Отидете към основна версия

11 432 11

Зъбни колела от пластмаса вещаят революция в автоиндустрията

  • зъбно колело-
  • пластмаса-
  • въглеродни нишки-
  • карбон-
  • intermold 2015-
  • central fine tool co. ltd.

Японски учени са разработили нов метод за производство на зъбни колела от подсилена с въглеродни влакна пластмаса, които не отстъпват по здравина на металните. Революционната технология е била демонстрирана на изложението Intermold 2015 в Токио и ще бъде внедрена серийно още през пролетта на 2017 г.

Патентът за иновационния метод принадлежи на Центъра за напредничави технологии към Университета в Гифу и компанията Central Fine Tool Co. Ltd. Армирани с въглеродни влакна са само онези части от пластмасовите зъбни колела, които са подложени на най-големи натоварвания - в основите на зъбците.

Подобни зъбни колела не са новост. Благодарение на ниското тегло и високата якост такива се използват широко в авиацията, състезателните болиди и др., но досега цената и сложната изработка не позволяваха масовото им производство. Японците са успели да изобретят и патентоват уникални калъпи за отливки, специална форма на зъбните колела и плетка на въглеродните нишки. Съвкупността от тези нововъведения прави производството евтино и просто.

Революцията, която могат да предизвикат на пластмасовите зъбни колела в автомобилостроенето, се сравнява с масовия преход от стомана към алуминий и въглеродни нишки. Според експерти технологията ще предизвика намаляване на теглото на колите с десетки и дори стотици килограми, което означава не само рязък спад в разхода на гориво, а и подобрена динамика и управляемост.

Опитите на някои компании да използват пластмасови зъбни колела в едросерийни модели засега не са особено успешни. Преди време от BMW бяха принудени да заменят пластмасовите зъбни колела в системата си двойно задвижване с метални заради механично износване, довело до множество дефекти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини