Отидете към основна версия

2 431 15

Бившият шеф на агенцията за инвестиции е обвинен заради "златните" паспорти

  • агенция за инвестиции-
  • стамен янев-
  • обвинение-
  • златни паспорти

Делото е по сигнал на ДПС, подчертава прокуратурата

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Бившият шеф на агенцията за инвестиции (БАИ) Стамен Янев е обвинен за престъпление по служба заради т.нар. "златни" паспорти - предоставяне на българско гражданство срещу инвестиции. Това се разбра от съобщение на Софийската градска прокуратура, съобщават от "Сега". В момента Янев е член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Държавното обвинение изрично подчертава, че делото е образувано по сигнал на депутат от ДПС, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, закона за чужденците и Закона за насърчаване на инвестициите. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т. нар. "златни паспорти", даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.

Разследването е образувано миналия февруари от спецпрокуратурата, но след закриването ѝ е прехвърлено на градската прокуратура. Янев, обозначен в съобщението като Ст. Я., е обвинен, че в периода 28 юли 2015 г. до 28 юли 2020 г. като изпълнителен директор на агенцията за инвестиции, "не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ". Прокуратурата не уточнява какви служебни задължения не е изпълнил Янев. Нито се разбира какво точно от сигнала на ДПС е доказала. Информира обаче, че разследването продължава и предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства.

Миналия февруари ДПС заплашваха тогавашния премиер Кирил Петков с разкрития за "златни паспорти" на китайци и руснаци.
По същото време ДПС е превърна в най-пламенния противник на "златните" паспорти, които доскоро съществуваха и благодарение на него. Бизнесменът и депутат от движението Делян Пеевски през лятото на 2021 г. беше санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски" точно в контекста на предоставянето на процедури по предоставяне на гражданство.

Миналия март парламентът окончателно премахна възможността за получаване на гражданство срещу инвестиции. Откакто в България е въведена възможността да се дава гражданство срещу определени инвестиции, няма реално направени вложения в страната срещу раздадените т.нар. златни паспорти. Това беше записано в мотивите към законопроекта на Министерството на правосъдието за премахването на тази процедура.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.

Свързани новини