Last news in Fakti

3 Юли, 2019 08:26 7 073 20

МК е пръснало 43 000 лв. за командировки на Венецианското биенале

  • венецианско биенале-
  • боил банов

Скъпи хотели и екстри

МК е пръснало 43 000 лв. за командировки на Венецианското биенале - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Над 43 000 лв. е похарчило Министерството на културата за командировъчни на свои служители и участници на Венецианското биенале тази година. Това показва разследване на сайта Офнюз. На първата командировка - от 6 до 9 ноември 2018 г., са изпратени четири експертки да изберат пространство за българското представяне.

Това разкрива в. „Дума“.

Това са: Татяна Цветанова, шеф на дирекция "Правно-нормативна дейност и обществени поръчки"; Екатерина Джумалиева, директор на "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства"; Ярослава Бубнова, временно изпълняваща длъжността директор на Националната галерия и комисар на националното участие на Венецианското биенале, и Борислава Чакринова, сътрудник в Българския културен институт (БКИ) в Рим. Тридневният им престой излиза на държавата 6500 лв. Самолетните им билети струват 2400 лв., или по 832 лв. за билет.

Справка в сайтовете показва, че дори закупен в последния момент билет по маршрута София-Венеция-София струва 585 лв., при това с италианска авиокомпания, която не е нискотарифна. Закупен седмица по-рано, билетът струва 380 лв., а резервиран преди 3-4 месеца излиза до 200 лв. Трите нощувки на всяка от дамите пък струват отделно по още 613 лв. в луксозен хотел. Справка в сайтове за резервации показва, че ако запазим от днес за днес стая във Венеция в разгара на туристическия сезон, може да се намери хотелска стая между 62 и 100 лв. на вечер. Към харчовете се прибавят и по 273 лв. за дневни и 101 лв. за вътрешен транспорт за всяка, освен за Чакринова, която пътува с влака от Рим до Венеция за 326 лв. - също на завишена цена.

Прахосването продължава, когато от 7 до 10 май за откриването на биеналето са изпратени вече пет дами: Иванка Бедрова, Екатерина Джумалиева, Жулиде Хамзова, Борислава Чакринова и Жана Яковлевна. Бедрова и Хамзова са летяли до Венеция и обратно за умопомрачаващата сума от 2425 лв. всяка. Максималната сума, която се открива по сайтовете за тази дестинация, е 1700 лв. за билет. Билетът на Джумалиева струва 1700 лв., шефката на политическия кабинет на министър Боил Банов Иванка Бедрова пък е летяла до Венеция за 2400 лв. Две от служителките са похарчили още по 359 лв. за влак. За всяка от петте държавата е платила за нощувки по 1015 лв., което предполага, че са спали в луксозни апартаменти. С дневните и вътрешния транспорт МК е платило 13 857 лв. за командировка на петте служителки за 4 дни.

Държавата поела и разноските във Венеция на кураторката на българския павилион Вера Млечевска, артистите Лазар Лютаков и Рада Букова, комисарката Яра Бубнова, директорката на павилиона Катя Ангелова и Зорница Миткова, уредник отдел "Комуникации" към НГ. За общия престой на всички тях от 102 дни във Венеция, командировъчни, билети и т.н. министерството се е бръкнало с 23 120 лева. Целият този скандален харч е станал с одобрението на министъра на културата Боил Банов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Billy the Kid

    30 1 Отговор
    Орки са превзели държавата и крадът като за последно . Мизерията на възрастните , съсипана икономика , не притесняват ниого .
  • 3 КЛЮКАР

    24 1 Отговор
    С гондоли да бяха отишли, по тънко щеше да е.
  • 4 СоцБоц

    21 2 Отговор
    Алооо Сороснята, пак ли ще защитавате крадеца Банов? Няма по долни от герберастите и по крадливи лицемери, дето за всяка кражба не е виновна шайката и правят Народа на балъци!
  • 5 дони

    19 1 Отговор
    да си дават днес оставките всички замесени и да върнат парите за тази сладка екскурзия незабавно! това са пари на данъкоплатците!
  • 6 ужилен

    9 0 Отговор
    законен рекет правят и що да не, нали ги плащат фирмите на които УЖ са открили арти факти.
  • 7 кураторка

    14 1 Отговор
    защо пиарите на ало банов са ходили на екскурзия до венеция щом не са пуснали нито ред за биеналето на сайта си, а? явно са си правили сладка разходка с народните пари.....срам!
  • 8 Ало Банов

    15 2 Отговор
    Това е подсъдно ! Нарича се безстопанственост ! Прокуратурата незабавно да се заеме......а забравих прокуратурата не се занимава с герберасти и техните лакеи ! Ало Ваньо, ало Банов съм....
  • 9 1234

    11 1 Отговор
    Не разбрах какво са правили там? Това е нищо в сравнение с Ало Банов! 1 млн е там злоупотребата

    Коментиран от #11

  • 10 оВчара

    16 1 Отговор
    Арчете бе арчете народа плаща! Крадецо Банов опрощава по 700 000 хиляди €. БЪЛГАРИЯ Е БОГАТА ЛАРЖ СТРАНА ОТ ЕС!!
  • 11 Жана

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "1234":

    Уволнявки ще има ли в културата днес? Дошло му е времето май, аман от безочие
  • 12 Посетителка на Биеналето.

    19 1 Отговор
    Тези суми, ако са верни са си чисто обирджийство. Миналата седмица ходих на биеналето във Венеция самостоятелно. Билетът с Райън до Тревизо и обратно беше 56 евро. Билетът за автобус от Тревизо до Венеция беше 22 евро в двете посоки. Хотелът в самата Венеция ми излезе за 4 нощи 358 евро, но имаше и по-евтини опции в Местре, което е срещу Венеция. Билетът за Биеналето за журналисти беше 18 евро. За другите хора е 25 евро. Българският павилион не е в нито една от двете зони с билета. Посещението му е безплатно. На третия етаж в старинна сграда. Придимството му е, че има силен климатик и тоалетна за посетителите. В други безплатни павилиони това липсва. Инсталацията в павилиона беше тотално неразбираема за лаик като мен. Синкаво-зелени водни чаши върху стъклени рафтове, които на места бяха пукнати. По стените на места имаше синкави плоскости. Посетители - никакви. Служителите, които в други павилиони стоят на входа и разказват за инсталацията на питащите, тук си говореха на един прозорец. Брошурата за изложбата ни е обаче внушителна- книжка над 100 страници. В другите павилиони са само листовки или вестничета. Книжките, ако ги има, се търгуват по 18 евро на места. Тази може и също да е била платена, но никой не ми попречи да я взема, без да плащам.

    Коментиран от #17

  • 13 Driving pleasure

    13 0 Отговор
    Е за тва уважавам китайците! За подобна наглост не се свенят да им сложат главата на дръвника и да им я вземат! Само това е решението!
  • 14 rwrd

    0 6 Отговор
    xxaxaxxaax avtora vaobshte ne razbira - tova sa edno ot malkoto mesta na koito durjavata ni uchastva i e hubava da ni vidqt che sme jivi. Nqkoi otkradnaha miliardi a vie se hvanahte za julti stotinki za reklama na bulgariq
  • 15 111

    2 0 Отговор
    Nai dobriqt politik e murtviqt na plo6tadut obezglaven
  • 16 незнайко

    4 0 Отговор
    Нещо ново под слънцето ! И утре пак ще изгрее !!!
  • 17 Банов, върни ми парите

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Посетителка на Биеналето.":

    Кога най-сетне прокуратурата ще се заеме с пробойните в кораба, издълбани от мишки?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пенсионер 200

    2 0 Отговор
    Който е подписал командировка на джофрите да си бръкне в джоба и да върне откраднатите от данъкоплатците пари. Горанов, мишок нещастен, считай се уведомен за тази безстопанственост
  • 20 Баце ви Боко

    0 0 Отговор
    Това е "културно" обогатяване!