Отидете към основна версия

3 222 11

Шлосери, заварчици и сервитьори получават лицензи за работа в професионални спортни клубове у нас

  • министерство на младежта и спорта

Министерството на младежта и спорта от години издава неправомерно лицензи

Снимка: БГНЕС

Министерството на младежта и спорта (ММС) от години насам раздава лицензи на хора с най-различни професии и квалификации, за да ръководят най-различни спортни клубове. Проверка в Регистъра на спортно-педагогическите кадри към ММС показва, че редица треньори и инструктори не притежават нужните умения, за да развиват спортна дейност.

Справка в регистъра показва някои любопитни казуси, в които личат имената на хора, специализирали в кетъринг, шлосерство, заваръчна дейност и други далечни от спорта професии.

Да вземем за пример Христина Велизарова от Българската федерация по спортна акробатика. Тя изпълнява функцията на инструктор, въпреки че в документацията ѝ е описана единствено специалността „Кетъринг“.

Атанас Дончев пък е инструктор в Българската федерация по борба, когато има единствено диплома за агроном.

Има и няколко примера с треньори, работещи в елитни спортни клубове. Такъв е случаят на Веселин Великов, който е треньор във ВК Добруджа 07, но специалността, която е посочена в регистъра, е „Машинен техник“. Един от треньорите във ФК Ботев Пловдив пък ел. монтьор и неговото име е Стойко Цонов.

Понастоящем в Регистъра на спортно-педагогическите кадри към Министерството на младежта и спорта са регистрирани общо 6165 треньори и инструктори. По-голямата част от тях разбира се са хора с нужната степен на квалификация и богат опит в развиването на спортна дейност у нас и в чужбина. Има и такива с юридическо, икономическо и административно образование, но това са все умения, които се ценят високо, когато даден човек трябва да организира дейността на съответния спортен клуб.

Ето и списъка с други имена, местоработата и квалификацията на хора, които открихме, че не би следвало да се занимават професионално със спорт:

Стальо Сталев - треньор в Боксов клуб Хасково, специалност „Автомонтьор“ Сашо Йовков - треньор в Българската федерация по волейбол, специалност „Археология“ Георги Киряков - инструктор в Българската федерация по ски, специалност „Битов техник“ Николай Голчев - треньор в Българската федерация по скокове с батут, специалност „Готвач“ Димитър Тачев - помощник-треньор в Боксов клуб Добруджа, специалност „Двигатели с вътрешно горене“ Христо Стоянов - треньор в Спортен клуб по борба „Ангел Гочев“, специалност „Дървообработване“ Димитър Стоилов и Денислав Узунов - треньори в Българската федерация по тенис, специалност „Ел. техника“ Тони Дечев - треньор в Баскетболен клуб Берое, специалност „Електроника“ Найден Илиев и Славчо Георгиев - треньор и помощник-треньор в Боксов клуб Романе, специалност „Заварчик“ Десислава Леонидова - инструктор в Спортен клуб по гимнастика „Александър Фотев“, специалност „Растениевъдство Димитър Апостолов - инструктор в Спортен клуб по гимнастика „Александър Фотев“, специалност „Стругар“ Митко Иванов - треньор в Спортен клуб по баскетбол Златоград, специалност „Шлосер“ Ивайло Бодурски - старши-треньор във Волейболен клуб Монтана Волей, специалност „Ядрена електроника“

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини