Отидете към основна версия

1 479 27

За бойната подготовка на турската армия

  • армия-
  • турция

В средата на май в провинция Кония се проведе учението «Anatolian Phoenix – 2024». В него взеха участие подразделения на сухопътните войски, военноморския флот и военновъздушните сили на Азербайджан, Катар, Полша, Словакия, Румъния и Саудитска Арабия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За Либия отдавна нищо не съобщават, а атаките в Сирия, Ирак и Южен Кавказ намаляха. Там спорадично падат снаряди, но това вече е в рамките на обичайното… Превърнало се е в нова реалност, така да се каже. На фона на временното затишие турската армия продължава своята подготовка.

От 25 април до 30 май в провинция Измир премина учението «Efes – 2024», събрало 11000 участници от 49 страни (включително представители на НАТО, Саудитска Арабия и Казахстан).

Командно – щабната игра бе последвана от бойни стрелби на полигона.

Домакините демонстрираха в действие свои разработки, сред които:

Четири корвети клас «Ada», разработени по националната програма «MILGEM» (1)

Подводница «TCG Pirireis» клас «Reis»

Комплекс «Yener» за откриване и обезвреждане на взривни устройства и мини

На съпътстващото учението изложение турците показаха ново въоръжение:

Фрегатата «TCG Istanbul» (2), създадена по проекта «MILGEM»

Подводница тип «STM 500» (3)

Катер тип «STM MPAC» (4)

Ударен безпилотен летателен апарат «Boyga», носещ 81 – милиметрови боеприпаси

Разузнавателен дрон «Togan» (5)

Баражиращ боеприпас «ALPAGU»

В средата на май в провинция Кония се проведе учението «Anatolian Phoenix – 2024». В него взеха участие подразделения на сухопътните войски, военноморския флот и военновъздушните сили на Азербайджан, Катар, Полша, Словакия, Румъния и Саудитска Арабия. Присъстваха наблюдатели от 17 страни.

Освен спасителни операции, военните отработваха и бойни задачи. Особено внимание беше отделено на взаимодействието на пехотата и артилерията с ВВС.

От 7 до 18 май премина втората фаза на флотското учение «Denizkurdu» («Морски вълк»). То обхващаше акваториите на Черно, Мраморно и Егейско море и на Източното Средиземноморие. Участваха 15000 човека (сред тях – две щурмови команди (SAT) и три групи от специалните въздушнодесантни подразделения (SAS)). Бяха задействани 100 надводни кораба, 8 подводници, 39 самолета, 16 хеликоптера, 28 въздушни и 7 морски дрона.

Проведоха се артилерийски и ракетни стрелби, разузнавателни и десантни операции.

Особено внимание заслужава представянето на турските безекипажни кораби от сериите «Albatros» (6) и «Marlin» (7).

Предвид успешното им използване във войната в Украйна, морските дронове вероятно скоро ще бъдат приети на постоянна основа във ВМФ.

От 4 до 10 юни край Баку премина учението «Caucasian Eagle – 2024» («Кавказки орел»). Подразделения на специалните части на Азърбайджан, Грузия и Турция отработваха стандартни задачи: прочистване на местност, превземане на стратегически позиции, евакуация на хора и т.н.

Готвят се усилено… Само за месец турците провериха всичките видове въоръжени сили: сухопътни, военноморски и военновъздушни. И това е логично, тъй като в техните интереси влизат най-различни региони.

А военнопромишленият им комплекс активно разработва, изпитва и изпраща в армията съвременни оръжия.

Друг важен аспект е, че нашата южна съседка поема ролята на сила, координираща действията на източното крило на НАТО със Задкавказието, Близкия и Средния Изток. Забавен кръжец са организирали католиците, изпортените глобалисти и мюсюлманите... Обединява ги изключително апетитен обект…

Коя ли ще бъде първата цел на Анкара, когато нападнат Русия: Сирия, Армения или Северното Черноморие? А може би през Казахстан към Волга, там базата се готви отдавна? Или комшиите ще посегнат към нещо по-близко до тях?

Следващият жизненоважен за нас, българите, въпрос е: какво става с родната армия?

Генералният щаб е ръководен от адмирал без кораби. Министерството на отбраната десетилетия наред е обитавано от цивилни гарги, от тъпи по-тъпи. Военните заводи и складове сега бълват продукция за Украйна, както по-рано помагаха на ислямистите – главорези… Навред едни държавни изменници. И кой ще ни защити?... То се знае – никой.

Забележки

1. Национална военна програма на Република Турция за разработването на многофункционални кораби, способни да изпълняват различни задачи: разузнаване, наблюдение, ранно предупреждение, противолодъчна отбрана, борба с надводни кораби, ПВО и десантни операции. От 2018 год. за нуждите на националния МВФ тя обхваща строителството на на четири корвети тип «Ада» за борба с подводници, корвета «ELINT», четири многофункционални фрегати тип «Istanbul» и четири фрегати за ПВО тип TF2000. Освен това в проекта са включени и четири корвети клас «Jinnah» за Пакистан и 2 корвети за Украйна (по непотвърдена информация те трябва да се построят в корабостроителницата в Николаев. Дали руснаците обстрелват района?).

2. Известен също като TF-100. Този многофункционален кораб разполага с модул MDAS за вертикален пуск на ракети «HISAR» и с други системи, подобряващи бойните му качества.

3. Дизело – електрическа подводница клас 500 тона. Планирано е тя да бъде предадена на ВМФ през 2026 год. Според проектните параметри на борда ѝ може да се намират екипаж от осемнадесет човека и шестима командоси. Продължителност на автономното плаване - до 30 дни.

4. Проектиран за нуждите на азърбайджанската армия. Катерът е въоръжен с ракети тип «повърхност – повърхност».

5. Платформата е способна да работи 45 минути на разстояние до 10 километра по всяко време на денонощието. В нея са внедрени алгоритми на компютърно зрение. Безпилотният летателен апарат открива целите, самостоятелно ги следва, разпознава и диагностицира.

6. Морски дрон – камикадзе.

7. Счита се, че това е първият в света надводен безекипажен кораб с възможности за водене на радиоелектронна борба. Приет на въоръжение на 19.01.2024 год.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Свързани новини