Отидете към основна версия

1 134 0

Приключи шахматният турнир в Ардино

  • шахмат-
  • ардино
Снимки: Гюнер Шюкри

В рамките на есенните културни празници в Ардино се проведе традиционния общински турнир по шахмат. Тази година в спортната надпревара се включиха над 30 шахматисти от района, което принуди организаторите да разпределят участниците по възрастови групи – мъже, юноши и девойки. Организатори бяха местният клуб за спорт с ученици „Алада” и община Ардино.

При мъжете турнирът се проведе по швейцарска система „Бергер” в три кръга. В първия, участниците бяха разпределени в четири групи, във втория в две, а в третия в една. Играеше се всеки срещу всеки. След оспорвани партии, продължили близо 12 часа победител стана 64-годишният Васви Кьоров (Текерека) от Ардино. Въпреки че бе най-възрастният участник той заслужено завърши начело, като преодоля без проблем преките си съперници във финалната четворка. На второ място се класира Еркан Хаджимуста от Бял извор, трети и четвърти останаха Алпер Кешев от Бял извор и Йордан Караджов от Ардино.

Традиционният победител в надпреварата майсорът на спорта Красимир Митков от Бял извор не беше допуснат да участва в надпреварата, под предлог, че е за аматьори.

Васви Кьоров (Текерека) за пръв път печели шахматния турнир в Ардино. От изиграните осем партии в трите кръга той постигна седем победи и допусна само едно реми срещу Еркан Хаджимустафа във финалната четворка. Играе древната игра от десет годишна възраст. През 1974 г е покрил нормата за кандидат-майстор на спорта, но за съжаление не е била призната от Българската федерация по шахмат. След турнира победителят почерпи всички участници в местния ресторант „Перла”.

46-годишният Бахтияр Чаушев от Бял извор въпреки, че остана извън финалната четворка, остави изключително приятно впечатление с играта си. Той е инвалид и дойде на турнира с помощта на съселяните си. Стана много хубав турнир. За един ден бях в действителния живот, а не само със страданията и болките си, сподели развълнуван Чаушев. Надява се подобни състезания да се организират и в Бял извор. С желание бих взел участие, казва още той.

При юношите първото място зае Рафет Еминов, който постигна победи и срещу тримата си съперници. В двубой за второто място Антон Чолаков победи Синан Алиев, и тримата от Ардино.
При девойките първенец стана Денис Кязим, следван от Елиз Мустантикова и Бурчин Халилова, и трите дванадесетокласнички в СОУ „В.Левски”.

Съдия на турнира бе дългогодишният учител по физкултура и спорт Реджеб Еминов. Призьорите бяха наградени с парични награди от председателя на клуб „Алада” инж. Мехмед Алиев. 

Гюнер Шюкри

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини