Отидете към основна версия

1 439 2

Въпреки загубата: футболната еуфория в Германия се завърна

  • германия-
  • евро 2020-
  • фенове-
  • коронавирус-
  • еуфория-
  • футбол-
  • франция-
  • локдаун

Германия загуби от Франция на срещата от Европейското първенство вчера. Но феновете отново се събраха пред големи екрани навън, за да проследят мача. Несравнимо преживяване след месеци локдаун.

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Това е първият път, в който мога отново да гледам мач със своите приятели в бирария на открито", казва Таня. Срещаме я в лятната градина на нюрнбергското летище. Заради пандемията броят на гостите е ограничен, но все пак 500 човека могат да проследят мача между Германия и Франция навън.

Мнозина са извадили екипите на германския национален отбор от гардероба. Носят знаменца и шапки в черно-червено-златно. Макар масовите събирания на хиляди души за мачовете от Европейското първенство по футбол в Германия да не са разрешени, все пак духът на футбола отново се усеща по улиците на страната. В по-малък мащаб, защото мнозина избират да проследят футболните срещи вкъщи, а не в заведенията.

"Мислех, че ще е по-зле"

Мачът започва. Таня и Катрин ръкопляскат. Надяват се, че маншафтът ще надделее, но знаят, че това ще е трудно. Германия е по-активният отбор в началото, но не успява да създаде положения за гол. В 20-тата минута обаче Матс Хумелс си вкарва автогол. Това е първият автогол на германски футболист на Европейско първенство.

Германските футболисти се връщат в играта и почти изравняват. Но Гюндоган не уцелва. "Вярвам в маншафта и се надявам, че ще се завърнем през второто полувреме", казва Таня. Но не германците, а гостите от Франция се завръщат с повече хъс през втората част на срещата. "Мислех, че ще сме по-зле срещу Франция", казва Кристиан. "Изпълнението днес ми дава малко надежда за мачовете срещу Португалия и Унгария. Ако играем така, може дори да стигнем втори или трети в групата."

Германия губи мача. Но гостите в нюрнбергската бирария са единодушни: макар резултатът да е разочароващ, леката еуфория от Европейското се е завърнала. И у треньора Йоахим Льов се усеща известен ентусиазъм въпреки загубата: "Имаме още две игри, можем да оправим всичко", казва той.

Автор: Томас Клайн

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини