Отидете към основна версия

4 843 8

Автомобил, задвижван от слънце и вятър

  • сегун ойейола-
  • вятър-
  • слънце-
  • енергия-
  • автомобил
Нигерийският студент Сегун Ойейола построи странно превозно средство, което се задвижва посредством енергията на слънцето и вятъра. Ойейола, който е студент в Obagemi Awolowo University в Нигерия и работи върху проекта си една година. Автомобилът е частично създаден от стари, ненужни детайли. Финансово му помагат семейството му и приятелите му, а като цяло готовия автомобил излиза по-малко от $6 000. Експерти от McMaster University веднага забелязват изобретението на Ойейола и отбелязват, че до този момент не са виждали нещо подобно.
 
Самата идея за използване на два вида възобновяема енергия е феноменално, а нигериецът е успял да постигне това в реално превозно средство, при това в почти домашни условия. Возилото не само разполага с гигантски слънчеви панели на тавана, но под капака е монтирана голяма вятърна турбина. По време на движение на компактното VW турбината се завърта от насрещния въздушен поток и произвежда електроенергия, която зарежда батериите разположени в задната част на колата.
 
Енергията от слънцето също отива в акумулаторите, които захранват електромотор, предаващ въртящия момент на колелата. Изобретателят е снабдил автомобила с изцяло ново, усилено окачване, което да издържа на тежестта на агрегатите. Иновационното хибридно автомобилче все още не е идеално, но Ойейола е с твърдото намерение да продължи да го доразработва.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини