Отидете към основна версия

21 589 72

Сигнал до ФАКТИ: Спряха ми социалните помощи, оставам без стотинка за Коледа и Нова година

  • сигнал до факти-
  • социални помощи-
  • спрени-
  • село свирково-
  • йордан арнаудов-
  • кметица - иванка делчева

Случаят е от симеоновградското село Свирково

Кадър: БТВ, Йордан Арнаудов при участието си в ''Music Idol''
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

България е една страна, която в абсолютна пълнота олицетворява несправедливостта като житейски факт. Във всеки час, във всяка минута, из цялата страна се случват лошотии. В този ред на мисли можем да кажем, че редакционната поща на ФАКТИ (бел. ред editors@fakti.bg) е заливана от сигнали за нередности и несправедливости. Ежедневно.

Един от тези сигнали е дело на г-н Йордан Арнаудов от с. Свирково, община Симеоновград, област Хасково. Именно на него е посветен този материал.

Важно е отбележим, че с гореизложеното авторско слово, медията ни по никакъв начин не заема страна в по-долу изложения казус. Още повече, че той към настоящия момент е дума срещу дума и ние няма как да определим коя от двете страни е права. А нямаме и такива правомощия.

Йордан, който се обърна към нас, твърди, че e със спрени социални помощи, като за това той вини кметицата на с. Свирково г-жа Иванка Делчева (ГЕРБ).

''Знаете, октомври месец бяха местните избори. Аз не гласувах за кандидата на ГЕРБ, а за друг кандидат. В крайна сметка, се случи така, че за нов кмет на нашето село Свирково бе избран именно кандидатът на ГЕРБ - Иванка Делчева. Преди това се бях записал за социални помощи, за дърва и всеки месец да извършвам общественополезен труд в рамките на 14 дни, за който труд да получавам сумата от 54,75 лв. Става въпрос да работя към кметството, да чистя, било то градинки, било то вътре в кметството. След като тя разбра (бел. ред. Иванка Делчева), че аз не съм гласувал за нея, ми каза: ''ти нямаш работа в кметството'', изгони ме и подаде заявка, че аз не съм се явявал да работя за тези 14 дни, след което ми спряха помощите от 54,75 лв'', разказа за ФАКТИ г-н Йордан Арнаудов.

Според него, тъй като селото е малко ( бел. ред. около 300 човека население), се знае кой за кого гласува и кой какви партийни пристрастия има.

''Тя искаше да гласувам за нея, но аз и казах, че ще си помисля'', отбеляза той момент от предизборната кампания за местните избори.

Йордан твърди, че на 11 октомври тази година е подписал заповедта за полагането на общественополезния труд, а на същата дата е подписал и за средства за отопление, които са му били преведени (бел. ред. по негови думи 465,90 лв. за отопление). А също така веднъж и въпросната сума от 54,75 лв. за работа в кметството, в качеството му на безработен български гражданин.

''Този месец отидох на работа, но тя ме изгони. Повече не опитвах да ходя, защото знаех, че ще ме изгони. В края на всеки месец кметицата прави отчет, в който отбелязва, че Йордан Арнаудов не е бил на работа'', сподели още Йордан Арнаудов и допълни, че е пуснал жалба до Дирекция ''Социално подпомагане'', град Димитровград.

Жителят на с. Свирково заяви, че се е обаждал до ''Социално подпомагане'' в Димитровград, за да сподели казуса си с тях, като по негови думи, от институцията са му отговорили така: ''Вината не е в нас, а във вашия кмет''.

Г-н Арнаудов с огорчение отбеляза, че средствата от социалната помощ, която е трябвало да получава, са спрени в навечерието на Коледа и Нова година, за които той остава без нито една стотинка.

35-годишният мъж ни довери, че миналата година по същото време, работейки този път за частна фирма, отново за Коледа и Нова година е оставен без пари. По негови думи, безработицата в тази част на страната е голяма. Благодарен е на негов приятел, който му е предложил да поработи на лозята, за да изкара нещо за празниците.

Разбира се, както вече се спомена, казусът към момента е дума срещу дума и ние нямаше как да вземем предвид само твърденията на жалващия се Йордан Арнаудов, поради което потърсихме и становището на кметицата на с. Свирково г-жа Иванка Делчева, която изрази коренно противоположна позиция по случая: ''Това момче не е работило и 1 час. Не е идвало. Той живее с едно друго момче, което идва тук да работи. Йордан е заявил, че няма да идва да работи, защото не бил длъжен да работи това, което аз го карам. При мен той лично не е идвал. Казах на неговия съквартирант да му каже да дойде да работи. Не аз съм човекът, който дава социалните помощи. Аз съм човекът, който пише надници на тези, които 14 дни работят на 4 часа. Сумата е минимална, около 54 лева, доколкото знам. Аз подавам информация в Дирекция ''Социално подпомагане'', защото те са хората, които плащат на гражданите, упражняващи този общественополезен труд.''

Г-жа Делчева се съгласи с предложение дадено от ФАКТИ, а именно да се направи проверка от социалната служба, дали Йордан Арнаудов наистина не иска да работи, или тя не му позволява. ''Няма никакъв проблем. Аз нямам нищо, което е да е скрито. Дори и сега да дойде, сега да си подаде молба. Нека дойде да работи, нямам абсолютно нищо против. На мен 20 човека да ми изпратят, на всичките ще им намеря работа. Въпросът е, че той не желае, защото не бил гласувал за мен, аз съм го била гонила. Явно това момче си е проблемно. Полицията уведомихме, праща разни съобщения. Явно си има проблем, изявява се като медийна звезда. Преди много години в предаването ''Music Idol'' изпя песента ''Шест кокошки съм заклала''. Всички го знаят'', заяви още г-жа Иванка Делчева, кмет на с. Свирково.

Финално, потърсихме становището и на Дирекция ''Социално подпомагане'', град Димитровград. С внимание ни удостои директорът на Дирекцията г-жа Жанета Желева, която заяви следното: ''Г-н Арнаудов пусна жалба до нас, запознавам се със случая. Поне от това, което аз разбрах, лицето е отказвало да работи. Кметицата е искала той да работи, но той е казал, че няма да го прави. Държал се е доста арогантно с нея, но така или иначе в тези взаимоотношения личностни, по принцип ние няма как да се намесим. За нас е важно да получим информация от общината за всички подпомагани лица, които следва да отработят общественополезен труд. Общината е тази, която ни подава информация - отработени ли са дните или не. За г-н Арнаудов има подадена информация, че не е отработил дните и съответно, следвайки разпоредбите на нормативната база - ние му спираме помощта.

Следваме си нормативната база. Не можем да твърдим как е протекъл разговорът между г-н Арнаудов и кметицата на селото, защото не сме присъствали там. За нас е важна информацията, която получаваме по служебен ред. С г-н Арнаудов разговарях два пъти, чух неговите твърдения'', заяви г-жа Желева и вметна, че вероятно ще проведе разговор и с кметицата на с. Свирково за изясняване на случая.

Г-жа Желева добави, че проверката по случая продължава, за да се изяснят фактите и обстоятелствата по него.

От ФАКТИ, с абсолютна сигурност можем да заявим, че ще продължим да следим случая и през скоро настъпващата 2020 г., като в най-скоро време очакваме от Дирекция ''Социално подпомагане'', град Димитровград да извършат проверка по случая на място, защото това е единственият начин да бъде установено, дали г-н Йордан Арнаудов е възпрепятстван от г-жа Иванка Делчева, кмет на с. Свирково, да упражнява общественополезен труд, за който да му бъде отпускана социална помощ в размер на 54,75 лв., или самият той не желае да работи под ръководството на настоящата кметица на селото, както твърди тя.

П.П. Относно твърденията на г-жа Делчева за участие на г-н Арнаудов в ''Music Idol'' преди над 10 години, оказа се, че действително той е човекът изпълнил песента ''Шест кокошки съм заклала'' във вече несъществуващото предаване. В онзи момент, а и дълго време след това, изпълнението на Йордан Арнаудов бе хит във виртуалното пространство.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.

Свързани новини