Отидете към основна версия

6 307 35

Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов пред ФАКТИ: В ДПС нямаме съмнения за избор между д-р Доган и когото и да било

  • ибраим-
  • зайденов-
  • танзер-
  • юсеинов-
  • дпс-
  • доган-
  • пеевски

Мечтата на всеки депесар е да види д-р Ахмед Доган начело и в оперативното ръководство на партията, казват те

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не минава и ден, в който някой от парламентарната група на ДПС да не напуска парламентарната група на ДПС. Последният, който направи това, е Хюсни Осман Адем. Така парламентарната групата на ДПС остана с 22 депутати, а независимите - около изключения Джевдет Чакъров, вече са 25. Колко е „горещо“ в ДПС… Пред ФАКТИ говорят Танзер Юсеинов (вляво) и Ибраим Зайденов (вдясно) - съпредседатели на младежкото ДПС.

- Г-да Зайденов и Юсеинов, колко сте уплашени от екипа на Пеевски в ДПС. Това чухме да казва Йордан Цонев, че са „големи и силни“…
- Ирбаим Зайденов:
Никой не е по-голям или по-силен от хората. ДПС черпи своята сила и доверие именно от гражданите на Република България. Ние сме на терен сред хората и чуваме ежедневно тяхното мнение и настроения. Избирателите на ДПС са мъдри и разбират какво се случва в момента в партията.
- Танзер Юсеинов: Опитите да бъде завладяна една партия с история и емоционална връзка между избирателите и почетния председател д-р Ахмед Доган няма как да успеят. Избирателите ни са много чувствителни на тази тема и няма как да няма реакция.

- ДПС на Пеевски срещу ДПС на Ахмед Доган. Кой кой е в това наддаване?
- И.З.:
Движението за права и свободи е създадена от страданието и болката на хората от един авторитарен режим. Няма как 34 г. по-късно да бъдат прилагани същите методи на управление, особено в ДПС. Ние сме демократична партия и силно чувствителни към всякаква форма на еднолично вземане на решения и авторитарни методи.
- Т.Ю.: Д-р Ахмед Доган е идеолог и основател на ДПС, признат лидер във световен мащаб и точно затова в ДПС нямаме съмнения за избор между д-р Доган и когото и да било. Изборът ни е ясен и призоваваме всеки истински депесар да застане до почетния ни председател.

- Колко често комуникирате с почетния председател и да очакваме ли скоро негова поява, за да вземе нещата в ръце?
- И.З.:
Почетният ни председател е в отлична форма и следи внимателно случващото се в ДПС. Разбира се, мечтата на всеки депесар е да види д-р Ахмед Доган начело и в оперативното ръководство на партията.

- Има ли етнизацията на проблемите в ДПС?
- И.З.:
ДПС и етнизация? Ние - от ДПС, вече 34 г. градим държава на основата на българския етнически модел, създаден от д-р Ахмед Доган. Други партии го приемат в най-добрия случай за даденост и/или играят на тънката струна на предразсъдъците на мнозинството, отричайки българския етнически модел, градят отношения на противопоставяне, разделение и омраза.

Жалко е, че сме имали и такива хора сред нас,

които след около четвърт век изграждане и утвърждаване на този модел, днес се отричат от него или се изкарват жертви.

- Всеки се кълне във вярност на Ахмед Доган, но и чуваме как имало хора, които трябвало да си ходят. Кои са тези хора?
- Т.Ю.:
Призивът на почетния ни председател е ясен. Жалко е обаче да виждаме хора, които се кълнат във вярност на д-р Ахмед Доган, а действията им доказват съвсем друго. Ако наистина „обичат, почитат и т.н.“ почетния ни председател, ще се вслушат в неговия призив веднага.

- Как обяснявате на вашите избиратели какво се случва в ДПС и защо се стигна до тук?
- И.З.:
Движението за права и свободи има много ясен устав, който трябва да се спазва. Нарушаването му през годините неминуемо води до вътрешнопартийни проблеми. В случая, освен неспазване на устава, има и опит за завладяване на партията. В такива моменти се активира имунната система на партията и като един жив организъм тя реагира.

- Няма председател на ДПС, който да не е посочен от Ахмед Доган – включително и Пеевски (б.р. – дори бе наречен феномен), но само той дръзна да се противопостави на почетния председател. С какво е по-различен Пеевски от Местан и Карадайъ?
- Т.Ю.:
Това е първият случай, в който уставът на ДПС,

ценностите на ДПС са смачкани по този начин.

Във всички други случаи колективното тяло е вземало решение и волята на нашите членове и симпатизанти е била зачитана. В този случай гледаме, че не се зачита дори искането на нашия почетен председател и на нашите структури

- Свидетели сме на сътресенията в ДПС, когато партията стана втора на изборите. Вместо обединение и развитие, ставаме свидетери на разпад. Защо?
- И.З.:
За разпад не можем да говорим, защото 28 области в България застават твърдо и непоколебимо зад почетния ни председател - като единствен и незаменим лидер.

За разпад може да се говори, когато има противоречие или противопоставяне кой е лидерът на ДПС, но такава тема няма.

Резултатът от изборите - сам по себе си, е плод на това, което ДПС отстоява вече повече от 34 години и усърдната работа на всички структури, работата от врата на врата и т.н. „Заедно с хората“ не е просто слоган, то е наше действие. ДПС ще стане още по-силно след тези събития.

- Ахмед Доган призова да не се подкрепи кабинет на малцинството на ГЕРБ, а след това ДПС се разпадна. Защо се разедини партията?
- Т.Ю.:
Получи се разделение в парламентарната група, защото ние искаме колективните органи да работят, а с колективните органи на партията никой не е говорил за подкрепа, за визия за развитие на страната. И д-р Доган беше категоричен да не се подкрепя точно по тази причина. Всички ние искаме да има стабилно правителство с ясен хоризонт,

но ние няма как да подпишем празен чек.

И занапред настояваме всички политически сили да седнат на масата за преговори и да говорят за ясни приоритети и политики с ясен хоризонт. Затова настояваме и при връчването на втория мандат и днес ясно заявихме това по повод на предложената декларация от ПП- ДБ.

- Всички структури номинираха Пеевски за председател, а сега снемат доверие. Толкова лесно ли се променят настроенията в хората, подкрепрящи ДПС?
- И.З.:
Вижте, ние не сме срещу една или друга персона. Ние сме срещу модела на управление на партията. ДПС е като един жив организъм, ДПС има уникален инстинкт за самосъхрание. Когато колективното тяло не функционира, когато се вземат самосиндикални решения, когато се изключват хора с подписи на бели листи, няма как да останем безучастни в тези процеси!

- Вашето ДПС – на хората около Ахмед Доган, ще участва ли в разговори за съставяне на кабинет?
- Т.Ю.:
Разбира се, че ще участваме, ако бъдем поканени.

- Как гледате на искането на ПП-ДБ мандатът да се забави с 3 месеца…
- И.З.:
Ние подкрепяме реформите и антикорупционните мерки, но също така сме на мнение, че трябва да получим покана като народни представители на ДПС и да обсъдим въпроса, който касае българското обществото, а именно - възможно ли е в 50-то Народно събрание да се сформира кабинет с дългосрочна програма, която да даде решение на темите, които касаят геополитическа ориентация на България и, разбира се, темите на национално ниво.

- Третият мандат има ли опции за кабинет, или е по-добре да се каже направо кога ще са седмите предсрочни избори…
- Т.Ю.:
Ние сме отговорни политици, ДПС е отговорна политическа партия, ние чуваме гласа на всички български граждани и те ясно заявяват, че искат да има правителство, но с ясни приоритети. Готови сме да се отзовем на разговори с политическата сила, която ще получи третия мандат.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.

Свързани новини