебата за използването на западни оръжия в Русия. "Трябва да им позволим да неутрализират военните обекти, от които се изстрелват ракетите, военните обекти, от които се атакува Украйна", заяви френският държавен глава на пресконференция заедно с канцлера Олаф Шолц в замъка Мезеберг, близо до Берлин. "Ако им кажем, че нямате право да достигнете до точката, от която се изстрелват ракетите, всъщност им казваме, че ви доставяме оръжия, но вие не можете да се защитите", посочи Макрон. Тезата на Макрон предизвика голям отзвук в Европа. Какво да очакваме от конфликта… Пред ФАКТИ говори Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

- Г-н Шаламанов, трябва ли българските политици да обмислят вече как ще държат оръжие в ръка, ако слушаме какво им каза президента Радев, какво ги посъветва?
- Българските политици трябва да работят за това, че президентът на България Румен Радев да се съобразява с Конституцията, да не бъде рупор на руска пропаганда и да води до разделение в обществото. В същото време трябва да се намери възможно най-доброто решение българските граждани да получат необходимата подготовка за отбрана на страната, което се изисква и от Конституцията, така че да имаме възможност да поддържаме един добър мобилизационен резерв на армията. Това се налага от променената военно-политическа обстановка, в която се намираме, и от агресивната политика на Русия в Европа. Това е нещо, което изисква политически решения и лидерство. За съжаление, президентът Радев води своя битка и чрез своята реторика, която използва, води нещата в друга посока.

- Как да гледаме на това, че Франция и Германия искат оръжия с висока степен на бойна точност, които са предоставили САЩ на Украйна, да бъдат използвани срещу обекти на територията на Русия. Това постави ли целия конфликт в една нова ситуация?
- Нека първо си отговорим на въпроса какво представлява конфликтът - брутална агресия на Русия срещу суверенна Украйна, която, според хартата на ООН, има право да се защити. А най-добрият начин да се защити, е като поразява оръжейните системи, от които се извършва нападението срещу Украйна. Те са на руска територия. Вижте, Украйна има право да действа с всички сили и средства, за да защити своята територия, своите граждани. Тук искам да вметна нещо специално. Постоянното заиграване с ядрената заплаха от страна на Путин, с възможността за използване на тактическо ядрено оръжие, може да доведе до това Украйна да приоритизира унищожаването на тактически ядрени оръжия, които са разположени близо до украинската граница, а това със сигурност ще бъде нова сериозна фаза на конфликта. Нека и в това отношение да се проявява повече разум.

- Чухме думите на френски президент Макрон, че може да се стигне до изпращането на войски на НАТО в Украйна, а това породи голяма полемика…
- Участието, на която и да е страна от НАТО, с пряка помощ на украинска територия все още не е въвличане на НАТО в конфликта. И това е така, защото в НАТО решенията се взимат с консенсус. В историята има много случаи, в които страни на НАТО са помагали на свои съюзници и партньори с военни сили, но това по никакъв начин не въвлича НАТО в конфликта. Ако Русия извърши агресия срещу страна, която е член на НАТО, вече се задейства член 5. Когато страна от НАТО, в изпълнение на своите двустранни договорености, помага на друга страна, нещата са различни.

- В момента се намираме в предизборна кампания. Вие чувате ли някакви конкретни и ясни послания от партиите кой каква позиция ще вземе в този конфликт…
- Аз мисля, че позицията на България е много ясна и тя е в подкрепа на Украйна с оказване на всякаква помощ - политическа, военна и хуманитарна. Това, че има отделни партии, включително тук, за съжаление, се позиционира и президентът Румен Радев, които заемат различни позиции от тези, приети в Народното събрание и в Министерския съвет, е смущаващо. Но това е проблем на вътрешната политика. Вярвам, че няма да се промени позицията на България. Също така вярвам, че както по време на парламентарната асамблея на НАТО в София бяха приети две важни декларации, така и българската делегация във Вашингтон ще отстоява позицията, която е в интерес на България, и която е продължение на вече консолидираното решение на България като част от НАТО.

- Смятате ли, че скоро може да има разрешаване на конфликта. В каква фаза се намира в момента?
- Тази война, за съжаление, продължи много дълго. Има сериозни щети и за двете страни, естествено по-голямата цена се плаща от украинските граждани. Но има и друго. Тази война явно изисква разбиране от Русия, че тя не може да бъде спечелена от тях. Ако продължава войната, тя може да доведе да имплозия в самата Русия. Тук е много важно единството на страните в ООН, които помагат на Украйна, по отношение на това, че е недопустимо Русия да си мисли за използване на тактическо ядрено оръжие или други оръжия за масово поразяване, за да излезе от невъзможната ситуация, в която самата влезе с тази агресия, и с очакването, че лесно ще смаже Украйна. Изходът от войната зависи най-вече от решението на Русия. Това, което може да ускори това решение, е още по-голяма подкрепа за Украйна, по-сериозна военна помощ, за да може да намали щетите на своята територия. И, естествено, трябва да има свобода на украинците да поразяват военни цели в Русия.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 77 гласа.

Свързани новини