Отидете към основна версия

713 3

Тази вечер връчват "Златната топка" в Париж

  • златната топка-
  • футбол-
  • париж-
  • церемония-
  • франс футбол

Фаворит за приза е звездата на Реал Мадрид - Винисиус Жуниор

Новият носител на „Златната топка“ ще стане ясен тази вечер. Най-ценното индивидуално отличие във футбола ще бъде връчено на церемония в Театър дю Шатле в Париж, която започва в 21:30 часа българско време.

Фаворит за приза е звездата на Реал Мадрид - Винисиус Жуниор. 24-годишният нападател бе с основна заслуга за спечелената титла в Ла Лига и трофея от Шампионската лига. Преди броени дни той наниза хеттрик в Шампионската лига, сякаш за да подчертае, че е най-достоен за отличието, макар Реал Мадрид да бе разбит от Барселона с 4:0 у дома през уикенда.

С шанс за трофея са още Родри и Джуд Белингам. Националът на Англия миналата година спечели трофея Копа, който се присъжда на най-добрия играч под 21 години. Сега кандидат №1 в тази категория е Ламин Ямал, който изигра блестящо европейско първенство с екипа на Испания. Коби Мейно и Алехандро Гарначо от Манчестър Юнайтед също са сред номинираните.

Един от специалните гости ще бъде и единственият български футболист, вдигал наградата – Христо Стоичков.

Тази година започва нова ера в "Златната топка", тъй като за първи път от 2003 г. насам сред номинираните не са осемкратният победител Лионел Меси и Кристиано Роналдо, триумфирал пет пъти. От 2008 г. насам само двама футболисти са печелили „Златната топка“ извън аржентинеца и португалеца – Лука Модрич (2018) и Карим Бензема (2022).

В спора за трофея „Лев Яшин“ за най-добър вратар аржентинският страж на Астън Вила - Емилиано Мартинес ще се бори за второ поредно отличие, което завоюва след триумфа на Аржентина на Мондиал 2022. Тази година Мартинес отново ликува с националния отбор, този път на Копа Америка.

При жените испанката Айтана Бонмати ще се опита да дублира трофея си от миналата година. Звездата на Барселона се конкурира с Линдзи Хоран (Лион) и съотборничката си Каролин Греъм Хансен.

"Златната топка" се връчва за първи път през 1956 г. от френското списание "Франс Футбол", което и до днес е патрон на трофея. От ноември 2023 г. издателската група "Амори", която държи "Франс Футбол" и най-популярния френски спортен всекидневник "Екип", организира "Златната топка" в партньорство с УЕФА. За наградата гласуват специално подбрани спортни журналисти от държавите, които са в топ 100 на последната ранглиста на ФИФА, като всеки от тях трябва да подреди топ 10. Поставеният на първо място получава 15 точки, следващият - 12, третият - 10, четвъртият - 8, и така до последния.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини