Отидете към основна версия

11 076 48

Германия може да внесе стотици хиляди тонове петрол от Русия, заобикаляйки санкциите

  • rosneft deutschland gmbh-
  • петрол-
  • русия-
  • германия

Това може да се осъществи чрез дъщерното дружество на Роснефт Rosneft Deutschland GmbH, което уж го внася от Казахстан

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Коментар на .eurointegration.com.ua

Въпреки режима на санкции петролът може да влезе в Германия от Русия чрез дъщерното дружество на Роснефт Rosneft Deutschland GmbH, което уж го внася от Казахстан.

Това се казва в съвместно разследване на германските телевизии NDR, WDR и вестник Süddeutsche Zeitung, съобщава Европейска правда.

Разследващите установиха, че главната митническа служба на Германия в началото на септември е наредила на митническите власти в Берлин и Франкфурт на Одер да предадат петрол на Rosneft Deutschland „без забавяне“.

Въпреки че заповедта на германския митнически регулатор не е необичайна, на практика това означава, че дъщерното дружество на Роснефт в Германия може да внася суров петрол, без директно да го проверява за заобикаляне на санкциите.

Преди санкциите Rosneft Deutschland получаваше 100% от петрола си от Русия, а сега изглежда се е преориентирала към Казахстан, така че германската митническа служба за борба с контрабандата вижда „висок риск“ руските санкции да бъдат заобиколени с помощта на такива сделки.

Освен това казахстанското петролно поле, от което се твърди, че се изпомпва нефт за Германия, е частично собственост на руската компания Лукойл. Това означава, че руската държава все още може да печели пари от тези доставки.

Да припомним, че през септември 2022 г. германското правителство, в съответствие със закона за енергийната сигурност, прехвърли германското дъщерно дружество на Роснефт, Rosneft Deutschland, под опеката на Федералната мрежова агенция. Така Берлин всъщност получи контролния пакет от петролната рафинерия PCK Schwedt, която е съвместна собственост на Shell и Eni и която доставя 90% от горивото на Германия.

Впоследствие Роснефт подаде жалба срещу германското правителство за това решение, но съдът отказа да я удовлетвори.

Rosneft Deutschland осигурява около 12% от капацитета за рафиниране на петрол в Германия, което го прави една от най-големите компании в бранша за страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини