Отидете към основна версия

3 775 96

Цончо Ганев пред ФАКТИ: При много висока избирателна активност ГЕРБ ще се борят да влязат в НС, а ДПС няма да ги има

  • цончо ганев-
  • възраждане-
  • избори-
  • българия-
  • ес-
  • герб

Тези избори са ключови за България, защото светът – и в частност Европа, са изправени пред Трета световна война, казва кандидатът за депутат от „Възраждане“

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите на 9 юни вече са на прага… Кой ще е първи, каква ще е силата на втория, какво чухме от кандидатите за депутати, какво запомнихме… Пред ФАКТИ говори Цончо Ганев, зам.-председател на „Възраждане".

- Г-н Ганев, ще бъдете ли пак заместник-председател на Народното събрание. „Възраждане“ ще бъде част от следващия парламент, а въпросът е дали ще бъдете и възможната втора политическа сила?
- Тези избори са ключови за България, за българската история в момента, защото светът – и в частност Европа, са изправени пред Трета световна война. Това, което предстои на тези избори, е българският народ да реши дали страната ни ще бъде включена във военния конфликт, или ще запазим мира. Избирателите трябва да знаят, че алтернативите са две - война, ако продължаваме да бъдем управлявани от евроатлантици, или мир, ако изберат „Възраждане“ и ние станем първа политическа сила. Това, което имаме като резултати, което показва и социологията, е, че „Възраждане“ към този момент е втора политическа сила. Самите социологически агенции обаче казват, че има едни 60 000 българи, които са декларирали, че ще гласуват, но не казват за кого. Така че резултатите на „Възраждане“ зависят изцяло само и единствено от избирателя, от българския народ и това какво избира той, как избира да живее той.
Колкото до това дали аз, или някой друг от „Възраждане“ ще заеме някакъв пост - това няма никакво значение. И това е така, защото избирателите на „Възраждане“ гласуват за политиката, която защитаваме. Дали някой от нас ще заеме пост на държавна служба някъде, повярвайте ми, това не е важно. Важни са резултатите. Важно е България да тръгне по нов път и да кажем, че повече така не може.

- Говорим за „Възраждане“ като втора политическа сила, а това означава президентът да ви връчи мандат, ако първият се провали. Как ще реагирате, какво ще се случи…
- Ако бъде връчен мандат на "Възраждане", ще предложим състав на кабинет. Ние работим за това да сме първа политическа сила. Борим се за доверието на българския народ и нашите резултати на поредни избори няма да са просто отрицание на предишните, защото избирателите са разочаровани от някой друг, а ще са положителен вот за нас, защото ние защитаваме всичко, което говорим преди изборите. После и го покриваме с делата си. Така че това, за което работим, в което ние вярваме и за което хвърляме усилия, е да станем първа политическа сила. Имаме определена програма, имаме хора, които да изпълнят тази програма, имаме визия за развитие на нашата държава, имаме партньори, с които ще работим дори, и на международно ниво, за да подобрим нещата в България.

- Приемаме, че имате мандат в ръцете си, но с кого ще управлявате, ще се търси някаква конфигурация…
- Това, което предстои в новия парламент, е това, което ние сме правили и в предишните – а именно, ние ще водим разговори с всички с изключение на ДПС,

защото ДПС не е партия, а една престъпна организация, която просто трябва да бъде забранена в България.

Ние водим разговори, защото имаме програма, ще я поставим на дневен ред пред всички партии. Ще търсим подкрепа за конкретни политики, които са свързани с националните приоритети. Давам примери. Ще искаме да се реализират два референдума, които касаят бъдещето ни - както в еврозоната, така и в НАТО.
Българският гражданин трябва да се произнесе дали това нещо трябва да продължава. Ще стартираме веднага и определянето на преговорен екип, който да води разговор за бъдещето ни в Европейския съюз и при какви условия ние ще продължим да членуваме в този Европейски съюз, защото, ако тези условия на нашето членство в ЕС не бъдат променени, ние трябва да поставим на дневен ред въпросът дали изобщо трябва да бъдем част от този Европейски съюз. Не на последно място като приоритет на България, като държава, подчертавам като държава, е ние да искаме‚ следващото правителство на България да декларира пред всички международни институции, че спира да изпраща каквато и да било военна помощ, под каквато и да е форма - нито инструктори, нито военно оборудване, нито оръжие, в Украйна. И това е така, за да избегнем въвличането на България във войната.

- Вие обикаляте страната. Ще има ли висока избирателна активност, или ще е ниска. Какви са нагласите?
- Една от големите мантри, които ни се обясняват последните години, е, че българинът е изморен да гласува и затова не ходи да гласува. Истината е, че българинът не гласува, защото се умори да вярва на тези, които искат да спечелят неговото доверие. Точно заради това най-голямото постижение на „Възраждане“ в парламента не са приетите закони, които сме предложили, както и всичките промени, които са гласувани и одобрени от другите политически партии, след наши предложения, а това, че сме политическа сила, която си изпълнява поетите ангажименти. И, да, печелим доверие на все повече българи благодарение на нашата последователна политика в парламента, а така и малко по-малко започваме да вдигаме избирателната активност. Аз не мога да кажа дали ще е ниска, или висока, но знам, че тя е от ключово значение. Ако имаме висока избирателна активност, няма никакво значение колко ще е купеният вот. Няма никакво значение колко ще е корпоративният вот или вотът, който ще дойде от Турция. При много висока избирателна активност - ако имаме активност между 80 и 90%, ГЕРБ ще се борят да влязат в парламента, ДПС просто няма да ги има. И тогава вече ще имаме една изцяло нова България. Както в цялата страна, така и в София, хората искат последователност, а ние - от „Възраждане“, им я даваме, защото защитаваме националните интереси.

- Какво чухте и видяхте в тази кампания. С какво ще я запомните…
- Ще я запомня с едно единствено нещо - в цялата страна няма област, няма град, в който от „Възраждане“ да не сме били всекидневно сред хората. Няма село, в което да не сме отишли поне няколко пъти, дори и да живеят двама човека или трима, а то да е в обезлюдените райони. Където и да сме отишли, сме запознали всички тези българи с това какво смятаме да правим и как да постигнем тези цели, когато започнем да управляваме страната. Това, с което ще запомня тази кампания, е, че „Възраждане“ беше във всички градове и села на страната през цялата кампания.


- Споменахме за войната в Украйна, президентът Радев също я коментира, говорим какво и как ще направим, а всеки политик обещава. Но не чуваме да се говори за един огромен за България проблем – демографската криза. Как гледате на проблема от „Възраждане“…
- В средносрочен и дългосрочен план това наистина е най-големият проблем пред България. Но да не забравяме, че въвличането на страната ни във война може да направи така, че всичко да избледнее, а това е реална опасност. Но на въпроса. Към момента, гледайки напред, има много неща, които може да се направят за започване на решаването на демографската криза. От „Възраждане“ имаме конкретна програма за решаване демографската криза и тук е моментът да кажа, че, за да почне да се решава демографската криза, трябва много и различни политики да бъдат
реализирани от управляващите. Не само да дадем пари за детските, да дадем възможност за данъчни облекчения за тези, които имат две деца и т.н. Така няма да стане. Това е работа на парче. Това не е правилната политика. За да имаме реално решаване на демографската криза, трябва да започнем да си оправяме земеделието по райони, да си оправим икономиката като цяло, да си създадем условия и сигурност на младите семейства да започнат да искат повече деца. Трябва да създадем такива условия, че да предложим на хората, които днес са диаспора някъде, които са се евакуирали извън България, или пък тези, които са родени в чужбина, да започнат да искат да се връщат у нас, да милеят за България. Решаването на демографската криза е нещо, от което няма как - който и да иска да управлява, да се избяга. А трябва много да се работи за решаването на този проблем.

- Ще има ли нова „сглобка“ след вота, или отиваме на нови избори…
- Възможността за нови избори след тези избори е съвсем реална. Дали ще има нови избори, които да предстоят, които да ревизират в кратко време тези от 9 юни, това ще реши българският избирател. Ако не гласува масово, ако не излезе, ако не изрази вота си, ако отново даде доверие на евроатлантически партии, които да направят безпринципна „сглобка“, в каквато ние няма да участваме, нещата няма да се променят.

С тези пагубни за България политически субекти, които управляваха доскоро, ние нямаме нищо общо.

Ние имаме приоритети за доброто бъдеще на България. И пак казвам - нашите избиратели очакват да защитаваме именно конкретни политики и затова отиваме в следващото Народно събрание. При всички разговори, на които ще бъдем канени за подкрепа, ще искаме ясното реализиране на нашите приоритети. Така че, отивайки до урните на 9 юни и подкрепяйки „Възраждане“, хората трябва да знаят, че подкрепят това България да бъде сигурна и просперираща държава.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 43 гласа.

Свързани новини