Отидете към основна версия

48 584 61

Спешна помощ за Гриша Ганчев!

  • цска-
  • гриша ганчев-
  • любослав пенев

Антуражът на собственика на ЦСКА разбира от всичко друго, но не и от футбол

Снимка: БГНЕС

Мнозина биха казали, че постфактум е лесно да се говори. За треньорските (не)умения на Любослав Пенев обаче писахме още преди точно два месеца. През този период ЦСКА имаше някакви проблясъци, но в нито един момент не показа, че спечелването на трофеи би било логично следствие на свършената в спортно-технически план работа, а по-скоро самоцел. Апогеят на футболната "червена" несъстоятелност бе вчерашният резил срещу Ботев (Пловдив), в мач, който и учител по физкултура щеше да спечели с двама човека повече и предстоящи продължения.

Вчерашният мач отваря редица въпроси най-вече за собственика на червения клуб Гриша Ганчев. Не му ли омръзна на този човек да е футболният неудачник на България, въпреки всичките финанси, време и желание, които влага в играта и конкретно ЦСКА? Защото, когато говорим за повече от 20 години във футбола, без да си влязъл в Шампионската лига и без да си създал отбор, който чисто игрово да е оставил някаква следа със стила си, вече говорим за неразбиране. И ако Гриша Ганчев е бизнесмен, който не е длъжен да разбира материята, то неговите съветници са доказани футболни глупаци.

Спорно е дали изобщо има смисъл да се иска някаква промяна от самия Ганчев, след като вчера след мача с Ботев, той описа ситуацията като "цветя и рози". Остава надеждата това да е била горчива шега, тъй като в ЦСКА са много далеч от подобни позитивни определения. Напротив - манталитетът, настанил се на "Армията" предвещава инквизиция срещу клетия "червен" фен, който преживя достатъчно несгоди. Вече изключително досаден стана непрекъснатият вой срещу съдиите на един провален футболен треньор, какъвто е Любослав Пенев. ЦСКА е превърнат в личен пансион за нуждаещия се от финанси Пенев и трибуна за мислите му по темата "българско съдийство", но не и за качествена треньорска дейност. Още по-неприятното, е че в хора на Пенев се включва и почти всеки червен ръководител, който получи някакъв шанс за медийна изява. Но то може би е нормално, защото на "Армията" за футбол няма как да говорят, при положение, че не произвеждат такъв. ЦСКА играе с почти неизползвана никъде в Европа схема, няма стил, трудно отбелязва голове и лесно получава. За два мача ЦСКА получи шест гола от Ботев (Пловдив). За справка - Ботев (Пловдив) загуби с 1:6 тазгодишната си зимна проверка срещу резервите и юношите на средноевропейски по класа отбор, какъвто е Шахтьор (Донецк) и към какъвто би трябвало да се стреми ЦСКА. Имайте предвид колко далеч е ЦСКА от изконните си традиции в този ред на мисли. Отново. И ако нещата не се променят, то предстоящата кампания в евротурнирите при всички положения ще е неудачна.

Неуспехите в резултатите на ЦСКА се трупат, както и годините без сериозни постижения на Гриша Ганчев. Купата на България за ЦСКА през 2016 не може да е такова. Последната титла с Литекс, която се явява и единственият повод за гордост на Любослав Пенев, пък дойде след съдийски реверанси, подобни на вчерашните изяви на Петър Костадинов. Крайно време е Ганчев да си смени съветниците с такива, които наистина разбират от футбол. А първото, което те да направят е да приключат с порочния кръг Стойчо Младенов - Любослав Пенев - доведен от Стоичков анонимник - препоръчан от Люпко Петрович сърбин. Това очевидно резултат не дава. Трябва да се търсят нови хора, с различен манталитет и идеи, близки до съвременния футбол. Такъв би могъл да бъде например Стилиян Петров, който има всички качества да бъде добър наставник - разбира играта, състезава се в сериозни западни отбори, бе лидер на националния отбор, а и мина през Борисовата градина. Въпросът е дали има кой да направи такива ходове. Защото на повечето хора на "Армията" в момента явно идеите им стигат до новата сграда на БФС и плюенето по съдиите там. Откъдето всички са им виновни. Ама 20 години все някой друг да ти е виновен някак не върви!

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

Свързани новини