Отидете към основна версия

908 0

Португалците се сбогуваха с Еузебио (ВИДЕО)

  • сбогом-
  • португалия-
  • луж

Опечалените ръкопляскаха, скандираха името му, издигнаха банери, а някои дори запалиха фойерверки

Снимка: БТА/ AP

Хиляди португалци се събраха пред стадион „Луж” в Лисабон, за да кажат последно „сбогом” на един от най-великите футболисти Еузебио. Легендарният нападател почина на 71 години в неделя след сърдечен удар.

Опечалените ръкопляскаха, скандираха името му, издигнаха банери, а някои дори запалиха фойерверки в знак на почит и любов към бившия играч на Бенфика и португалският национален отбор по футбол. В страната бе обявен 3-дневен траур.

Роден в Мозамбик , когато тя е все още португалска колония, Еузебио да Силва Ферейра носи националната фланелка на страната 64 пъти, като отбелязва 41 попадения, припомня Би Би Си.

През 1966 година нападателят извежда Португалия  до третото място на световното първенство в Англия, ставайки и голмайстор на турнира с девет попадения.

Ковчегът на Еузебио премина погребално шествие в Лисабон, след което беше откаран на стадион „Луж". Той беше поставен в центъра на игрището, където остана няколко минути, преди да бъде върнат в катафалката.

„Футболът загуби легенда”, сподели президентът на ФИФА Сеп Блатер. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Моуриньо: Еузебио е безсмъртен

    „Еузебио е безсмъртен“, заяви треньорът на Челси Жозе Моуриньо по повод тъжната вест за смъртта на великия футболист. Португалецът почи ...
    06.01.2014
    1 154
    0
  • Еузебио почина на 71 години

    Легендата на португалския футбол Еузебио да Силва Ферейра почина на 71-годишна възраст, съобщи местната агенция „Lusa“. Според &bd ...
    05.01.2014
    1 691
    2