Отидете към основна версия

5 355 45

Хабибе Расим пред ФАКТИ: В ДПС има криза на ценностите

  • хабибе-
  • расим-
  • дпс-
  • доган-
  • пеевски-
  • партия-
  • разделение

С тези темпове парламентарната група може и да се окаже скоро под минималния брой от 10 души, казва народният представител

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разделението в ДПС на Пеевски и Доган не стихва, а все повече се говори за нови избори. Какво се случва в ДПС и накъде вървим… Пред ФАКТИ говори Хабибе Расим, депутат от ДПС, но от близките до Ахмед Доган.

- Г-жо Расим, ако се гледа случващото се в ДПС отстрани, всеки говори, че има конфликт Пеевски - Доган. Така ли е…
- Конфликт не мога да кажа, но има криза на ценностите, които са закодирани още в основите на Движението за права и свободи, заложени от нашия почетен лидер д-р Ахмед Доган. Всяко незачитане е предупредителен знак за опасност на пътя, по който 34 години вървим устойчиво, смело и отговорно в името на България и българските граждани, а това може да доведе до застрашаване на демокрацията в страната.

- Ваши колеги казват, че конфликтът е между Пеевски и група от хора, които наистина не приемат подхода, начина и скоростта на работа, за да се види новото начало. Визират се хората, които сте до Ахмед Доган? Какво ново начало предлага Пеевски?
- Република България е правова държава, която се управлява според Конституцията и законите на страната. Движението за права и свободи е политическа партия, регистрирана съгласно Закона за политическите партии, както и всички останали относими към дейността и съществуването на политическите партии в Р България законови разпоредби. Движението за права и свободи още от създаването си следва евроатлантическите ценности, в чиято основа са изконните ни човешки права и свободи.

Уставът на ДПС е Кодексът за управление на ДПС

с ясно регламентирани правила и цели, права и задължения, както и с организационната структура, което е колективното тяло - организмът на ДПС. Незачитането или неспазването му води до анормално функциониране на този организъм.

Ново начало с еднолично авторитарно управление,

липса на диалог и заедност със структурите и хората, напрежение, немотивирано и безпардонно изключване на 17 членове на парламентарната група, няма как да има поддръжници, а с тези темпове парламентарната група може и да се окаже скоро под минималния брой от 10 души.
За себе си визирам, че като български гражданин, споделящ ценностите и идеологията на почетния председател д-р Ахмед Доган, се гордея, че съм част от единствената национално-отговорна политическа партия ДПС, която ми даде добра школа за развитие и изграждането ми като личност.

- Почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката не само на Делян Пеевски, но и на голяма част от екипа му. И това е така, защото…
- Защото всички, които не зачитат Устава, решенията на колективните органи, не споделят ценностите, философията и идеологията на ДПС, няма как да продължат с или в ДПС.

- Видяхме, че Ахмед Доган е в добра кондиция, защото той пусна видео от срещата си с младежкото ДПС. Има ли в ДПС младежи на Пеевски и младежи на Доган?
- Да, почетният ни председател винаги е в добра кондиция и забележете не случайно първата среща е с Централния оперативен съвет на младежите. Защото той винаги явно е показвал, че се гордее с младежите!

ДПС има най-голямата либерална младежка организация на Балканите и в света,

в която има образовани, подготвени и достойни млади хора, отговарящи на съвременните предизвикателства на новото време, активни в своята борба за справедливост и достоен живот в защита на идеологията, ценностите, принципите и целостта на ДПС. Младежите в ДПС - както е казвал и нашият лидер д-р Ахмед Доган, са „авангарда на ДПС“. В последната конференция на младежите през февруари всички млади хора единодушно избраха управлението на Младежко ДПС да бъде със споделеното лидерство на съпредседателите Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов. В настоящата кризисна ситуация те застанаха рамо до рамо в защита на ценностите, идеалите и стремежа на българската младеж. Със своите знакови действия и постъпки двамата съпредседатели на Младежко ДПС показаха и доказаха, че са ръководени от националното осъзнаване и отговорност за бъдещето на Република България.

Мога да кажа смело, че те са съвременните будители на България.

Няма как да не отбележа с гордост и успехите на нашия бивш председател на Младежко ДПС и настоящ евродепутат Илхан Кючюк, който, освен че е заместник-председател на ДПС и съпредседател на партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ и е член на групата на „Обнови Европа“, но от 23.07.2024г е избран за председател на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Илхан Кючюк е еталон за развитие на младежите в ДПС.

- Насажда ли се конфликт сред избирателите на ДПС, който вече прераства в нещо много по-опасно…
- Да, има опит за насаждане, който е започнал от определени региони и се пренася в национален план.

Нашият избирател е изключително мъдър и вярвам, че разумът ще надделее, когато преодолееш страха, прозреш илюзорното ново начало и се освободиш от оковите на предразсъдъците.

Защото днес се нуждаем повече от всякога от стабилна и сигурна държава с работещи пълноценно в полза на гражданите институции. Екзистенциалните кризи се преодоляват с търпение, диалог, ясна посока за развитие и отговорност пред нашето бъдеще. Политическа партия ДПС е гарант за мира, стабилността и сигурността на страната и никой не може да отрече, че е гарант за етническия мир, благодарение на своя архитект д-р Ахмед Доган.

- Мислите ли върху опция Делян Пеевски да направи партия и как това ще се отрази на ДПС?
- Не смятам, но все пак, ако се проектира такава, то в историята на Движението за права и свободи всички помним и знаем, че такива опити в дългосрочен план са завършили с неуспех. Така че всеки български гражданин има законното право и свободата на избор да го направи.
А ДПС (без Делян Пеевски и група) въпреки тежкия кризисен период, но отново с далновидността и визионерството на д-р Ахмед Доган, ще укрепи устойчиво демокрацията в страната и със своята политическа зрялост ще зададе още по-силен тласък за бъдещите хоризонти на страната чрез насърчаване на мира, зачитането на ценностите и благоденствието на гражданите.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.

Свързани новини