Отидете към основна версия

1 083 7

Доц. Незабравка Чилингирова пред ФАКТИ: Наднорменото тегло може да доведе до хипертония в ранна детска възраст

  • незабравка-
  • чилингирова-
  • кардиолог-
  • детски-
  • наднормено тегло

Ако имаме неспокойни, плачливи бебета, които трудно се хранят - трябва да отидат на кардиолог, съветва медикът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наднорменото тегло при децата се оказва основен проблем. Това установи кампания за безплатни кардиологични прегледи в УМБАЛ "Св. Екатерина". Пред ФАКТИ говори кардиологът доц. Незабравка Чилингирова.

- Доц. Чилингирова, по повод Световния ден на сърцето в края на септември направихте безплатни прегледи за деца. Какво показаха?
- За моя радост при всички деца, които прегледахме, нямаше сериозно болни. При две от децата имаше неща, свързани с вродени проблеми, които ги имат още от преди раждането, но те се проследяват. Основният проблем при децата, които прегледах, бе наднорменото тегло.

- Как си го обяснявате това, защо има такъв проблем при децата?
- Това е част от живота, който водим. Може би това се дължи на неправилно хранене, на намалена физическа активност, на повишен престой пред електронни устройства.

- До какво води това при децата?
- Наднорменото тегло може да доведе до хипертония в ранна детска възраст, до инсулинова резистентност и до други ендокринологични проблеми. Когато децата имат наднормено тегло, те се изморяват по-лесно, оплакват се от главоболие, може да имат повишено артериалното налягане. Когато имат повишено артериално налягане, те нямат желание да учат, да се занимават с каквото и да било, гледат повече да си полягат, да си хапват и да мързелуват.

- Защо редовните прегледи при детски кардиолог са важни. Какво трябва да знаят родителите?
- Хубаво е едно дете преди да тръгне на училище да бъде прегледано от детски кардиолог. Децата, които имат вродени сърдечни малформации, са известни още пренатално. Други проблеми се установяват непосредствено след раждането, но има отделни заболявания, които, ако детето не отиде на детски кардиолог, може да бъдат пропуснати. За това съветваме родителите преди да тръгнат децата им на училище, нека ги заведат на детски кардиолог, за да може да се изключат евентуални сърдечни проблеми, ритъмно проводни нарушения, повишено артериално налагане, което може да се повлияе и от изкарване на вирусни инфекции.

- За да бъде здраво детското сърце, какво трябва да се прави?
- Първо трябва детето да се роди със здраво сърце. След това детето трябва да се храни правилно, да има повече физическа активност, да не се храни с така наречените „боклуци“ – снаксове, чипсове, да няма прекалено сладки неща, да няма газирано, сокове, които са с много захар, и т.н.

- Какви симптоми ни подсказват, че детето трябва да посети кардиолог. На какво трябва да обръщат внимание родителите?
- Детето може да се изморява дори при хранене. Честото изпотяване също може да бъде симптом за сърдечна недостатъчност. Ако имаме неспокойни, плачливи бебета, които трудно се хранят - трябва да отидат на кардиолог, за да се изключи вродена сърдечна малформация. Друго характерно е, ако детето се изморява по-бързо от своите връстници, ако не е спокойно - добре е да мине през детски кардиолог.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини