Отидете към основна версия

36 854 126

БОЕЦ: Прокуратурата отказа да изпълни съдебно решение. Гешев е позор

  • иван гешев-
  • боец

Изрично в своите мотиви съдът казва, че исканата от БОЕЦ информация е обществена по своя характер

Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

На 19.06.2020г. съдия Генадиева от АС Видин се произнесе, по заведеното от БОЕЦ дело срещу СП, като ЗАДЪЛЖИ специализираната прокуратура да изпълни указанията и да предостави на БОЕЦ исканата по ЗДОИ информация и ОСЪДИ прокуратурата да заплати на БОЕЦ 260 лв. разноски по делото. Това съобщиха от гражданско сдружение БОЕЦ.

От сдружението разказват и каква е хронологията на събитията:

На 13.01.2020г. БОЕЦ внесохме Заявления по ЗДОИ до Специализираната прокуратура! За да стане ясно какво крият, публикуваме зададените от нас въпроси и изисканата информация:

Заявление по ЗДОИ с вх.адм№41/13.01.2020г. до Специализираната прокуратура:

Какъв е общият размер на допълнителното материално стимулиране и всички видове бонуси и финансови стимули извън основното трудово възнаграждение за 2019г. раздаден на служителите на СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА за 2018г. и 2019г. по години?

Какъв е общият брой на внесените в съда обвинителни актове за корупция от СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА през 2018г. и 2019г. по години?

Какъв е общият брой на осъдените за корупция след внесени от СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА обвинителни актове за 2018г. и 2019г. по години?

Какъв е общият размер на трудовите възнаграждения получени от  служителите в СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА за 2018г. и 2019г. по години?

Какъв е общият брой на внесените в съда споразумения с обвиняеми лица от прокурори от СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА за 2018г и 2019г. по години?

След мълчалив отказ на СП , БОЕЦ заведохме дело в АС Видин, което спечелихме и осъдихме прокуратурата. Извадихме и Ипълнителен срещу СП за дължимата сума по делото. 

В съдебното решение се казва:

„ОТМЕНЯ мълчаливия отказ на Административния ръководител на Специализирана прокуратура, гр.София за предоставяне на обществена информация във връзка със заявление вх.№ 41 от 13.01.2020г., подадено от Сдружение Гражданско движение „Боец – България обединена с една цел“, гр.Видин, представлявано от Председателя на УС Георги Борисов Георгиев. ВРЪЩА преписката на административния орган – Административния ръководител на Специализирана прокуратура, гр.София, за произнасяне, съобразно указанията в мотивите на настоящото решение, като ЗАДЪЛЖАВА последния да се произнесе по искането в законовия срок. ОСЪЖДА Специализирана прокуратура, гр.София да заплати на Сдружение Гражданско движение „Боец – България обединена с една цел“, гр.Видин, представлявано от Председателя на УС Георги Борисов Георгиев, гр.Видин сумата от 260 / двеста и шестдесет/ лева, представляваща разноските по делото за Д.Т. и адвокатско възнаграждение. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съгласно чл.40,ал.3 от ЗДОИ.“

Изрично в своите мотиви съдът казва, че исканата от БОЕЦ информация е обществена по своя характер. Както е видно от зададените въпроси, искаме само и единствено информация за свършената работа, дейността на прокуратурата и получените възнаграждения и бонуси! Тази информация, не само, че е обществена по своят характер (ние им плащаме заплатите и бонусите), но и общественият интерес е надделяващ над всякакви чиновнически съображения.

Специализираната прокуратура ОТКАЗА да изпълни съдебното решение, като по точките, касаещи възнаграждениятя и бонусите на прокурорите, отрича общественбият интерес на исканата информация, а за дейността на СП ни препращат към ОИС за техните отчети. 

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 189 гласа.

Свързани новини