Отидете към основна версия

7 090 20

МК е пръснало 43 000 лв. за командировки на Венецианското биенале

  • венецианско биенале-
  • боил банов

Скъпи хотели и екстри

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Над 43 000 лв. е похарчило Министерството на културата за командировъчни на свои служители и участници на Венецианското биенале тази година. Това показва разследване на сайта Офнюз. На първата командировка - от 6 до 9 ноември 2018 г., са изпратени четири експертки да изберат пространство за българското представяне.

Това разкрива в. „Дума“.

Това са: Татяна Цветанова, шеф на дирекция "Правно-нормативна дейност и обществени поръчки"; Екатерина Джумалиева, директор на "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства"; Ярослава Бубнова, временно изпълняваща длъжността директор на Националната галерия и комисар на националното участие на Венецианското биенале, и Борислава Чакринова, сътрудник в Българския културен институт (БКИ) в Рим. Тридневният им престой излиза на държавата 6500 лв. Самолетните им билети струват 2400 лв., или по 832 лв. за билет.

Справка в сайтовете показва, че дори закупен в последния момент билет по маршрута София-Венеция-София струва 585 лв., при това с италианска авиокомпания, която не е нискотарифна. Закупен седмица по-рано, билетът струва 380 лв., а резервиран преди 3-4 месеца излиза до 200 лв. Трите нощувки на всяка от дамите пък струват отделно по още 613 лв. в луксозен хотел. Справка в сайтове за резервации показва, че ако запазим от днес за днес стая във Венеция в разгара на туристическия сезон, може да се намери хотелска стая между 62 и 100 лв. на вечер. Към харчовете се прибавят и по 273 лв. за дневни и 101 лв. за вътрешен транспорт за всяка, освен за Чакринова, която пътува с влака от Рим до Венеция за 326 лв. - също на завишена цена.

Прахосването продължава, когато от 7 до 10 май за откриването на биеналето са изпратени вече пет дами: Иванка Бедрова, Екатерина Джумалиева, Жулиде Хамзова, Борислава Чакринова и Жана Яковлевна. Бедрова и Хамзова са летяли до Венеция и обратно за умопомрачаващата сума от 2425 лв. всяка. Максималната сума, която се открива по сайтовете за тази дестинация, е 1700 лв. за билет. Билетът на Джумалиева струва 1700 лв., шефката на политическия кабинет на министър Боил Банов Иванка Бедрова пък е летяла до Венеция за 2400 лв. Две от служителките са похарчили още по 359 лв. за влак. За всяка от петте държавата е платила за нощувки по 1015 лв., което предполага, че са спали в луксозни апартаменти. С дневните и вътрешния транспорт МК е платило 13 857 лв. за командировка на петте служителки за 4 дни.

Държавата поела и разноските във Венеция на кураторката на българския павилион Вера Млечевска, артистите Лазар Лютаков и Рада Букова, комисарката Яра Бубнова, директорката на павилиона Катя Ангелова и Зорница Миткова, уредник отдел "Комуникации" към НГ. За общия престой на всички тях от 102 дни във Венеция, командировъчни, билети и т.н. министерството се е бръкнало с 23 120 лева. Целият този скандален харч е станал с одобрението на министъра на културата Боил Банов.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини