Отидете към основна версия

1 666 35

Световният боксов съвет стартира лига за транссексуални през 2023 г.

  • транссексуален-
  • бокс-
  • wbc-
  • маурицио сулайман

Правилото за биологичен пол обаче остава валидно

Снимка: Shutterstock

Световният боксов съвет (WBC) официално обяви, че от 2023 г. стартира отделна лига за транссексуални, предаде The Telegraph.

Президентът - Маурицио Сулайман, обаче е категоричен, че правилото за биологичен пол ще бъде спазено, за да се избегне неравенството при сблъсъците. Това означава, че родените жени, които са решили да сменят пола си, ще се боксират само с хора, преминали през същите процеси. Това важи и за мъжете.

Време е да го направим и ще бъде така, защото ни е грижа за безопасността. Ние винаги сме били лидери при съставянето на правилата в женския бокс, така че рисковете от мъж да се бие с жена няма как да се случат, защото ще се погрижим за това“, каза Сулайман пред британското издание.

През изминалите няколко години се наблюдава огромен натиск върху спортните федерации по света, за да позволят на транссексуалните да се състезават професионално, но засега водещите организации се придържат към научните аргументи, които са категорични, че във физически план биологичният мъж има видимо предимство над жената. Това важи с особена сила за бокса.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.

Свързани новини