Отидете към основна версия

2 069 18

Шестима арестувани заради обиди срещу звезда за откриването на Олимпиадата в Париж

  • ая накамура-
  • еманюел макрон-
  • париж 2024-
  • спорт-
  • полиция-
  • арестувани-
  • франция

29-годишната Накамура се завихри сериозен скандал

Снимка: БГНЕС

Франция беше разтърсена от полицейска акция, при която са арестувани шестима човека. Всички те са обвинени в обидни реплики на расистка основа срещу музикалната звезда Ая Накамура.

Това пък предизвика доста негативни коментари и явно недоволство от страна на националистическите партии, които в последните месеци спечелиха сериозна подкрепа на проведените избори. Само 24 часа по-късно задържаните са освободени.

Изпълнителката Ая Накамура, която е с малийски корени, беше обявена за протеже на президента Еманюел Макрон, след като лично той препоръча нейното участие в церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж (26 юли – 11 август). Макрон предложи тя да изпее песен на легендарната Едит Пиаф.

След това около 29-годишната Накамура се завихри сериозен скандал, предизвикат от лидерите на националистите във Франция. Тя е обвиниха, че не пее на френски език, а на жаргон с много африкански заемки.

Лидерката на партия „Национален съюз“ Марин льо Пен възрази, че използвания от изпълнителката жаргон не кореспондира на обявения план на парламента Олимпийските игри да бъдат демонстрация на силата на френския език. Очаква се на Париж 2024 да е намалена до минимум употребата на английски език в рекламите и музиката.

Дори беше направено национално допитване относно участието на Ая Накамура в церемонията по откриване на Олимпиадата. 49% от анкетираните са обявили, че присъствието на певицата е лоша идея. Само 21% категорично одобряват нейното участие.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.

Свързани новини