Last news in Fakti

3 Февруари, 2015 13:15 4 822 8

Автомобил, задвижван от слънце и вятър

  • сегун ойейола-
  • вятър-
  • слънце-
  • енергия-
  • автомобил
Нигерийският студент Сегун Ойейола построи странно превозно средство, което се задвижва посредством енергията на слънцето и вятъра. Ойейола, който е студент в Obagemi Awolowo University в Нигерия и работи върху проекта си една година. Автомобилът е частично създаден от стари, ненужни детайли. Финансово му помагат семейството му и приятелите му, а като цяло готовия автомобил излиза по-малко от $6 000. Експерти от McMaster University веднага забелязват изобретението на Ойейола и отбелязват, че до този момент не са виждали нещо подобно.
 
Самата идея за използване на два вида възобновяема енергия е феноменално, а нигериецът е успял да постигне това в реално превозно средство, при това в почти домашни условия. Возилото не само разполага с гигантски слънчеви панели на тавана, но под капака е монтирана голяма вятърна турбина. По време на движение на компактното VW турбината се завърта от насрещния въздушен поток и произвежда електроенергия, която зарежда батериите разположени в задната част на колата.
 
Енергията от слънцето също отива в акумулаторите, които захранват електромотор, предаващ въртящия момент на колелата. Изобретателят е снабдил автомобила с изцяло ново, усилено окачване, което да издържа на тежестта на агрегатите. Иновационното хибридно автомобилче все още не е идеално, но Ойейола е с твърдото намерение да продължи да го доразработва.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Добре, но вятърната турбина се върти и прави съпротивление на колата при движение. Със сигурност няма други такива разработки понеже глобалното КПД е по-малко отколкото ако го няма този вентилатор (тегло,място, съпротивление). Много по-удачно би било да постави едно платно отгоре, ако иска да се движи на вътър, попътен ест.

    Коментиран от #7

  • 2 Денис

    0 0 Отговор
    Какво е това окачване? Вижте задна дясна гума :D
  • 3 интересно

    0 0 Отговор
    По принцип, винаги има загуба на енергия. Особено при пренос. Отделно, въздушното съпротивление, което панелите на покрива правят, стърчащите отвън колела, тежестта на електрическите батерии отзад. Много по-ефективно би било фолио за облепване с електропроводими фотоклетки, но то струва скъпичко.

    Важно е и малкото тегло, а батериите тежат.
    Все пак явно се движи, а ако се прибави и възможност да се зарежда от контакт, става супер!

    В Африка имаше обаче интересни разработки, като радиоапарати със самонавиваща пружина - потреблението на ток е нищожно, а самата пружина при развиването си произвежда ток, напълно като при детските играчки!
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    Не мислете че тази кола няма двигател с вътрешно горене. Това не се споменава нарочно.
  • 5 апише

    0 0 Отговор
    Тука ще му направят проблем за фаровете
  • 6 веселушко

    0 0 Отговор
    ... браво на момъка , но като гледам колко очевадно бездарно е препръскал със спрей гумите и заварките на стойките , не бих се изненадал ако вместо мед на жиСа е използвал тел за проводник за по ьофтино ...
  • 7 грест

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    това да не ти е платноход бе брат...? :) То ако ставаше с платно на покрива, досега арабите да са фалирали..
  • 8 binjiri

    0 0 Отговор
    Торсионно.Много просто и много здраво.