Отидете към основна версия

793 0

Гугутката: Полицията се опитва да ни спре да ходим по мачове

  • левски-
  • цска-
  • мвр

Полицията се опитва по всякакъв начин да ни спре да ходим на мачове. Бяхме абсолютно провокирани и брутално пребити от полицаите след срещата между Левски и ЦСКА, разказа Владимир Владимиров – Гугтката

©БГНЕС

На специална пресконференция представители на националния фенклуб на Левски разказаха за побой от страна на полицията спрямо тях, който според привържениците е бил неправомерен. "Бяхме абсолютно провокирани от полицията и брутално пребити след срещата между Левски и ЦСКА. Има заснети видеокадри и смятаме този път да си потърсим правата за случилото се. Навън беше брутален лов на български граждани навсякъде по улиците на София. Полицията се опитва по всякакъв начин да ни спре да ходим на мач. В конкретния ден аз бях на мача като длъжностно лице и след като арестуваха едно момче, аз отидох да попитам защо. Тогава чух "По очи", след което ме свалиха на земята и брутално ме пребиха. Малко по-късно полицаят беше изчезнал. Това нещо трябва да спре. Има кадри, които показват как полицията бие по главите. Кой ще понесе тази отговорност", разказа Гугутката.

Председателят на националния фенклуб на Левски смята, че това са действия, базирани или на некомпетентни заповеди или на готов сценарий. "Бяха арестувани 50 човека, които после бяха освободени. Защо го правят? В България за съжаление само 5-6 полицаи знаят за какво наистина става въпрос, но те за съжаление нямат никакви правомощия. Трябва да има национален координатор, който взима решения и да дава заповеди. Не може всеки полицай с болт да решава и да прави каквото си иска. Аз лично чух по радиостанцията "Група от 100-200 човека се придвижва към стадиона", отговорът беше "Разбийте ги, изобщо да не идват натам". После ни убеждават, че не е вярно и когато питам, всички започват да ме отблъскват. Според мен всичко това е плод или на некадърна заповед, или на подготвен сценарий. Още един пример е как ние си събираме знамената и изведнъж полицията започва да арестува. Всички започнахме да викаме защо го арестуват и в този момент те ни нападнаха с палките. Не оневинявам привържениците, че се биха, но всеки нормален човек би се защитил в подобна ситуация", допълни Владимиров.

На срещата с медиите присъстваше още и председателят на фракцията "София-Запад", който обясни, че фенклубовете на Левски работят от четири години съвместно с охранителни фирми, за да поддържат реда на стадионите и за момента това функционира, съобщава БГНЕС. Основната цел на фенклубовете е да има посещения на футболните срещи.

"Целта на нашата организация е колкото се може повече хора да посещават футболни срещи, а полицията цял ден ни бойкотираше. Полицаите атакуваха по-малките привърженици на клуба. Очевидно нашите цели се разминават и това означава, че оттук нататък ние няма да поддържаме контакти с тази организация. Ще предприемем мерки и прекратяваме всякакви връзки с полицията. Нашата цел е да разработваме собствена практика за работа с публиката, за да не се допускат ексцесии на стадиона. Ние правим това в Левски. Имаме резултати. Дори и на мачовете, на които полицията не е на стадионите ние се справяме чрез съдействие с охранителна фирма. Ние продължаваме да се борим да изкараме полицията извън стадиона", каза Калчев.

Един от задържаните фенове също разказа своята гледна точка за действията на полицията, като думите му бяха: "Повдигнаха ми обвинения за хвърляне на камъни по автомобили на МВР и градския транспорт. Това разбира сее, не е вярно. Задържаха ме в районното, където останах 18 часа без да ми дават сведения защо съм задържан и кога ще бъда освободен. Хората, които бяха задържани бяха бити преди това от полицаи с маски и щитове. Бяха като робокопи. Биеха ни без да сме виновни, без да бягаме, за мен това е абсолютен полицейски произвол. Искат да ни откажат да ходим по мачове".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ясен е треньорът на Левски

    Николай Костов е новият старши-треньор на ПФК Левски, научи Гонг. Новината бе потвърдена от два независими източника от ръководството на „син ...
    02.11.2011
    1 135
    0