Отидете към основна версия

1 198 0

Португалското футболно фадо (снимки)

  • португалия-
  • турнир-
  • франция-
  • първенство-
  • евро 2016

Ето как премина първенството за Роналдо и компания в снимки

Снимка: БТА/АР

Португалия е новият европейски шампион. Някои ще кажат, че иберийците не играха красив футбол, стигнаха до финала след пет равенства и една победа и не заслужаваха да спечелят купата. Реалността обаче е друга - Роналдо и компания са на европейския връх въпреки трудното начало в групата и поредицата от равенства.

Всичко започна на 30-ти юни със срещата срещу Исландия. Португалците поведоха с 1:0 с гол на Нани в 31-ата минута, но исландците показаха воля и изравниха резултата.

Последва мач един доста безличен мач срещу Австрия. И двата тима играха доста предпазливо, въпреки че Португалия бе фаворит, и завършиха 0:0. Капитанът Роналдо пък, пропусна дузпа. Критиките към иберийците набраха доста голяма сила, като в страната дори се появи мнението, че Роналдо и компания не заслужават участието си на Евро 2016.

Последният мач в групата противопостави Португалия и Унгария. В, може би, най-интересния мач от цялата групова фаза двата тима завършиха 3:3. Роналдо отбеляза първите си голове на европейското, но те не бяха достатъчни за победата. Въпреки това, иберийците успяха да се класират за осминафиналите и дори попаднаха в по-лекия поток.

Във фазата на директните елиминации иберийците трябваше да преминат през доста тежък тест - намиращият се в прекрасна форма тим на Хърватия. След доста слаба продукция възпитаниците на Фернандо Сантош все пак успяха да излъжат противниците си и продължиха напред след гол в продълженията на Рикардо Куарешма.

На четвъртфиналите португалците отново не показаха най-добрата си игра. Противникът бе Полша, а редовното време отново завърши без победител - 1:1. Роналдо и компания обаче, показаха по-здрави нерви и се наложиха след изпълнение на дузпи.

Мачът преди финала бе срещу бойкия тим на Уелс, който показа страхотна форма на Евро 2016. Тук дойде и първата победа на Португалия на футболния форум. След голове на Роналдо и Нани, иберийците достигнаха до мечтания финал срещу Франция.

Финалът на Евро 2016 трябваше да определи дали Португалия ще спечели първия си трофей или французите ще спечелят на родна земя. След нулево равенство в редовното време, контузия на Роналдо, който трябваше да напусне принудително терена и невероятни спасявания на вратаря Руи Патрисио, португалците ликуваха. В герой за тях се превърна резервата Едер, който с прецизен удар успя да отбележи скъпоценен гол в 109-ата минута. Така приказката за Португалия завърши с щастлив край. Иберийците са новият европейски шампион!

*Фадо - жанр в традиционната португалска градска инструментална и вокална музика, същността на който често се изразява с непреводимата дума „саудаде“, съчетаваща в себе си понятия като самота, носталгия, копнеж по непостижимото и любовна мъка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини