Отидете към основна версия

15 847 9

Карбонови джанти за народа

  • thyssenkrupp-
  • maxion wheels-
  • джанти-
  • въглеродни нишки-
  • карбон

Свръхлеките колела от въглеродни нишки и алуминий, които днес са атрибут само на най-скъпите суперколи, ще започнат да се монтират на масови модели до няколко години, обещава новоподписано споразумение между немския гигант ThyssenKrupp и американският производител Maxion Wheels. Двете компании вече тестват прототипи на автомобили Volkswagen, което означава, че германската марка вероятно ще започне първа да предлага карбонови джанти за моделите от средния ценови диапазон.

От ThyssenKrupp и Maxion Wheels не разкриват подробности за производствения процес, но се хвалят, че иновативните колела тежат до 40% по-малко от традиционните джанти от кован алуминий. Пътните тестове в различни условия пък показвали, че прототипите притежавали отличен потенциал за гасене на колебания и шум. Освен това колата харчела по-малко, подобрявала се управляемостта и се подобрявала возията.

ThyssenKrupp и Maxion Wheels не са единствените производители, които работят по проект за евтини карбонови джанти. BMW разработва собствени колела от въглеродни нишки. По план масовият им монтаж трябва да започне още догодина.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • BMW пуска карбонови джанти

    До две години BMW започва серийно производство на джанти от въглеродни нишки, съобщава Auto Express. Новата технология е разработена в процеса на с ...
    22.02.2014
    9 075
    1