Отидете към основна версия

1 736 1

Гьоко ще внася стабилност в защитата на Левски

  • гьоко зайков-
  • левски

Кой всъщност е новият бранител на Левски?

Снимка: levski.bg

Левски подписа със северномакедонския бранител Гьоко Зайков. Централният защитник сложи параф под договор за една година. По този начин той се превърна в петото ново попълнение за сините, на "Герена". Преди това пристигнаха Иван Горанов, Георги Миланов, Христос Шелис и Христофор Хубчев. Обезпокоителната новина за Живко Миланов е, че 26-годишния футболист не е играл официален мач от близо година. Въпреки това младият треньор на сините лично водеше последните детайли по сделката и много държеше за привличането на национала на Северна Македония. Той смята, че Зайков ще е разкрие потенциала си, както го направи Георги Миланов в първите си изяви с екипа на сините.

Но кой всъщност е новият бранител на Левски? Защитникът е юноша на Работнички, като през 2012 година прави официалния си дебют за тима от Скопие и след края на първенството печели приза за Най-добър защитник само на 17 години. Качествата му веднага са забелязани от френския Рен и две години след първия си двубой, подписвайки тригодишен договор, Зайков преминава в клуба от Лига 1, десетина години след като и Георги Иванов - Гонзо бе в този клуб.

За негово съжаление той играе предимно за младежкия и втория тим на клуба, а единственото му участие за първия тим е за Купата на лигата, където изиграва 90 минути при победата над Кретей с 1:0 като домакин.

Все пак стилът му на игра, залагащ на безкомпромисна игра във въздуха и добро изнасяне на топката, не остават незабелязани и белгийският Шарльороа го привлича под наем през сезон 2015/16, където изиграва девет двубоя в първенството. Клаузата му за откупуване е активирана и северномакедонецът остава за постоянно в Шарльороа, където след това натрупва още 30 двубоя за първенство, но не успява да отбележи попадение. Северномакедонецът не се затруднява с адаптацията в клуба, Шарльороа се намира в Северозападна Белгия, а в този регион се говори предимно френски. Зайков не е от този тип централни защитници, които бележат голове, единствените му попадения са три попадения за Работнички. През миналия сезон той се засича с настоящия краен бранител на сините Иван Горанов. Именно българският бранител лично е провел разговор с Живко Миланов за Зайков.

Централният защитник преминава през всички национални гарнитури на Северна Македония, за представителния тим има 17 двубоя, в които е отбелязал едно попадение. Бранителят е изиграл последните си официални двубои именно с националната фланелка. Той получи повиквателна за селекцията на Северна Македония за Евро 2020, но не записа нито една минута в трите двубоя на тима.

В Белгия са впечатлени от футболния му интелект и уменията му бързо да изнася топката. През миналия сезон тимът се подсилва в отбрана и мястото на Зайков "изстива". Все пак бранителят продължава да изпълнява професионалните си задължения и да тренира отговорно, за което говори и добрата физическа форма, в която се намира в момента. Той се сприятелява с Иван Горанов заради близостта в културите на двете страни и често двамата прекарват времето си заедно. Българският бранител се е изказал ласкаво за бившия си колега, което е наклонило везните, за да бъде привлечен в Левски.

Успокоителната новина за Живко Миланов е, че Гьоко Зайков е провел пълноценна подготовка с Шарльороа и няма да са му необходими допълнителни занимания, за да възвърне формата си. Младият специалист обмисля да заложи на тандем между северномакедонеца и Христос Шелис. Не е изключено новият бранител да си партнира и със Симеон Славчев, който изпълнява ролята на централен бранител в последните двубои, а кипърецът да действа отдясно. По този начин младият Георги Александров ще седне на резервната скамейка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини