Отидете към основна версия

2 384 8

Проф. Ковачев пред ФАКТИ: Има непознаване на човешкия папилома вирус и злокачествените заболявания, които предизвиква

  • стефан-
  • ковачев-
  • рак-
  • маточна шийка-
  • ваксина

Също така има проблем и с непознаването на честотата на това заболяване, тъй като то няма някакви първоначални симптоми, казва онкологът

Снимка: PR Care
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През тази година се наблюдава 30% ръст в броя на ваксинираните срещу човешки папилома вирус (HPV) момичета спрямо миналата. Това съобщи д-р Кремена Пармакова от отдел "Надзор на заразните болести“ в Министерство на здравеопазването, която представи данни за изпълнението на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. Ако за цялата 2023 г. срещу HPV са ваксинирани 2892 момичета с първа доза ваксина, то за осемте месеца на 2024 те са 3661. Какво още трябва да знаем… Пред ФАКТИ говори проф. Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология във ВМА.

- Проф. Ковачев, колко голям проблем е, че хората нямат достатъчно добра информираност за HPV ваксината…
- Проблем възниква с липсата на информация сред родителите, сред децата по отношение тази ваксина. А това задълбочава последващите проблеми, породени вече от инфектираните с тази вирусна инфекция, при които могат да се развият много ракови заболявания както на гениталната, така и на други системи в човешкото тяло. Именно тези последващи злокачествени заболявания са големият проблем. Иначе проблемът, като цяло, може да се обоснове като непознаване на връзката между инфекцията с човешкия папилома вирус и злокачествените заболявания, които той предизвика. Също така има проблем и с непознаването на честотата на това заболяване, тъй като то няма някакви първоначални симптоми. Човек може да бъде заразен с тази инфекция, но без да има някакви симптоми. И защото това е най-честата сексуално предавана болест, всеки 3-4 човек в света – без значение мъж или жена, носи тази инфекция. Когато си инфектиран, а нямаш симптома, не знаеш, че си инфектиран този вирус, а той седи в теб. Вирусът може да няма никакви външни и симптоматични прояви, а в същото време да работи в тялото на всеки един от нас и да води до развитието на предракови и ракови заболявания. Така че непознаването на този механизъм, непознаването на тази връзка между инфектирането и злокачественото заболяване, всъщност, представлява големият проблем за хората. И вече отиваме и към това, че хората не познават ваксините, не познават значението на тези ваксини за предотвратяване на тази инфекция.

- А има ваксина…
- Ваксина има и тя не е срещу рака, както често може да се чуе, а е срещу този вирус, който води в много голяма степен до злокачествени заболявания у човека. И да вметна нещо, което е добре да се знае. Ученият, който установи връзката между инфекцията с човешки папилома вирус и рака на маточната шийка през 80-90-те години на миналия век, получи Нобелова награда за своето откритие.

- Защо най-подходящата възрастова граница за ваксинация е 10-14 години?
- Просто е. Идеята е, че тогава повечето деца още не са започнали да водят полов живот, по време на който всъщност може да се предаде тази инфекция.

- Нека да обясним какво представлява самата ваксина?
- В нея няма ДНК материал. Ваксината създава имуногенност, тя подпомага образуването на антитела в организма на човека, на който се прилага, и така се улеснява имунната система при следваща среща с този вирус. Тогава организмът много бързо реагира и продуцира антитела, които да блокират развитието на инфекцията.

- Като пример за ефективността на ваксината винаги се сочи Австралия, където ваксинационното покритие е много голямо. Как са се решили там да си поставят масово ваксината?
- В Австралия в момента ваксинационното покритие при жените е над 78-80%. А при мъжете е около 68-69%. За да има една ваксина сериозно значение за обществото, в страната трябва да има ваксинационно покритие от нея над 70%. При тях вече това нещо е достигнато. И какво показват фактите. Ако те през 2006 година са имали честота на инфекцията около 22% засегната популация, в момента тя е около 1%. Това вече, сами разбирате, води до съществено намаляване на рака на маточната шийка. Нямам статистика за другите HPV свързани ракови заболявания като рак на пениса, рак на ануса, на вулвата, рак на влагалището, рак на ларинкса, рак на устната кухина. Не съм чел за тях статистика, защото мен ме интересуваха основно данните за рака на маточната шийка. Но виждате, че ваксинацията е довела до изключително голямо снижение на заболеваемостта от рак на маточната шийка. Когато се вдигне ваксинационното покритие, се снижава разпространението на инфекцията и това води до намаляване на случаите на рак на маточната шийка. Когато се постигне ваксинационно покритие над 70%, това не означава, че веднага ще се види снижение на рака на маточната шийка, рака на вулвата, на пениса и т.н. Не, това става с месеци, с години. На първо място намаляват брадавиците, защото те най-бързо реагират на ваксината, след което започват да намаляват раковите заболявания.

- Дори и у нас основният фокус са момичетата, но ваксината в много страни се прилага и за момчетата?
- Когато говорим за момчета, нека кажем, че имаме 53 на 100 000 случая на рак на пениса за тази година. При мъжете в България имаме сериозна смъртност от това заболяване, също регистрираме и рак на ануса все повече. Колкото до ваксината и защо трябва да се ваксинират и момчетата, също е просто – ако не се ваксинират момчетата, няма как да се снижи честотата на предаване на вируса, който се предава основно по сексуален път. Ако се погрижим за 50% от участниците в един сексуален акт, какво правим… Ето защо трябва да се ваксинират и момчетата, за да може да се спре разпространението на вируса. При мъжете все още нямаме разработени изследвания и тестове, които да се използват масово. Има тестове основно за жени. И това ни пречи да извадим статистика за заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус, при мъжете. При жените в България сме определили приблизително честотата и казваме, че тя е около 28-29% във възрастова група от 15 до 54 до години. Това показа проучване, което направихме преди време в най-големите градове в България.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини