25 Януари, 2023 07:35 2 411 15

Бившият шеф на агенцията за инвестиции е обвинен заради "златните" паспорти

  • агенция за инвестиции-
  • стамен янев-
  • обвинение-
  • златни паспорти

Делото е по сигнал на ДПС, подчертава прокуратурата

Бившият шеф на агенцията за инвестиции е обвинен заради "златните" паспорти - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Бившият шеф на агенцията за инвестиции (БАИ) Стамен Янев е обвинен за престъпление по служба заради т.нар. "златни" паспорти - предоставяне на българско гражданство срещу инвестиции. Това се разбра от съобщение на Софийската градска прокуратура, съобщават от "Сега". В момента Янев е член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Държавното обвинение изрично подчертава, че делото е образувано по сигнал на депутат от ДПС, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, закона за чужденците и Закона за насърчаване на инвестициите. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т. нар. "златни паспорти", даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.

Разследването е образувано миналия февруари от спецпрокуратурата, но след закриването ѝ е прехвърлено на градската прокуратура. Янев, обозначен в съобщението като Ст. Я., е обвинен, че в периода 28 юли 2015 г. до 28 юли 2020 г. като изпълнителен директор на агенцията за инвестиции, "не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ". Прокуратурата не уточнява какви служебни задължения не е изпълнил Янев. Нито се разбира какво точно от сигнала на ДПС е доказала. Информира обаче, че разследването продължава и предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства.

Миналия февруари ДПС заплашваха тогавашния премиер Кирил Петков с разкрития за "златни паспорти" на китайци и руснаци.
По същото време ДПС е превърна в най-пламенния противник на "златните" паспорти, които доскоро съществуваха и благодарение на него. Бизнесменът и депутат от движението Делян Пеевски през лятото на 2021 г. беше санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски" точно в контекста на предоставянето на процедури по предоставяне на гражданство.

Миналия март парламентът окончателно премахна възможността за получаване на гражданство срещу инвестиции. Откакто в България е въведена възможността да се дава гражданство срещу определени инвестиции, няма реално направени вложения в страната срещу раздадените т.нар. златни паспорти. Това беше записано в мотивите към законопроекта на Министерството на правосъдието за премахването на тази процедура.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    9 2 Отговор
    Хайде сега ново двадесет! То нали този от агенцията за българите в чужбина го разследваха и даже не се разбра докъде разследваха, та сега тоя. Ама то е така ,заплати трябва да се оправдават.
  • 2 Подробности..

    8 3 Отговор
    Важното е че банани има навсякъде,Васе Кръпката увеличи кръпките и националния идеал е постигнат!

    Коментиран от #10

  • 3 От ББР

    18 0 Отговор
    Честито да му е на Стаменчо,този бивш зам министър на Борисов,сега опитващ се да съсипе ББР като надзорник,трябваше отдавна да е във затвора.
  • 4 София

    7 3 Отговор
    Най-сетне хасковския селянин съученика на Асан Василев се наигра.

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да де

    5 4 Отговор
    Да се разбира ли, че мераклиите, ако бяха фесове, а не китайци и руснаци нямаше да има проблем???
  • 7 Хъхъ

    10 2 Отговор
    И какво се оказа накрая, че пак кадър на ГЕРБ-ДПС е просавал на руснаци и китайци паспорти !

    Коментиран от #9

  • 8 Иван Дочев

    11 2 Отговор
    Чакаме да обвинят и вечно пияния бивш шеф на Агенцията за българите в чужбина, който ПРОДАВАШЕ български паспорти за жълти стотинки (по 200 евро парчето) по времето на Бойко Борисов! Петър Харалампиев. Уж го арестуваха, но го пуснаха... Явно се е отчел в чекмеджето...
  • 9 Грешна ти е информацията

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хъхъ":

    Грешка!Най-добър приятел на ококорената Асена Василева от Хасково.Назначен от него на този пост!
    Шарлатани,крадци и мушенници всички от Продължаваме Потъването!

    Коментиран от #11

  • 10 ХАХАХА

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Подробности..":

    Аааа,той замени кръпките ,само прякора остана ,добре захлеби като непризнат трабадур по времето на соца ,та стана признат такъв при демокрацията.
  • 11 Ех тази фиксация

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Грешна ти е информацията":

    В периода 28 юли 2015 г. до 28 юли 2020 г. е нямало ПП, нито Киро лъжеца или кокорчо, даже го нямаше юмручето на фатмака. А не са ли виновни и за октомрийската руска революция през 1917г. ????
  • 12 Не е хасковси селянин

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "София":

    А Софийски, Стамен Янев е роден в София на 19 септември 1977 година.

    Коментиран от #13

  • 13 София

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Не е хасковси селянин":

    Това да си роден в София,не те прави софиянец,цялата му младост минава в Хюстън,че даже и с Кокорчо са пяли в тамошния гимназиялен хор!

    Коментиран от #14

  • 14 Е да де

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "София":

    Като си си написАл ник софия, си станал софето ли ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.